Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, va săvârşi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Coșula

În data de 6 decembrie 2024, cu prilejul hramului „Sfântul Nicolae” al Mănăstirii Coşula din judeţul Botoşani, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, va sluji aici Sfânta Liturghie.

Mănăstirea Coșula se află la 20 de km sud-est de municipiul Botoşani şi datează din anul 1535.

Din anul 2022, Mănăstirea Coșula a devenit unul dintre cele mai importante obiective turistice din județul Botoșani, după implementarea unui proiect de reabilitare în valoare de 15 milioane de lei din fonduri europene și adăugarea de noi construcții din fonduri guvernamentale în valoare de aproape 3 milioane de lei oferiți de Compania Națională de Investiții (CNI).

Din banii europeni au fost reabilitate construcțiile existente și a fost amenajat un muzeu în casa egumenească. Cel mai vechi exponat este o Sfântă Evanghelie din 1731.

„Sunt obiecte din secolele XVII- XVIII. Avem și o ștampilă din anul 1821 pe care este inscripția Mănăstirii Coșula și poza cu Sfântul Nicolae. Are în jur de 200 de ani. Am găsit-o la Arad. Avem documente ștampilate cu aceste însemne”, a afirmat starețul Mănăstirii Coșula, părintele Calinic Chirvase.

În muzeu se mai găsesc cărămizi de sub capetele călugărilor înmormântați la Coșula, descoperite în urma unor cercetări arheologice. Pe ele este notat anul plecării la Domnul și numele monahului înmormântat.

Din finanțarea în valoare de 2,89 milioane de lei oferită de CNI s-au construit spații de cazare pentru pelerini și chilii pentru călugări. Noua construcție dispune la parter și de un paraclis, unde vor fi oficiate slujbele pe timpul iernii.

Mănăstirea Coșula, situată la aproximativ 20 kilometri de Botoșani, a fost inaugurată în 1535 de Marele Vistiernic Mateiaș Coșolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareș, în stilul arhitecturii feudale moldovenești. Ansamblul este inclus pe lista monumentelor istorice.

În secolele XVII-XVIII, așezământul reprezenta un important centru duhovnicesc și cultural, având peste 1.000 de călugări. A fost a treia mănăstire ca număr de călugări din lumea ortodoxă. În secolul al XVIII-lea la Coșula a fost tradus pentru prima dată Herodot în limba română.

Mănăstirea a avut o bibliotecă impresionantă, dispărută în perioada comunismului, când mănăstirea a fost pustiită, iar o parte a Bisericii „Sfântul Nicolae” a fost transformată în depozit pentru cartofi. Mănăstirea a fost reînființată în 1991.

Pictura Bisericii „Sf. Nicolae” include o parte de frescă a cărei vechime este de aproape 500 de ani. Aceasta prezintă o îngemănare a stilurilor de pictură bisericească ortodoxă din vremea lui Ștefan cel Mare.

Restauratorii spun că prezintă elemente din pictura mănăstirilor Sucevița, Voroneț sau Arbore și presupun că ar fi putut fi pictată de meșteri care și-au făcut ucenicia pe șantierele mănăstirești din zona Bucovinei. Specialiștii au găsit și o culoare unică, pe care au denumit-o „galben de Coșula”, scrie Timpul Credintei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Jandarmeria Botoșani la bilanț: Evaluarea activității și a rezultatelor obținute în anul 2024!

astăzi, 16:00

În dimineața zilei de joi, 23 ianuarie, la sediul Jandarmeriei Botoșani s-a desfășurat ,,Evaluarea activității și a rezultatelor obținute de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani...

O femeie de 88 de ani a donat un palton cu 4.000 de euro, Poliția a intrat pe „fir”!

astăzi, 15:35

Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată, miercuri dimineață, prin apel 112 de o suceveancă, în vârstă de 88 de ani, care a reclamat că în urmă cu aproximativ două săpt...

Marcel Ciolacu anunță că se taie în carne vie în sistemul bugetar: ”Indiferent de obstacole o duc la bun sfârșit”!

astăzi, 15:15

Premierul Marcel Ciolacu susține că restructurarea aparatului bugetar este o prioritate asumată inclusiv de el în fața Parlamentului, și o va duce la capăt indiferent de obstacol...