O biserică închinată Sfintei Teodora de la Sihla din județul Botoșani, sfințită de IPS Teofan

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost prezent sâmbătă în Parohia „Sfânta Teodora de la Sihla” din localitatea Viișoara, Protopopiatul Darabani, unde a oficiat slujba de sfințire a noii biserici și a săvârșit Sfânta Liturghie.

Mulțime de credincioși din zona Darabaniului s-a adunat în rugăciune sâmbătă dimineață la Parohia Viișoara pentru a participa la slujba de sfințire a bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla” din localitate.

După citirea pasajelor scripturistice specifice slujbei de târnosire, soborul slujitor a înconjurat biserica, binecuvântând zidurile locașului cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită. În continuare, Părintele Mitropolit Teofan, dimpreună cu preoții prezenți s-au îndreptat spre Sfântul Altar, unde potrivit rânduielilor bisericești a fost târnosită și pecetluită Sfânta Masă, scrie Doxologia.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în aer liber, pe un podium special amenajat în aproprierea locașului de cult.

Pentru efortul depus la ridicarea acestei biserici, părintele paroh Marius Cătălin Condurache a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan hirotesia întru iconom stavrofor.



Cei ce s-au implicat în lucrările desfășurate la zidirea bisericii din Viișoara au primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei ordine și distincții de vrednicie.

În anul 2000, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la acea vreme, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pe atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, slujba de sfințire a locului unde avea să se ridice noua biserică și clopotnița, deoarece, biserica veche din lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, nu mai asigura desfășurarea în bune condiții a vieții liturgice.

Biserica a fost construită în stil tradițional moldovenesc, cu o lungime de 20 m, o lățime de 9 m și o înălțime de 17 m, având compartimentarea: altar, naos, pronaos și pridvor.

Între anii 2015-2022, biserica a fost împodobită cu pictură, în tehnică frescă, de către familia de pictori bisericești Sabin și Gabriela Drinceanu din Iași, fiind înzestrată cu o catapeteasmă ale cărei icoane au fost pictate de pictorul Cristian Bistriceanu.

Lucrările s-au desfășurat sub coordonarea și cu purtarea de grijă a preotului paroh Marius Cătălin Condurache, sprijinit de consiliul și comitetul parohial, epitropi în perioada lucrărilor fiind domnii Gheorghe Gavril, Viorel Dumitru Rîmbu și Constantin Terinte.

Cele împlinite au fost posibile prin jertfa și ostenirea credincioșilor din parohie, prin sprijinul Arhiepiscopiei Iașilor, al Secretariatului de Stat pentru Culte, al Consiliului local și Primăriei Viișoara, cu implicarea domnului primar Laurențiu Constantin Rîmbu, dar și prin dărnicia altor ctitori, donatori și binefăcători.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Apelul botoșăneanului care scrie cu nasul către politicieni: ”Cu ce mă ajută acest vot, pentru că durerea mea este ACUM!”

astăzi, 09:20

"De mic am vrut să fiu util. Îmi amintesc că atunci când mama alegea orez, eu încercam cu nasul să scot neghina. Apoi, când a apărut telefonia mobilă, am avut un tele...

Aplicația Raiffeisen a picat: „Depunem toate eforturile pentru a remedia problema”!

astăzi, 09:02

Clienții Raiffeisen nu au putut beneficia de serviciile băncii, miercuri seara, din cauza unei defecțiuni.  Aplicația a picat în România, iar tranzacțiile cu cardul nu au putu...

Salariu minim de 4.000 lei pentru ciobani și îngrijitorii de vaci!

astăzi, 08:30

Ciobanii angajați pentru îngrijirea animalelor vor beneficia de un salariu minim de 4.000 de lei/lună, dacă o inițiativă legislativă depusă la Senat va deveni lege. Salariul minim ar urma...