Procesiune cu Sfinte Moaşte şi hrană caldă pentru 800 de săraci la Hramul Bisericii Vovidenia!

Sărbătoarea Hramului Bisericii Vovidenia din acest an va oferi creştinilor trei zile de rugăciune, bucurie şi milostenie. În acest an, programul liturgic debutează duminică, 19 noiembrie, la ora 16.00, cu Taina Sfântului Maslu, după care Sfintele Moaște care sunt adăpostite de Biserica Vovidenia din Botoșani: moaștele Sfinților Ecaterina, Efrem cel Nou și Ioan Rusu, Ignatie și Vatui, vor fi scoase în procesiune pe străzile din apropiere.

“Procesiunea va avea loc pe străzile din jurul bisericii pentru a arăta în primul rând că sfințenia este calitatea și normalitate vieții pentru toți , nu doar pentru cei din biserică. Este chemarea pentru fiecare om de a fi sfânt aşa după cum Sfânt este Domnul Dumnezeul Nostru.
De asemenea, ne vom ruga ca ajutorul sfinţilor să fie peste toată lumea și peste cei din biserică și din afara bisericii, să binecuvânteze familiile românilor, activitatea lor, oraşul şi să aducă pace, bucurie şi linişte tuturor botoşănenilor, prosperitate şi iertarea păcatelor şi o viaţă mai tihnită”,
spune pr. Apostoaie Partenie, parohul Bisericii Vovidenia din Botoşani.

Luni dimineaţă va avea loc Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, ca în orice luni, iar seara, începând cu ora 17.00, vom avea slujba Vecerniei celei Mari şi Slujba Litiei, în preziua Praznicului principal, "Vovidenia" sau " Intrarea Maicii Domnului în biserică".

“Creştinii vor primi binecuvântare şi la final, spre seară, vom avea pregătit din partea membrilor Consiliului şi Comitetului Parohial şi din partea creştinilor şi vom dărui alimentele tradiţionale pentru a bucura şi trupul pe lângă sufletul care primeşte binecuvântare prin meditaţie, prin cuvânt duhovnicesc”, a adăugat pr. Apostoaie Partenie.  

Momentul culminant al sărbătorii Bisericii Vovidenia va fi, însă, marţi, 21 noiembrie, când un sobor de preoţi din Botoşani şi invitaţi din ţară va săvârşi Utrenia şi Sfânta Liturghie.

“Sfânta Liturghie va fi urmată de slujba de pomenire a celor adormiţi, ctitorii şi slujitorii care au fost în decursul timpului în această Sfântă biserică, enoriaşii şi închinătorii care timp de peste 200 de ani s-au rugat în acest lăcaş şi au văzut în această biserică un ajutor, o speranţă, un izvor de bucurie”, a mai spus părintele paroh.

La finalul Sfintei Slujbe, în jurul amiezei, Biserica Vovidenia va oferi o masă caldă pentru peste 800 de persoane. Printre acestea se vor regăsi bolnavi transportabili de la Spitalul de Psihiatrie, persoane vârstnice aflate în grija unui aşezământ din municipiu, săraci şi persoane fără adăpost.

“Fac un apel ca toţi cei care nu au posibilitatea: săracii municipiului Botoşani, oameni în vârstă, care nu au parte de o masă caldă, oamenii străzii, toţi sunt invitaţi la Biserica Vovidenia pentru a lua masa la aşezământul social filantropic din curtea bisericii. Capacitatea acestuia este de 400 de persoane, aşa încât, aşezaţi în două serii la masă, vom putea oferi o masă caldă pentru 800 de persoane. Aşa aducem o bucurie tuturor celor care poartă o anumită cruce şi sunt cei care ÎL sălăşluiesc pe Hristos în inima şi în viaţa lor. Cuvântul Evangheliei ne spune că cel care îl va ajuta pe cel sărac ÎL va împrumuta pe Hristos: “Veniţi, binecuvântaţii Părintelui meu, pentru că aţi dat îmbrăcăminte celui gol, mâncare celui flămând, atenţie celui care este marginalizat şi întrucât aţi făcut fraţilor MEI mai mici, MIE MI-aţi făcut”, spune Iisus Hristos.
Deci, toţi fraţii LUI HRISTOS sunt chemaţi să vină cu încredere şi cu multă răbdare şi vor primi ceea ce trebuie, iar pentru noi va fi o bucurie desăvârşită”,
a spus preotul paroh Partenie Apostoaie.

