”Principiul incertitudinii”, filmul ”bazat pe fizică și pe actori”, a ajuns la Botoșani! (Foto)

Un film care va rămâne în istoria cinematografică pentru originalitatea scenariului, viziunea regizorală, interpretările magistrale și, ținând cont de istoria cercetării în România, poate că peste mulți ani pelicula nu va mai fi o comedie științifico-fantastică, ci o realitate românească.

”Principiul incertitudinii”, filmul ”bazat pe fizică și pe actori”, a ajuns la Botoșani! (Foto)

Cinematograful ”Unirea”, amfitrionul proiecțiilor de gală din Botoșani, a reunit cinefilii, și nu numai, la avanpremiera filmului  ”Principiul incertitudinii”.

O ceremonie cu covor roșu și invitați - o parte a echipei de producție, dar și numeroși spectatori, despre care actorul Nicolae Ionescu a afirmat: ”invitații speciali sunteți voi toți”.

”Să descoperi teoria absolutului într-un laborator din România pe un calculator Pentium 2 este o comedie!”

În debutul proiecției, Sebastian Bădărău, în tripla calitate de scenarist-regizor-actor, s-a adresat publicului.

”O să vedeți în seara asta un film pe care multă lume nu știe în ce categorie să-l încadreze, nici eu nu aș ști”, a spus Sebastian Bădărău, precizând că unii l-au considerat științifico-fantastic, fiindu-i recent confirmată participarea la un festival de filme de gen la Moscova, ”dar e o comedie pentru că, să descoperi teoria absolutului într-un laborator din România pe un calculator Pentium 2, este o comedie”, a adăugat regizorul Sebastian Bădărău.

Titlul filmului conduce spectatorul spre un domeniu din fizica cuantică, dificil de înțeles pentru profani, un motiv care ar explica locurile libere din sală.

Totuși, cei care au văzut ”Principiul incertitudinii” au fost încântați de poveste, a cărei acțiune se petrece într-un laborator de cercetare unde o echipă de fizicieni este în pragul unei descoperiri epocale. Spectatorul pătrunde astfel într-un spațiu academic, de obicei inaccesibil, în care atmosfera febrilă, tensiunea care apare la un moment dat, conversațiile celor trei specialiști fizicieni presărate cu expresii colocviale, situațiile amuzante îl captivează și îi crează o anumită stare de confort. Limbajul științific, absolut necesar pentru veridicitatea acțiunii, nu încurcă cinefilul profan, acesta putând înțelege ceea ce se întâmplă pe ecran.

Filmat în alb-negru, cu obiectivul camerei în gros-planuri, face ca spectatorul să ”simtă” mult mai bine  trările protagoniștilor, stările prin care trec aceștia,  alegerea acestei tehnici fiind un atu al filmului. 

Secvența, scurtă, dar de referință, în care apar actorii botoșăneni Bogdan Horga (Giorgică), un personaj savuros, și Marius Rogojinschi (Diaconu), șeful echipei cercetătorilor, face deliciul publicului.
Cu certitudine, ”Principiul incertitudinii” a reușit să ne ”desprindă de realitatea în care suntem”, oferindu-ne o experiență cinematografică de excepție.

După proiecție, în fața spectatorilor a venit din nou Sebastian Bădărău, care i-a prezentat pe ceilalți  membri ai echipei de producție: Ana Teodora Popa, inginerul de sunet al filmului și realizatoarea conceptului scenografic, Nicolae Ionescu (Nucu pentru colegi), actor și producător executiv, cărora li s-au alăturat actorii botoșăneni Bogdan Horga și Marius Rogojinschi.

”A fost filmul cu cel mai mic buget din toate la care am filmat!”

În calitatea sa și de producător executiv, actorul Nicolae Ionescu a explicat parcursul de la scenariu la film /idee la materializarea acesteia.

”Pentru noi a fost un proiect din cale-afară de greu de realizat din simplul motiv că în această parte a țării nu excelăm la capitolul finanțe”, cu toate acestea proiectul a fost finalizat în aproape o lună și jumătate  ”mizând pe un potențial foarte mare al  echipei”.

Referindu-se la cei doi actori botoșăneni, Bogdan Horga și Marius Rogojinschi, Nucu Ionescu a spus: ”Mă bucur că am fost inspirat și i-am propus domnului regizor, iar împreună am făcut povestea asta frumoasă de care sunt foarte mândru”.

