Povestea monumentului din orașul Botoșani, realizat în urmă cu 45 de ani de comuniști

Monumentul Răscoalei de la 1907 este reprezentativ pentru orașul Botoșani.

Monumentul din vecinătatea Parcului “Mihai Eminescu” din Botoșani este realizat în perioada comunistă, în anul 1978, de către sculptorul Gavril Covalschi, și prezintă trei secvențe ale Răscoalei Țăranilor din 1907.

Este așadar un monument dedicat țăranului român, dar în special Răscoalei Țărănești din 1907, izbucnită la Flămânzi, în județul Botoșani.

Cu timpul, Monumentul a devenit un Simbol al orașului. Acesta include trei corpuri sculptate, care descriu momente din viața țăranului botoșănean, de la activităţile casnice până la aratul ogoarelor, creșterea oilor, meșteșuguri, folclor, și, pe fundal, țăranii înarmați cu coase și furci, din timpul răscoalei țărănești, potrivit Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Botoşani (CNIPT).

Răscoala Țărănească a început în 21 februarie 1907 în localitatea Flămânzi din Botoșani, și s-a răspândit, în perioada următoare, în toată țara.

Principala cauză a fost nemulțumirea țăranilor legată de inechitatea deținerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari.

Începutul răscoalei a fost în Flămânzi, pe moşia arendată de frații Fischer care dețineau majoritatea terenurilor, în ceea ce era numită atunci “Fischerland”. Ei închiriau pământul unor arendași pe sume foarte mari de bani, iar aceștia, la rândul lor, făceau rost înapoi de banii plătiți, prin munca țăranilor.

Abuzurile acestora în încercarea de a face un profit cât mai mare nemulțumeau și mai mult țăranii.

Răscoala s-a extins în mod treptat în toată Moldova, în luna martie. Ţăranii răsculaţi au atacat conacele arendaşilor, dar arendaşii nu mai erau acolo. S-au refugiat în Bucovina austriacă, la Cernăuţi.

Răscoala a fost înfrântă de guvern, iar reprimarea ei de către armată s-a soldat cu uciderea unei părți din populația rurală.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Excelență și emoții la festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Matematică din Botoșani! (Foto, Video)

Sunday, 6 April 2025

„Olimpiada punctului de la infinit”, așa cum a fost numită de domnul conf. univ. dr. Cătălin Liviu Gherghe, președintele comisiei centrale, a ajuns la final. Sâmbătă seară...

România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă consumul crește cu 50% de Paște!

Sunday, 6 April 2025

România are printre cele mai mici prețuri la ouă din Uniunea Europeană, la poarta fermei, chiar dacă în această perioadă a Sărbătorilor Pascale consumul intern crește cu 50%, iar ...

Acesta este cel mai puternic motor din lume. Are 1850 de cai-putere și a fost creat de o companie puțin cunoscută!

Sunday, 6 April 2025

A fost creat cel mai puternic motor V12 din lume. Deși multă lume s-ar aștepta să fie o marcă înregistrată Ferrari sau Lamborghini, surpriza e pe măsură. Asta, pentru că motorul minu...