Dincolo de indignarea pe care o starneste absenta unui ministru al Culturii, doi ani consecutiv, de la Zilele Eminescu, ignorarea cu gratie a Zilei Culturii Nationale a Romaniei este o performanta care ii asigura lui Kelemen Hunor – poet prin vocatie, ministru prin alianta – un loc in paginile albe ale istoriei romanesti. Cu atat mai mult cu cat, pentru prima data in Romania, guvernul din care si domnia-sa face parte a desemnat ziua de nastere a poetului Mihai Eminescu drept Zi a Culturii Nationale.
Performanta incredibila, insa, a ministrului Kelemen Hunor nu este absenta sa de la Botosani sau de la alte evenimente de importanta nationala desfasurate pe 15 ianuarie. Ca o ironie a sortii, romanii mai au parte de o incredibila veste: pe 15 ianuarie, ministrul Kelemen Hunor s-a prezentat in fata Consiliului Permanent al UDMR Covasna pentru a fi audiat in calitate de candidat pentru sefia UDMR. Ziua Culturii Nationale (a Romaniei!!) i-a purtat noroc, ministrul Culturii (din Romania!!) fiind desemnat candidatul UDMR Covasna, cu 22 de voturi, in paguba celorlalti 2 candidati. Felicitarile noastre, domnule ministru!
Ziua Culturii Nationale a fost decisa prin Hotarare de Guvern si promulgata de presedintele Romaniei in luna decembrie a anului 2010.
"Legea prin care s-a instituit aceasta sarbatoare a oficializat, de fapt, o realitate: pentru toti romanii, aniversarea nasterii lui Mihai Eminescu era, de mult, piatra alba care marca, in calendar, reverenta in fata a ceea ce este bun, frumos şi nobil", spunea in mesajul sau de pe 15 ianuarie ministrul Kelemen Hunor. "Fie, deci, ca această Zi a Culturii Naţionale să ne apropie, pe toţi cetăţenii României, în înţelegere şi recunoaştere", transmite ministrul Kelemen Hunor de Ziua Culturii Nationale a Romaniei.
Bravo, Botosani!
Ministerul Culturii a anuntat ca in acest an finanteaza trei evenimente pentru a marca Ziua Culturii Naţionale 2011, si anume prima editie a Galei Tinerilor Scriitori, la Bucureşti, cea de-a 42-a ediţie a Zilelor Eminescu de la Botosani si un spectacol de muzica si poezie la Ploiesti. Suma totala alocata celor trei evenimente este de 30.000 de euro, au precizat pentru Mediafax reprezentanţii ministerului. Conform ultimelor date, Ministerul Culturii a trimis la Botosani… 12.000 de lei.
Intr-un comunicat al Ministerului Culturii facut public in ziua de 15 ianuarie se arata: "În acest an, dat fiind timpul foarte scurt de la instituirea legii, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a permis instituţiilor din subordine să marcheze evenimentul prin iniţiative proprii, urmând ca de anul viitor să se stabilească o tematică generală, precum şi concursuri de proiecte la care să participe cât mai mulţi artişti şi oameni de cultură. Nu în ultimul rând, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional îi felicită pe toţi românii şi îi îndeamnă să marcheze fiecare, după posibilităţi, cu o floare, cu un vers, cu un gând, Ziua Culturii Naţionale".
Reamintim ca in ziua de 15 ianuarie 2011, la Botosani s-a acordat, pentru a 20-a oara, Premiul National de Poezie Mihai Eminescu, cel mai important premiu din literatura romana de dupa 1990, jubileu marcat prin lansarea antologiei care cuprinde 19 carti de poezie ale autorilor premiati de-a lungul celor 19 editii, din 1991 pana in 2010, un proiect initiat de Fundatia Hyperion si finantat de Primaria Botosani. Un act cultural care, asociat cu Ziua Culturii Nationale, a conferit evenimentului statutul de prim-rang in seria celor desfasurate in Romania cu acest prilej. Un consum financiar extraordinar pe care comunitatea locala, prin Primaria Botosani, l-a sustinut cu acest prilej, in conditiile in care marcarea Zilei Culturii Nationale pe 15 ianuarie pune pe umerii Botosanilor o responsabilitate enorma fata de invitatii sositi din Romania sau din afara granitelor.
La toate acestea se adauga si organizarea impecabila a Galei decernarii Premiilor Nationale de Poezie "Mihai Eminescu" Opera Omnia si Opera Prima - cu tot ce implica sustinerea financiara a acestora, precum si spectacolul regizat de Ion Caramitru, cu participarea a 11 actori ai Teatrului Mihai Eminescu din Botosani. Cel mai sarac judet a spalat fata Romaniei si a unui minister al Culturii care se dezice de propria identitate culturala!
Eminescu, dat jos de Attila!
Am pastrat pentru final o alta informatie care ne-a parvenit prin agentiile nationale de stiri: In preajma zilei de 15 ianuarie, UDMR nu renunta sa-l inlocuiasca pe "Mihai Eminescu" cu "Attila"! Se intampla la Miercurea Ciuc, unde autoritatile locale, controlate in totalitate de UDMR si PCM, continua demersurile de schimbare a denumirii strazii "Mihai Eminescu" din Miercurea Ciuc in strada "Attila". Prefectul judetului Harghita, presedintele CJ Harghita sau viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc sustin cu totii ca poetul Mihai Eminescu nu are nicio legatura cu municipiul Miercurea Ciuc.
Ce mai spune Poetul...
Pentru decenta de a nu fi participat la Zilele Eminescu de la Botosani, pentru sinceritatea de care ati dat dovada in manifestarea adevaratelor sentimente si fidelitatea fata de partidul care v-a oferit rang de ministru al Culturii (din Romania!!), pentru mesajul de incurajare pe care il transmiteti romanilor, VA MULTUMIM, DOMNULE KELEMEN HUNOR!
Incheiem cu o fraza din comunicatul ministrului Kelemen Hunor din 15 ianuarie 2011: "Fie ca Ziua Culturii Nationale sa fie o zi a bucuriei, pentru ca, asa cum spune Poetul, ar fi pacat ca sa se lepede clipa cea repede ce ni s-a dat!".
Avem si noi o vorba, domnule Kelemen Hunor, lasata de marele Jean Moscopol: Tot ce e romanesc nu piere si nici nu va pieri!
(F.Tonita)
OPINII: Pentru ce ii multumesc domnului Kelemen Hunor. Cu dedicatie VIDEO
Stiri Botosani Sunday, 16 January 2011 CulturăSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Zeci de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Botoșani, unele au primit avertisment!
Thursday, 14 November 2024
Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor...
Transportator de lemne sucevean, prins la Botoșani cu actele în neregulă, s-a ales cu marfa confiscată!
Thursday, 14 November 2024
În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că datele înscrise în documentele de însoțire a materialului lemnos nu corespundeau cu cele faptice, cantitatea îns...
Expoziție de pictură și grafică la Galerile de Artă din Botoșani, cu un invitat special!
Thursday, 14 November 2024
Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 17-29 noiembrie 2024, în spațiul Colecției de Artă (Piața Revoluției, nr. 12), expoziția „Salonul de toamnă”. Vor...