”Să ies din condiția actorului de teatru și probe de film”

Actorul Marius Rogojinschi le-a mulțumit lui Nicolae Ionescu, cel care l-a invitat să facă parte din echipa filmului, regizorului Sebastian Bădărău, colegului Bogdan Horga, cu care ”am fost în cuplu”, concluzionând: ”sper cu acest prilej să ies din condiția actorului de teatru și probe de film”.

”Realitatea nu ne mai dă timp să ne gândim la stele sau să vedem lucruri frumoase, să le admirăm”

„Arta are mai multe valențe, nu știu dacă am încercat să facem un film de artă, am încercat să fie un film altfel, un film bazat pe actori, pentru că e foarte mult text, e aproape ca un teleplay, o piesă de teatru”, a explicat Sebastian Bădărău, completat de actorul Bogdan Horga: ”un film bazat pe fizică”.

Regizorul consideră că ”arta, filmul, manifestările artistice în general au rolul de a ne mai alina din realitatea noastră care e mai cruntă”, în final  precizând: ”cred că realitatea nu ne mai dă timp să ne gândim la stele sau să vedem lucruri frumoase, să le admirăm”.”Aici a fost cea mai frumoasă primire”

Actorii Bogdan Horga și Sebastian Bădărău au ținut să-i mulțumească managerului Cinematografului ”Unirea”, Viorel Hrițcu, actorul ieșean menționând: ”dintre toate locurile pe unde am fost, aici cred că a fost cea mai frumoasă primire. Mulțumim!”.

”Principiul incertitudinii” are subtitrare în limba engleză, ceea ce îl face mai ”comercial”, regizorul intenționând un parcurs festivalier internațional care a început deja, pelicula regăsindu-se în lista celor 29 ce vor participa la cel mai mare festival de filme științifico-fantastice de la Moscova. Deocamdată, lungmetrajul este în promovare în cinematografele din România.

Dincolo de secvența în care apar actorii botoșăneni, fermecătorul Bogdan Horga, un actor care declara acum mai bine de zece ani că ”nu-i place filmul”, dar se pare că filmul l-a plăcut pentru expresivitatea nativă, un Louis de Funès al nostru, publicul va recunoaște în coloana sonoră a filmului acordurile ”Rapsodiei Române” de George Enescu, un motiv în plus pentru a viziona ”Principiul incertitudinii”, un film destinat atât publicului larg, cât și specialiștilor.

Un film care va rămâne în istoria cinematografică pentru originalitatea scenariului, viziunea regizorală, interpretările magistrale și, ținând cont de istoria cercetării în România (existența Platformei de la Măgurele), poate că peste mulți ani pelicula nu va mai fi o comedie științifico-fantastică, ci o realitate românească, așa cum este în film.

(Un text de Carmen Mandache)”Principiul Incertitudinii”
Regia Sebastian Bădărău

Cu
Adrian Marele- Tudor Ispășeanu
Nicolae Ionescu- Costea
Sebastian Bădărău- Ticu
Erica Moldovan- Maria
Marius Rogojinschi- Diaconu
Bogdan Horga- Giorgică
Maia Morgenstern- Doamna Papasuli
Andrei Sava- Radio D.J.
Ioana-Natalia Corban- Lola
Ozana Cristofor- Matilda


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sirop de tuse pentru copii retras din farmacii! Toxina periculoasă pe care o conține!

astăzi, 09:30

Retragerea urmează unui raport al autorităţii de reglementare din Nigeria, de miercuri, care a detectat pentru prima dată toxina într-un lot de sirop pentru copii Benylin.Autoritatea de ...

Preot botoșănean hirotonit la Catedrala Mitropolitană din Iași!

astăzi, 08:13
386

Credincioșii care au mers, duminică, Catedrala Mitropolitană din Iași au luat parte la dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, specifică duminicilor Postului Mare.Sfân...

Acuzații pe axa politică după FC Botoșani – FC U Craiova 4-1. ”Nu se poate așa ceva!”

astăzi, 07:45
465

Centralul argeșean și-a schimbat două decizii la VAR, în prim plan fiind de fiecare dată echipa lui Valeriu Iftime. Mai întâi, la 0-0, Călin le-a dat penalty moldovenilor pentru...