Pianista care a concertat deseori la Botoșani s-a stins la doar 45 de ani: ”O adevărată luptătoare, atingând clapele pianului chiar și în cele mai dificile momente ale vieții”

Prietenii, apropiații și familia sunt în stare de șoc. Pianista care a concertat pe toate scenele țării, dar în întreaga lume, a murit la 45 de ani răpusă de cancer.

După o bătălie îndelungată cu boala nemiloasă, Ioana Maria Lupașcu, pianista care își desfășura activitatea la Filarmonica din Ploiești, a trecut joi dimineață la cele veșnice, la vârsta de 45 de ani. Ea se afla sub îngrijire la Institutul Oncologic din București.

Vestea care a șocat lumea muzicii clasice a fost confirmată de colegii săi pe pagina de Facebook a instituției. "Cu sufletele îndurerate vă anunțăm că prietena și colega noastră, Ioana Maria Lupascu, a plecat dintre noi. Deși oamenii buni nu câștigă întotdeauna, o vom ține minte pe Ioana ca o adevărată luptătoare, atingând cu dragoste persoanele din jurul ei și clapele pianului chiar și în cele mai dificile momente ale vieții. Suntem recunoscători că ne-am putut afla în preajma unui spirit atât de frumos și a unei artiste desăvârșite, deși această călătorie a fost întreruptă prematur. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, în București. Gândurile noastre sunt alături de familie, prieteni și toți cei ce au cunoscut acest suflet pur, și îi asigurăm de tot sprijinul nostru în aceste momente dureroase. Sincere condoleanțe!", a transmis F ilarmonica ”Paul Constantinescu-Ploiești”.

După postarea făcută de Filarmonica din Ploiești, reacțiile nu au întârziat să apară.

Cântărețul Cezar Ouatu a transmis un mesaj tulburător: „Iubita mea colegă și prietenă de scenă Ioana Maria Lupascu, este nedrept uneori ce se întâmplă. În toate aceste dimineți ai fost prezentă în gândurile mele cu speranța revederii, dar acum îmi lași doar amintirea concertelor noastre, a zambetului tău, a omului luminos, frumos și bun! Știi ca erai tot timpul un zâmbet când repetam pentru recitalurile noastre și te rugam să vii tu cu partiturile și pentru mine. Îți mulțumesc Ioana pentru tot. Îmi este foarte greu să vorbesc la trecut și nu o voi face! Nu știu cum să închid acest mesaj. Îmi este greu! Dumnezeu să aibă grijă de sufletul tău”.


Pe scena de la Botoșani

Pianista Ioana-Maria Lupaşcu a fost de mai multe ori invitată a Filarmonicii Botoșani. În 2008, interpreta pe scena de la Botoșani Concertul nr.2 în sol minor pentru pian şi orchestră de Camille Saint-Säens, sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galaţi. Peste doi ani, în 2010, publicul botoșănean asculta muzica lui Liszt (Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1, în mi bemol major), interpretată la pian de Ioana Maria Lupașcu, într-un concert dirijat de Dorin Frandes. S-a aflat la Botoșani și în martie 2013, când melomanii audiau Concertul pentru pian şi orchestră nr. 1, în re bemol major, op. 10, de S. Prokofiev. La pupitrul dirijoral se afla Mihail Secikin, iar invitata serii delicata pianistă Ioana Maria Lupașcu.


Carieră de excepție

Pianista Ioana Maria Lupaşcu s-a născut la 19 septembrie 1977, la Brăila. A început să studieze pianul la vârsta de patru ani cu prof. Mircea Bogatu. A absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” din Bucureşti, apoi, în 2000, Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, obţinând la susţinerea licenţei nota maximă. Tot în 2000 este admisă la Masterul „Virtuosity Level” la Conservatorul din Lausanne, Elveţia. După câteva luni s-a mutat în Italia, devenind timp de trei ani studentă, la Academia Europea di Musica, a marelui pianist Lazar Berman. După încheierea masterului de trei ani de zile în perfecţionare solistică, a continuat să lucreze cu maestrul Berman până la moartea acestuia, în 2005, iar cei cinci ani de studiu cu marele pianist au ajutat-o să-şi îmbogăţească mijloacele de expresie muzicală şi să aprofundeze viziunea asupra interpretării solistice. Maestrul Berman o definea drept “o solistă cu imense posibilităţi tehnice şi În 2005 a revenit în România. A început o carieră solistică, fiind prezentă pe scene din Italia, România, Elveţia, Croaţia, Slovacia, Belgia, Lituania, Turcia, Spania, Germania.

În perioada 2000-2005 a participat cu recitaluri solo, concerte sau împreună cu muzicieni de marcă la festivaluri de muzică precum: Pazailis Music Festival- Lituania, Festivalul „W.A. Mozart” (Opera Braşov), Marile Serate Muzicale ale Bucureştiului, Festivalul Operelor Independente Iaşi, Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti, Festivalul Gloria Domini, Fesivalul FIE Iaşi, Gala Proms of Delight – Ediţia de Paşte 2007, care a avut loc la Ateneul Român, Festivalul de Teatru de la Sibiu – Capitală Europeană, unde a luat parte la o serată de muzică şi dramaturgie alături de mari nume ale scenei: Ion Caramitru, Richard McCabe, William Nadylam, Piotr Adamczyk, George Banu.

Din 2007 pianista Ioana Maria Lupaşcu era solistă concertistă a Filarmonicii „Paul Constantinescu“ din Ploieşti.

Ioana Maria Lupaşcu începuse în anul 2011 colaborarea cu actriţa Daniela Nane într-o serie de spectacolele de muzică şi poezie.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii unui liceu dintr-o localitate din Botoșani au spus, de Ziua Internațională a Educației, STOP violenței! (foto)

Friday, 4 October 2024

Activitatea face parte din cadrul proiectului educațional interinstituțional „Copilărie în siguranță!ʺ, care se va derula pe parcursul anului școlar 2024-2025. Scopul activității ...

Amenzi usturătoare aplicate de către inspectorii ITM Botoșani angajatorilor găsiți în neregulă!

Friday, 4 October 2024

În urma controalelor, au fost constatate 86 deficienţe pentru care au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate 7 sancţiuni contravenționale, din care 2 avertismente și 5 amenzi, &...

Decizie a Parlamentului: PFA-urile, întreprinderile familiale și întreprinderile individuale își vor putea schimba regimul juridic!

Friday, 4 October 2024

Prin excepție de la prevederile art. 21, 27 și 33, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale vor putea opta, după minimum un an de funcțio...