Prin "Podul de cuvinte - rostite, scrise, desenate" mii de elevi de pe cele doua maluri ale Prutului si-au dat mana!

Prin "Podul de cuvinte - rostite, scrise, desenate" mii de elevi de pe cele doua maluri ale Prutului si-au dat mana!

STEFAN DODITA
Jurnalul de Botosani

Iniţiat de Fundaţia Culturală "Nicoară" Botoşani (preşedinte Ştefan Dodiţă), în parteneriat cu Biblioteca Municipală "Eugeniu Coşeriu" din Bălţi, R. Moldova, proiect finanţat prin Programul de Vecinătate România-Republica Moldova 2004-2006, Phare CBC 2006, Proiectul transfrontalier "Podul de cuvinte – rostite, scrise, desenate", derulat pe distanta unui an, s-a încheiat vineri, 11 noiembrie 2009, cu o conferinţă de presă.

Cuprinzând cincisprezece etape, de la implimentarea proiectului până la editarea revistei "Nicoară" şi a cărţii "Secvenţe,II", proiectul a avut patru mari activităţi, şi anume: achiziţionarea de logistică şi carte pentru donaţia făcută celor şase licee din R. Moldova (2 din Bălţi, câte unul din Glodeni, Făleşti, Râşcani şi Edineţ) şi Bibliotecii "E. Coşeriu" din Bălţi; concurs de interpretare a piesei de teatru într-un act; concurs de recitări, cuprinzînd 9 licee, trei din Botoşani (Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Colegiul Naţional "A.T.Laurian" şi Liceul Teoretic "Nicolae Iorga") şi şase (menţionate mai sus) din R. Moldova; concurs de creaţie literară şi artă plastică pentru elevii claseolor a V-XII, dedicat memoriei copilului "Nicoară".

În cadrul concursurilor de recitare şi creaţie literară şi artă plastică, de-a lungul fazelor, au fost acordate premii în valoare de 4.000 euro.

Juriul concursurilor de recitare a fost format din Gellu Dorian, Lucian Alecsa, Florin Aioniţoaie, Ştefan Dodiţă şi Ilinca Dodiţă, Ada Ţâbuleac şi Zenaida Dolinţă.

Cel al concursului de creaţie literară şi artă plastică a fost format din: Maria Baciu, Dumitru Ţiganiuc, Gellu Dorian, Lucian Alecsa, Ştefan Dodiţă, Victor Hreniuc, Ada Tâbuleac, Corneliu Dumitriu, Gh. Constantinescu.

În concursurile de recitare au fost cuprinşi peste 1.500 de elevi şi profesori de o parte şi de alta a Prutului. La cel de creaţie au participat peste 800 de elevi.

"Proiectul s-a desfăşurat normal, minus ultima parte, când, din cauza ridicării vizelor, partea română a juriului n-a mai putut participa la ultimele trei întâlniri din R. Moldova. Dar şi aşa, totul a decurs normal, proiectul finalizîndu-se, pe faza finală a recitărilor, la Botoşani, cu o gală a laureaţilor. Ţelul acestui proiect, în principiu, a fost atins, iar părţile cooperante şi-au văzut atinse ţintele propuse, proiectul având şi rolul unui sondaj făcut în rândul elevilor din Botoşani şi regiunea Bălţi, R. Moldova, cu scopul de a cunoaşte în ce măsură poezia de limbă română este cunoscută şi citită. Rezultatul este unul pozitiv, încât ne gândim ca formatul acestui proiect să continuie şi cu alte ediţii, probabil, de data aceasta, tripartit, cu implicarea şi a unor licee din zona Cernăuţi, Ucraina", a precizat Ştefan Dodiţă, preşedintele Fundaţiei "Nicoară" Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

Joi, 2 Mai 2024
208

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

Joi, 2 Mai 2024
201

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

Joi, 2 Mai 2024
290

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...