”Poftiți în casa cea mare!” Noaptea Muzeelor la Sate vă invită, și în acest an, într-un loc de poveste din Botoșani

Lansări de carte, expoziție etnografică nocturnă, o ”călătorie poetică” și un omagiu adus unui ”veritabil slujitor al culturii naționale”. De asta va avea parte publicul din Botoșani în cadrul unui eveniment inclus în evenimentul național ”Noaptea Muzeelor la Sate”.

O dublă lansare de carte, organizată de Asociația Culturală "Vivat Roma", va avea loc sâmbătă, 31 august 2024, ora 15.00, la Căminul cultural Cotârgaci, comuna Roma, județul Botoșani, eveniment care deschide seria activităților culturale prilejuite de evenimentul național "Noaptea Muzeelor la Sate", ediția a II-a.

Prima dintre cărțile lansate, placheta "Viața mea, în versuri", semnată de Anica Ciornea, publicată la Editura Prospexi, Dorohoi, reușește să capteze esențe ale experiențelor umane într-un mod sincer și profund. ”Suntem invitați într-o călătorie personală, o călătorie poetică prin experiențele și gândurile autoarei care, oferindu-ne prin fiecare vers fragmente din sufletul său, ne dezvăluie o lume interioară bogată. Ne însoțesc în această preumblare, prin toate vârstele, câteva dintre desenele și picturi realizate de autoare, de jur împrejurul casei în care locuiește, în interior și oriunde s-au putut ilustra scene din viața satului și file de poveste. Este un volum ce merită citit nu doar pentru frumusețea versurilor și a ilustrațiilor, dar și pentru profunzimea mesajelor transmise cu sinceritate și înțelepciune”, transmit reprezentanții Asociației Culturale ”Vivat Roma”, organizatorul local al evenimentului național „Noaptea Muzeelor la Sate”.

Publicarea la aceeași editură din Dorohoi, Prospexi, și lansarea volumului "Folklor", este un omagiu adus, peste ani, lui Gh. Poenaru (1927-1991), născut în Cotârgaci, un veritabil slujitor al culturii naționale, aflat aici în ipostaza sa de culegător de folclor și de artist vizual, autor de schițe și desene. ”Prin munca sa, cuprinsă în această lucrare, rămasă în manuscris și publicată postum, Gh. Poenaru  îmbogățește universul cultural al comunității noastre, strângând laolaltă descântece, credințe și obiceiuri, strigături și chiuituri, cimilituri și ghicitori, proverbe și cântece, unele, odată cu trecerea timpului, intrate deja în patrimoniul cultural imaterial al satului românesc”, completează reprezentanții asociației.

Evenimentul din ziua de 31 august va fi dedicat promovării valorilor culturale locale și aduce în fața cititorilor unul dintre autori, alături de invitați, discutând despre inspirație, scriere, publicare și întreaga poveste din spatele cărților lansate. ”Ne vom bucura împreună de momente de lectură publică, recenzie literară și mărturisiri emoționante despre facerea celor două cărți”, transmit gazdele din Cotârgaci.

La eveniment vor fi disponibile exemplare ale cărților lansate pentru a primi autografe din partea autoarei plachetei de versuri, Anica Ciornea.

„Poftiți în casa cea mare!”

Sub genericul „Poftiți în casa cea mare!”, o parte din exponatele colecției muzeale din satul Cotârgaci, comuna Roma, județul Botoșani, vor fi prezentate publicului într-o expoziție etnografică la Căminul cultural din localitate. Clădirea, de curând renovată, este situată în imediata vecinătate a bisericii „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril”, construită din bârne de stejar la 1770, apoi desfăcută și adusă din Botoșani, la 1864, de boierul Alecu Miclescu pe moșia sa de la Cotârgaci și așezată pe temelie din lespezi de piatră.

Colecția muzeală este rod al strădaniei Anicăi Ciornea, care de-a lungul timpului a pus deoparte și a așezat laolaltă tot ce a găsit mai frumos în casele din sătucul ei cel mic, dintre dealuri și fânețe, cum îi place să îl alinte în versurile sale.

Expoziția „Poftiți în casa cea mare!” reproduce atât interiorul cel mai de preț al unei case tradiționale din satul românesc și anume camera de oaspeți, numită și în părțile noastre casa cea mare, cât și tinda, încăperea de la intrarea în casele tradiționale țărănești.

Deși nu era locuită permanent, casa cea mare era odaia cea mai spațioasă și mai frumos decorată din întreaga gospodărie sătească, mirosind a flori de câmp sau din gradină, a busuioc, iar toamna a fructe de gutui. Încăperea era destinată organizării celor mai importante evenimente din familie legate de nașterea copiilor, logodna tinerilor, cât și primirii oaspeților de sărbători și la hramul satului. Aici se păstrau cele mai valoroase lucruri ale familiei, la loc de cinste fiind sipetul și teancurile de țesături cu zestrea fetelor de măritat.

În timpul programului dedicat special acestui eveniment național, vor avea loc activități interactive, prezentări și demonstrații de artă tradițională și meșteșuguri artistice. Vizitatorii se pot informa despre tehnici tradiționale de țesut și brodat, împletit, utilizând stative, războiul de țesut, gherghef etc.

"Poftiți în casa cea mare!" nu este doar o expoziție etnografică, ci o invitație la descoperirea sufletului satului românesc din nordul Moldovei, o călătorie în timp ce permite vizitatorilor să descopere frumusețea și simplitatea vieții de altădată. Prin astfel de evenimente, tradițiile și cultura rurală sunt păstrate vii și transmise mai departe, asigurându-se că acestea nu vor fi uitate.

Expoziția va fi deschisă pe 31 august, în intervalul 16.00 - 00.00.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...

Botoșănenii s-au mobilizat pentru mama care își îngrijește singură copilul grav bolnav: De câți bani mai are nevoie familia!

Tuesday, 21 January 2025

De vineri până astăzi, oameni de bine s-au unit și au dăruit acestei familii suma de 10.500 lei, iar astăzi această mamă disperată, ajunsă la capătul puterilor, a achitat 9.488 de lei ...