Hramul Bisericii Vovidenia se va încheia marţi, 21 noiembrie, cu Taina Sfântului Maslu cu 7 preoţi şi rugăciunile mari de dezlegare, săvârşite începând cu ora 18.00, urmate de aducerea în Biserică a Sfintelor Moaşte.

“Sfintele moaşte  ale Sfinţilor Ecaterina, Efrem cel Nou şi Ioan Rusul, care sunt un dar al Maicii Domnului făcut acestei biserici şi creştinilor din Botoşani. Toate aceste sărbători ale Vovideniei sunt făcute pentru ca noi să ne întărim în credinţă, să dobândim mai multă pace şi linişte şi rezolvarea problemelor pe care viaţa ni le pune în faţă”, a adăugat părintele Partenie.

Acest principal hram va fi o pregătire pentru anul viitor, când, pentru prima dată, în ziua de 5 mai, la Biserica Vovidenia va fi sărbătorit Hramul prilejuit de sărbătoarea Sfântului Efrem cel Nou.

"Cu aprobarea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și la recomandarea și cu sprijinul părintelui protopop Lucian Leonte, Paraclisul din incinta aşezământului social- filantropic care se zideşte lângă Biserica Vovidenia va purta numele Sfântului Efrem cel Nou şi va fi pus sub ocrotirea acestui Sfânt şi al Sfântului Ioan Rusul. Deci anul 2018 va fi sărbătoare deosebită pentru creştini, în cinstea acestor doi mari Sfinţi, Efrem cel Nou şi ioan Rusul, care alători de ceilalţi sfinţi, sălăşluiesc, prin sfintele lor Moaşte, în Biserica Maicii Domnului”, a încheiat pr. Apostoaie Partenie, parohul Bisericii Vovidenia din Botoşani.

 ****

Una din bisericile mari ale Botoşanilor, construită din piatră şi cărămidă, între anii 1834-1838, ctitorie a familiilor de boieri Cârstea şi Varlaam, Biserica Vovidenia este un monument istoric ridicat în timpul domniei voievodului Mihai Grigore Sturza şi este socotită tot timpul ca importanţă, imediat după bisericile: Sf. Nicolae Popăuţi (1496), Sf. Gheorghe (1541) şi Uspenia (1552), remarcându-se prin masivitatea ei, frumuseţea arhitectonică şi locul central ce-l ocupă în oraş.

Biserica a rezistat pe parcursul ei, la peste 32 de cutremure de pământ, din care 16 cu magnitudinea de peste 6 grade, culminând cu cel din 10 noiembrie 1940 de 7,3 grade şi cel din 7 martie 1977, de 7,2 grade pe scara Richter şi care au lăsat urme deosebite, necesitând lucrări de consolidare şi reparaţii capitale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gigi Becali, după eșecul de la Botoșani: ”Mândria nu are scuze” / ”Mi-a dat Dumnezeu o palmă!” (Video)

astăzi, 08:41

FCSB a irosit, astfel, șansa de a avansa în primele 3 din campionat și rămâne pe locul 6 după 16 etape desfășurate în sezonul regulat al SuperLigii României. ”Ch...

La un pas de a rămâne fără case, pompierii au intervenit rapid și le-au salvat locuințele!

astăzi, 08:14

Două case au fost în pericol, noaptea trecută, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins.  S-a întâmplat în localitățile Iacobeni și Oneaga. Pompierii din c...

Calendar ortodox, 23 noiembrie: Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii; Sf. Ier. Amfilohie, Episcopul Iconiei, şi Grigorie, Episcopul Acragandelor

astăzi, 08:00

Sfântul Cuvios Antonie era de neam român şi s-a născut în 1628 la Ianina, în Munţii Pindului. A crescut în dreapta credinţă mergând de mic la sfânta bise...