Profesorul Gică Manole lansează cartea "1918" și la Iași

Cunoscutul profesor botoșănean Gică Manole a anunțat că își va lansa cartea "1918" și la Iași, joi, 31 octombrie 2019. Evenimentul urmează a avea loc începând de la orele 18:00, la Librăria "Cartea Românească", din Piaţa Unirii.

Cartea "1918" a fost publicată în vara acestui an de Editura Cartea Românească Educaţional din Iaşi și este deja prezentă în librăriile marilor oraşe din ţară. De asemenea, iubitorii de carte o pot achiziționa și de pe site-urile magazinelor de carte online.  

“Am scris-o din tot sufletul meu, cu toată buna mea credinţă şi cu atâta ştiinţă de carte cât mi-a dat Dumnezeu, subliniind marea luptă şi jertfă a Naţiunii Române în războiul de întregire naţională (1916 - 1919). Unirea Basarabiei, a Bucovinei şi a Transilvaniei cu Ţara ocupă, în textul cărţii, o parte predominantă. Cartea s-a dorit şi se doreşte a fi un omagiu smerit din sufletul meu tuturor celor care au murit pentru Libertatea, Demnitatea şi Unitatea Sfintei Românii”, a explicat profesorul Gică Manole, care, imediat după anii 2000, a devenit poate unul din cei mai prolifici istorici, prozatori și eseiști de la Botoșani și din România.

Astăzi profesor, doctor în istorie, și probabil una din cele mai respectate personalități contemporane din județul Botoșani, Gică Manole s-a bucurat în timp de aprecieri din partea mai multor instituții din România și străinătate. Scurte referințe despre Gică Manole arată că a primit Diploma de Onoare din partea Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu'' din Cernăuți (Ucraina), decernată la 14 noiembrie 2010, pentru merite deosebite în sprijinirea culturii românești din nordul Bucovinei, apoi Premiul „Teiul de Argint" în cadrul Festivalului Național „Mihai Eminescu" Botoșani - 2008 pentru volumul “Exorcismul tăcerii”, realizat în colaborare cu Ciprian Voloc, Diploma de Gratitudine pentru promovarea Culturii Românești din partea Liceului Teoretic „Ion Pelivan", Răzeni, Republica Moldova, din 18 octombrie 2016, Premiul „Cartea anului”  2015, conferit de Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iași, pentru cartea „Apocalipsa după Stalin”, dar și multe altele.

Evident, acestea sunt doar câteva din aprecierile primite de un autor care a publicat numai până astăzi aproape 30 de titluri, și care, cu siguranță, ne va face și alte surprize plăcute în viitor.

Iar dacă ne întoarcem la cartea "1918", atunci considerăm că tot autorul, Gică Manole, ar trebui să vorbească:

“Banatul şi Transilvania, este bine să o ştim cu toţii, au fost leagănul românismului în istorie. Ele sunt cele două stânci de granit pe care a dăinuit poporul român în timp. Alături de Moldova şi Muntenia, desigur. Unirea Românilor de la 1918 a fost posibilă prin jertfa nemăsurată a neamului nostru, prin vitejia şi răbdarea unui popor ce a crezut neclintit în dreptate şi în destinul său.

Iar faptul că, în chiar momentul încheierii unificării statale, România aşează la baza existenţei sale ideea de dreptate socială pentru toţi şi de libertate pentru toate neamurile ce trăiesc şi vor trăi în interiorul graniţelor sale, dovedeşte marea nobleţe a unui popor atât de lung timp asuprit de unguri, ruşi, germani şi de alte neamuri.

Declaraţia de la Alba-Iulia de la 1 Decembrie 1918 arată în veşnicie lumii, măreţia, omenia, toleranţa poporului român. Toleranţă sprijinită în toată istoria sa pe bravura fără egal cu care Dumnezeul Popoarelor a înzestrat nobila naţiune română.”

 

Spune-ne opinia ta