Richard Stein este cel care a compus melodia, în anul 1936, pe versurile lui Liviu Deleanu. Cântecul îi era destinat Mariei Tănase. Care a refuzat să îl cânte, nefiindu-i pe plac versurile. Cântecul a fost înregistrat, cu versurile originale, cu vocea lui Bela Chitaristul (Bernard Dulzer).
Însă, în 1949, Maria Lătărețu avea să lanseze cu adevărat cântecul. A schimbat versurile și i-a adăugat nota personală, ducându-l în zona folclorică. După doar câțiva ani (1953), Les Paul (chitarist american), preia – fără acord sau contract oficial – linia melodică și așa apare cântecul ”Johnny is the Boy for Me”. Cu alte versuri decât cântecul românesc, se înțelege. Cea care o va cânta era chiar soția lui Les Paul - Mary Ford. Un proces rapid intentat de Richard Stein îi dă dreptate adevăratului compozitor, însă americanii nu se sinchisesc să modifice datele…
Melodia ajunge și la urechile și mai celebrei Edith Piaf. O dă cu parfum franțuzesc și așa apare ”Johhny, tu n’es pas un ange”. ”Corectitudinea” (prietenia americano-franceză) învinge, astfel că autorul noului ”Johnny” este tot Les Paul, fără să fie recunoscută contribuția (paternitatea) românească.
Și nu, nu se termină aici. Un nou cover apare pe piața muzicală, cu o nu mai puțin celebră trupă internațională: Vaya con Dios. La autor al melodiei, același Les Paul.
Abia acum autoritățile române par să fie deranjate, intentează un proces pentru protecția drepturilor de autor, însă nu știm cum și dacă lucrurile și-au găsit rezolvarea.
”Sania cu zurgălăi” anticomunistă!
Melodia a fost folosită de Jean Moscopol pentru a critica Republica Populară Română și comunismul instaurat în România. Astfel, fundalul melodic se regăsește în cântecele „Foaie verde de cartelă” și „Falsă amnistie”.
ro.pinterest.com