Poveștile orașului Botoșani: Biserica Albă și un ansamblu urban unic, de o ”deosebită valoare artistică” - Foto

Un oraș ignorat de autoritățile centrale, marginalizat și considerat a fi la capătul unei țări care se mândrește cu geniile născute aici. Ocolit de investitori, evitat chiar și de tinerii școliți în marile universități ale lumii. Fără infrastructură, fără oportunități, fără…, fără…

Cu toate acestea, Botoșaniul are statutul unui oraș-tezaur. Cu o istorie zbuciumată, cu măriri și decăderi uimitoare, cu un ansamblu urban unic în Moldova. Acestea fără să amintim de Eminescu, Enescu, Onicescu, Antipa…

Ansamblul Centrului istoric este, de departe, cel mai important edificiu al Botoșaniului. Din păcate, insuficient promovat pe plan național. O zonă urbană căreia comuniștii i-au simțit potențialul turistic. Cel puțin asta reiese dintr-un studiu întocmit în anii 70, în care se specifica faptul că centrul istoric trebuie declarat ”rezervație de arhitectură urbană”, întrucât ”puține alte orașe din țara noastră păstrează o imagine atât de clară și de completă a ceea ce a fost urbanismul românesc în secolul XIX”.

Potrivit studiilor lui Ștefan Ciubotaru, Centrul Vechi reprezintă în zielle noastre un  ”front paralel de clădiri cu o continuitate remarcabilă, de o profundă unitate în diversitate, cu fațade de o excepțională varietate, rezumând practic toate stilurile arhitecturale și decorative caracteristice pentru secolul al XIX-lea, cu unele realizări de o deosebită valoare artistică”.

Botoșănenii trec zilnic pe lângă locul nașterii poetului Mihai Eminescu. Lângă Biserica Uspenia, în care micul Mihai a fost botezat, se afla casa în care poetul s-a născut. Casă distrusă în marele incendiu din 3 iunie 1887, care cuprinsese, la acea vreme, și biserica.




Cel mai important obiectiv din zonă este Biserica ”Uspenia”, lăcaș de cult ridicat de Doamna Elena Rareș în anul 1552. Având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica ”Uspenia” este a treia din oraș ca vechime. I se mai spune Biserica Albă, fiind în fapt o replică a Bisericii „Sfântul Nicolae” Popăuţi, construită de Ștefan cel Mare în anul 1496.

”Ziditu-s-a această sfântă biserică cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” pronumită ”Uspenia” de pioasa Domniță Elena, soția Voievodului Retru Rareș, în anul mântuirii 1552. Clăditu-s-a clopotnița actuală în anul 1819. Făcutu-s-au însemnate reparațiuni și restaurări înlăuntru și afară, din fondurile aconosite de Epitropie și cu ajutorul Primăriei, în anul 1912, al XLVII de domnie glorioasă a M.S. Regelui Carol I, fiind Mitropolit Moldovei și Sucevei Pimen, prin osârdia și osteneala epitropilor respectivi: Iconomul Stavrofor Vasile Pavelescu, Vasile I. Isăcescu și Constantin Milicescu”, citim astăzi pe o placă amplasată pe zidul Bisericii ”Uspenia”.

În fața Bisericii ”Uspenia” se află statuia lui Mihai Eminescu realizată în 1967 de sculptorul Oscar Han, adusă la Botoșani în anul 1989.





 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânără amenințată cu moartea, botoșănean ridicat de polițiști și băgat în arest! (Video)

astăzi, 09:59

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 41 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul ...

„Casa de protocol a oamenilor străzii”, proiectul unei botoșănence care îi poate aduce titlul ”Omul anului!” (Foto, Video)

astăzi, 09:42

TVR a demarat sezonul de toamnă al campaniei „Omul anului”. Din 27 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18.15, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă noi portre...

Doina Federovici: Educația – temelia pe care ne construim viitorul (Foto)

astăzi, 09:37

„Educația nu este pregătirea pentru viață, educația este viața însăși!” Această profundă reflecție a pedagogului John Dewey ne amintește, zi de zi, de importanța educaț...