Povestea Sfinților Mihail și Gavril, cine sunt Arhanghelii și care este poziția lor între îngerii lui Dumnezeu!

În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica sărbătorește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și a tuturor Puterilor cerești fără trupuri.

Deci, în această zi nu sărbătorim doar pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ci și pe toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu.

Lumea îngerească a fost creată de Dumnezeu din nimic, nu din ceva preexistent și nici din ființa Sa. Biblia nu vorbește în mod precis despre crearea îngerilor. Sfinții Părinți afirmă că la creație nu se vorbește explicit despre îngeri din două motive: evreii, înclinați spre idolatrie, ar fi căzut ușor în rătăcirea idolatră a popoarelor vecine și că în cartea Geneza se urmărește doar începutul lumii văzute. În ceea ce privește ierarhia îngerească, Dionisie Areopagitul vede cetele îngerești în număr de nouă, așezate în grupuri suprapuse: Serafimi, Heruvimi, Scaune; Domnii, Puteri, Stăpânii; Începătorii, Arhangheli, Îngeri. Biserica a acceptat această ierarhie prin introducerea ei în pictura bisericească.

Există un număr de șapte Arhangheli cunoscuți în tradiția Bisericii: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil.

Mihail este primul din ceată, fiind voievodul oștilor cerești și purtând sabia de foc. El are rolul de a păzi legea lui Dumnezeu și de a învinge puterea vrăjmașilor. Gavriil, cunoscut și ca "bărbat-Dumnezeu", este arhanghelul bunelor vestiri și poartă crin în loc de sabie de foc.

Rafail este al treilea arhanghel și este considerat tămăduitor al neputințelor umane. Uriil este luminătorul celor întunecați, iar Salatiil este îngerul care se roagă fierbinte pentru neamul omenesc. Gudiil este îngerul care aduce veșnic slavă lui Dumnezeu și celor ce fac fapte bune. Varahiil, ultimul arhanghel, este aducător de binecuvântare dumnezeiască pe pământ.Cine au fost Sfinții Mihail și Gavriil?


Sfântul Arhanghel Mihail: Luptătorul împotriva întunericului

Sfântul Arhanghel Mihail este cunoscut pentru numele său în ebraică, care înseamnă "Cine este ca Dumnezeu?". El este cel care strigă avertismentul către toate creaturile, amintindu-le de soarta lui Lucifer, care a căzut în întuneric. Soborul îngerilor s-a adunat și s-a unit în jurul acestui strigăt.

Sfântul Arhanghel Mihail a avut un rol important în ghidarea lui Lot și a familiei sale în timpul ieșirii din Sodoma. De asemenea, el a oferit o protecție specială poporului lui Israel. Sfântul Arhanghel Mihail a scos din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, l-a susținut pe Ghedeon în luptă, l-a mustrat pe vrăjitorul Valaam și l-a eliberat din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Conform Scripturii, la sunetul trâmbiței Sfântului Arhanghel Mihail, toți cei morți vor ieși din morminte.

În iconografie, Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat ținând în mână o sabie de foc, simbolizând pedeapsa pentru păcat. El este menționat în cărțile Vechiului Testament ca fiind prezent în special atunci când Dumnezeu pedepsește nedreptatea. Din acest motiv, Sfântul Arhanghel Mihail este considerat un înger al dreptății divine.

Sfântul Arhanghel Gavriil: Vestitorul bucuriei

Numele Sfântului Arhanghel Gavriil înseamnă "bărbat-Dumnezeu" în ebraică. Numele său conține vestea că Dumnezeu se va întrupa într-un om, că va lua asupra sa natura umană. Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit nașterea Maicii Domnului Sfinților Părinți Ioachim și Ana, i-a dezvăluit lui Zaharia nașterea Înaintemergătorului.

El a arătat păstorilor că S-a născut un Prunc, l-a întărit pe Iosif, logodnicul Mariei, să nu se îndoiască de nimic, a călăuzit Sfânta Familie în Egipt și a adus veștile Învierii Domnului către femeile mironosițe. În iconografia ortodoxă, Arhanghelul Gavriil este reprezentat ținând în mână o floare de crin alb, simbol al bucuriei și binecuvântării. El este considerat îngerul bunătății și milostivirii divine.

Părintele Dumitru Stăniloae, pe baza sfintelor tradiții, mărturisește că Sfântul Arhanghel Gavriil este singurul căruia i s-a dezvăluit misterul Întrupării Fiului lui Dumnezeu. Deși nu face parte din ceata de îngeri din prima triadă, care este direct în prezența lui Dumnezeu, el le luminează pe acestea.

El îi învață pe cei care sunt superiori lui să "ridice porțile veșnice", să urce și să stea deasupra tuturor Începătorilor și Puterilor. Cele mici devin mari prin har. Acest lucru este menționat și de Sfântul Apostol Pavel: "Acum, spune el, prin Biserică, înțelepciunea multor feluri a lui Dumnezeu a devenit cunoscută Începătorilor și Stăpânilor" (Efeseni 3, 10).

Citește în continuare AICI

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Persoanele neasigurate vor beneficia gratuit de servicii medicale oncologice, de unde vor veni banii și care este rolul medicului de familie!

astăzi, 14:35

Pentru a beneficia de aceste servicii, o astfel de persoană trebuie să urmeze câțiva pași: Se înscrie pe lista de pacienți a unui medic de familie, la alegerea sa. dacă a avut un ...

Mandat european de arestare pus în executare de polițiști, prejudiciul cauzat se estimează la 160.000 de euro!

astăzi, 14:30

Joi, 7 noiembrie 2024, în urma cooperării polițienești internaționale dintre Poliția Română și autoritățile din Franța, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Botoș...

Autostrada Moldovei, tot mai aproape de Botoșani!

astăzi, 12:26

Pentru construirea celor 33 de kilometri de autostradă dintre Pașcani și Roșcani, s-au înscris doi constructori din regiunea Moldovei (asocierea UBM – Tehnostrade – SA&PE și...