PREMIUL EMINESCU la Botoşani: Gheorghe Grigurcu, laureatul Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - OPERA OMNIA! FOTO, VIDEO

Laureatul Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - OPERA OMNIA este poetul, eseistul criticul literar Gheorghe Grigurcu. Evenimentul este transmis în direct pe internet, de www.live.botosani.ro.

Distincţiile premiului şi Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani sunt acordate de către preşedintele juriului, Nicolae Manolescu, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, poetul Gabriel Chifu, laureatul ediţiei de anul trecut, precum şi Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoşani.

Nominalizaţii pentru Opera Omnia, pentru anul 2015, sunt poeţii Marta Petreu, Liviu Ioan Stoiciu, Gheorghe Grigurcu, Aurel Pantea, Ioan Moldovan, Nichita Danilov şi Ovidiu Genaru.

Laureatul Premiului Naţional de Poezie a devenit cetăţean de onoare al Municipiului Botoşani şi a primit un premiu în valoare de 25.000 de lei.

Juriul este format din: Nicolae Manolescu (preşedinte), Mircea Martin, Cornel Ungureanu, Ion Pop, Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu şi Ioan Holban.



Nicolae Manolescu, preşedintele juriului:

"Acest premiu nu se acordă unui debutant, unui începător. Acest premiu se acordă unui poet care nu mai promite nimic".
"Mi-a displăcut profund, am fost şocat de această revoltă a tinerilor".

"E nevoie de cineva care are o minimă autoritate în juriu, cineva care scris câteva adevăruri în viaţa lui".

"Nu avem destule motive să ne supărăm pe viaţă, mai avem nevoie să ne supărăm între noi? Există întotdeauna o marjă de eroare, ca la orice premiu din lume".

"Acest juriu şi-a făcut datoria. Lista de nominalizaţi este aproape fără cusur. Nu există cazuri contestabile 100%, există cazuri discutabile. Este una dintre listele cele mai interesante din câte ştiu eu".

"Cel pe care l-am premiat anul acesta îndeplineşte toate condiţiile. Nu există în acest moment nici o instituţue serioasă care să facă vreo selecţie. Ori literatura fără selecţie înseamnă moarte".


 Gheorghe Grigurcu, laureatul Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" OPERA OMNIA

Născut pe 16 aprilie 1936, la Soroca, este considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți critici români contemporani. A urmat liceul la Oradea, fiind apoi cursant al Şcolii de Literatură Mihai Eminescu, la Bucureşti, de unde este exmatriculat. A absolvit Facultatea de Filologie a Universtităţii Babeş-Bolyai Cluj. După absolvirea studiilor universitare se întoarce la Oradea, unde lucrează ca funcţionar la Societatea de Științe Istorice și Filologice și ca profesor de școală, devenind apoi redactor la revista Familia din Oradea.

Astăzi locuieşte la Târgu Jiu, de unde susţine o bogaţă activitatea literară şi întreţine relaţii cu mai toţi scriitorii contemporani.
Scrie cronici literare la cărți de poezie sau de critică, eseistică, teorie literară. A publicat în Familia, Viața românească, în Contemporanul, România literară, Convorbiri literare.

"Gheorghe Grigurcu domină de ani de zile viața literară fără să se amestece în ea. Nu cred că a existat în ultimii 15 ani un autor mai serios și, în același timp mai productiv, indiferent dacă își exersa condeiul neobișnuit în comentariul politic, în poezie, în eseu, în polemică, în critică sau istorie literară. (…) El nu este un critic literar care scrie și versuri și nici un poet care scrie și critică literară, el este în egală măsură un poet de primă mărime și unul dintre cei mai importanți critici literari ai acestei perioade de tranziție între milenii" ( Ana Blandiana )

Volume de versuri publicate: Un trandafir învață matematica (1968), Trei nori (1969), Râul incinerat (1971), Salută viața (1972), Înflorirea lucrurilor (1973), Apologii (1975), Rigoarea văzduhului (1978), Contemplații (1984), Cotidiene (1986), Oglinda și vidul (1993), Un izvor bolborosind înăuntrul termometrului (1996), Nimic n-ar trebui să cadă (1997), Amarul Târg (1997), Dealul purtat de scripeți (1999), Spațiul dintre corole (2000), Acul și steaua (2001), De unde până unde (2002), Natură moartă și vie (2003), Un trandafir învață matematica, ediție definitivă a creației poetice de până în anul 2000 (Ed. Vinea, 2004), Calendar (2004), Fiindcă (2005), Castele în Spania (2005), Șterge soarele de praf ca pe-o mobilă (2006), Muzeu (2008), Cerc și punct (2010), Nimic n-ar trebui să cadă (2011)














 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânăr suspectat de consum de droguri, depistat în trafic de polițiștii botoșăneni!

astăzi, 12:17

Marți, 4 noiembrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe Bulevardul Mihai Eminescu, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat de 38 de ani, din ...

Marius Budăi, PSD: „Iftime se plângea cel mai tare de creșterea salariului minim. Voia ca salariile să fie cât mai mici, ca să îi rămână lui un profit cât mai mare”

astăzi, 11:54

Deputatul PSD Marius Budăi i-a cerut președintelui PNL Botoșani, Valeriu Iftime să se abțină să mai deplângă soarta botoșănenilor cu venituri mici, după ce ani la rând s-a opus ...

Prognoza meteo pentru luna noiembrie. Meteorologii anunță când vor veni ninsorile!

astăzi, 11:19

Luna noiembrie mai păstrează, cel puţin în prima sa decadă, caracteristici ale sezonului de toamnă, dar treptat, spre sfârşitul lunii, lapoviţa şi chiar ninsoarea anunţă în...