Amintim că, în iunie 1971, Nicolae Ceauşescu, Elena Ceauşescu şi alţi înalţi demnitari comunişti, printre care Ion Iliescu, pe atunci ministru al tineretului şi secretar al CC al PCR, au preluat şi implementat în România modelul de propagandă din China şi din Coreea de Nord. După ce a vizitat China, Coreea de Nord, Mongolia şi Vietnamul de Nord (1-24 iunie 1971), Nicolae Ceauşescu a convocat o teleconferinţă cu prim-secretarii de partid ai judeţelor şi le-a expus o nouă linie culturală şi ideologică a Partidului, "revoluţia culturală în stil maoist", care se va traduce, în anii următori, prin "cultului personalităţii".
Pentru a ilustra cât mai clar situaţia României de după Tezele din 1971, relatăm un caz celebru în epocă (din păcate, prea puţin cunoscut în zilele noastre!): omul de cultură PAUL GOMA, unul dintre cei care s-au opus regimului comunist şi care a trimis o scrisoare de susţinere a Chartei 77 din Cehoslovacia (acţiune anticomunistă din Cehoslovacia), scrisoare care se soldează cu arestarea și detenția sa la Rahova.
Într-un document al CNSAS sunt prezentate mijloacele prin care Securitatea urmărea să-l anihileze psihic pe Goma.
Pe 17 martie 1977, Ministerul de Interne, Directia 1 de Securitate, prin semnătura generalului Nicolae Pleşiţă, emite un "plan de măsuri în continuarea măsurilor de anihilare şi neutralizare a acţiunilor ostile iniţiate de Paul Goma", din care redăm un mic fragment. Facem menţiunea că şi astăzi, după 25 de ani de la revoluţia din 1989, Paul Goma se află în exil, în semn de protest faţă de evoluţia evenimentelor din România, în epoca postcomunistă.
Născut pe 2 octombrie 1935, Paul Goma este un scriitor și militant anticomunist român, stabilit la Paris, poate cel mai cunoscut disident din timpul României comuniste supranumit Soljenițîn-ul Românei și unul dintre cei mai cunoscuți scriitori postbelici. Paul Goma s-a născut în Basarabia, ca al doilea fiu al unei familii de învățători români. Odată cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în România.
La 20 noiembrie 1977 lui Goma, soției și copilului, le-a fost retrasă cetățenia română și au fost expulzați în Franța, ca apatrizi. Ajunși la Paris, au cerut azil politic.
În arhivele CNSAS există 43 de volume (fiecare cu sute de file, uneori 400-500 de pagini) ale dosarelor de Securitate întocmite de-a lungul vremii pe numele lui Paul Goma.
"STRICT SECRET
Ministerul de Interne
Nr.00327756 din 17 martie 1977
PLAN DE MĂSURI
În coordonarea măsurilor de anihilare şi neutralizare a acţiunilor ostile iniţiate de PAUL GOMA, la instigare şi cu sprijinul postului de radio Europa Liberă şia altor centre reacţionare din Occident, se vor întreprinde următoarele:
1.Acţiuni de descurajare, derutare şi intimidare:
1)Se va iniţia o acţiune permanentă de tracasare prin telefon a lui Paul Goma, în scopul de a-l timora şi determina să nu mai răspundă la apeluri.
Răspunde: Direcţia I
2)Vor fi selecţionate surse informative şi alte persoane de încredere care să-l contacteze pentru a intra ăn dispute de natură a-i ocupa timpul şi crea o stare de tensiune.
Răspunde: Direcţia I
3)În cadrul acţiunii de descurajare va fi instruită şi trimisă o persoană care să accentueze disputa până la a-i rupe în mod demonstrativ scrisoare care o posedă cu senăturile respective.
Răspunde: Direcţia I
4)Se va organiza ca aproape zilnic să primească – din Capitală, din judeţe – scrisori şi anonime cu conţinut de intimidare, descurajare, protest şi ameninţare.
Răspunde: Direcţia I
5)Se va acţiona în continuare pentru a i se crea o atmosferă de respingere în bloc, cartier şi localitatea Breaza, unde va locui începând cu 25 martie
Răspunde: Direcţia I
6)Selecţionarea a 2-3 psihiatri de încredere care, eşalonat, îl vor vizita cu diferite pretexte, în scopul de a ne prezenta concluzii cu privire la vulnerabilităţile sale, în funcţie de care vom folosi şi alte măsuri de natură a-l anihila.
Răspunde: Direcţia I şi I.M.B. – securitate
7)Din Bucureşti şi străinătate i se vor da telefoane, în numele unor organe de presă străine care, sub pretextul că doresc să-i ia interviuri, îi vor adresa opinii depreciative şi descurajante.
Răspunde: Direcţia I şi Serviciul
D
8)Prin posibilităţile UM 0920/F vor fi influenţaţi unii imigranţi şi membri ai comitetelor asociaţiilor româneşti din Occident ca, prin telefon şi corespondenţă să dezaprobe acţiunile lui Paul Goma.
9)Paralel cu acţiunile de descurajare şi intimidare, prin DONICI, BALTAG, precum şi prin persoane de imigraţie va fi influenţat să plece în străinătate. În cazul în care părăseşte ţara, se vor face propuneri pentru a i se ridica cetăţenia română.
Răspunde: Direcţia I şi UM 0920/F
10)Asupra persoanelor care au intrat în contact cu Paul Goma şi au aderat la acţiunile lui se va acţiona în mod diversificat, în scopul neutralizării şi descurajării altor elemente cu asemenea intenţii.
Răspunde: Direcţia I şi UM 0200 Buc.
"Prin sursele informative ale Directiei a III-a se va actiona pentru discreditarea lui Paul Goma fata de diplomatii straini, indeseobi de la ambasadele SUA, Angliei, RF Germaniei si Frantei si influentarea lor pentru a cere guvernelor pe care le reprezinta sa nu sustina aceasta campanie".
"Pe linia diplomatilor americani, sursele Ovidiu, Bistriteanu, Florian Dobre, Luca si Barbu, se va actiona pe langa diplomatii Tripton John si Connell James, consilieri politici, cadre CIA, cunoscuti ca fiind preocupati sa detina date despre Paul Goma - in sensul de a le plasa informatii care sa il discrediteze, subliniind ca acesta nu reprezinta nimic pentru literatura romana, fiind o persoana care s-a antrenat intr-un joc politic dirijat de strainatate".
Totodata, "deoarece la ambasada americana se cunoaste ca o functionara romana a difuzat in randul diplomatilor straini ca Paul Goma ar fi agent al unei puteri straine, prin informatorul "Bistriteanu", vom sustine aceasta versiune, accentuand ca Goma a acceptat acest joc pentru a compromite Conferinta de la Belgrad".
Nota red: Direcţiile I, II, III ale Securităţii Statului
Serviciu D – Dezinformare