Între „a fost odată ca niciodată” şi „au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi”, Ana-Roua Vasilescu îşi trăieşte povestea, la fel ca fiecare dintre noi, urmând un drum iniţiatic pe parcursul căruia îşi reface şi îşi sparge crisalida, într-o continuă transformare a sinelui creator. De câte ori e voie şi e nevoie.
Pentru ea, „a fost odată ca niciodată” s-a întâmplat să fie în Suceava, unde s-a născut, s-a bucurat de poveşti, a copilărit poznaş şi nonconformist, pe urmă, a făcut studiile liceale, timp în care a realizat 17 colecţii de creaţie vestimentară.
A copilărit cu nedumerire şi drag, a plecat la studii în Bucureşti, la Universitatea de Arte „Nicolae Grigorescu”, fiind licenţiată în scenografie – teatru de animaţie.
Cu sinceritate şi pătimaş a copilărit mai departe şi, în 2003, s-a mutat, împreună cu soţul, Ciprian Cojocari, la Sibiu, unde s-au angajat amândoi la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong”, realizând şi colaborând la peste 30 de spectacole. A cochetat cu publicitatea, cu filmul.
Din anul 2016 locuieşte în Botoşani, colaborând în continuare cu Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong”, din Sibiu, unde va avea o premieră, în toamna anului 2024. Pragul Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani l-a trecut în anul 2020, ca profesor de specialitate, la profilul Arte plastice.
Numai (re)trăind cu inocenţă şi patimă copilăria, poţi să îi evoci farmecul inefabil, să recompui atmosfera unor ani în care draperiile puteau fi transformate în togi romane şi orice lucru se reîntrupa în personaj de poveste. Mai ales în Zâne şi Dragoni şi Spiriduşi şi... mai ales în Zâne ... „Zâne, pentru că eu cred în existenţa lor. Şi mai cred în Spiriduşi şi Dragoni. Sper, până la sfârşitul vieţii, să apuc să văd o Zână...”
Sâmbătă, 24 august 2024, la ora 11, la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani - Galeria Colecţia de Artă - a avut loc vernisajul primei expoziţii personale - Ana-Roua Vasilescu - „Poveşti cu zâne”, expoziţie al cărei curator este domnul Liviu Şoptelea, artist vizual, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.
Şi s-au întâlnit în povestea acestei dimineţi caniculare, toate cuminţi şi învăluite într-o aură de emoţie incandescentă, „Zână pe role”, „Zână cu balon”, „Bâzzz”, „Lula”, „Zâne sărind coarda”, „Reverenţa balerinei”, un „Cuib de zâne”, Zâne într-un „Loc de joacă în cioată”, „Sânziana în leagăn”, Zână „cu capul în nori”, Zâne la „Loc de joacă printre frunze de tei”, un „Dragon”, „Viaţa unei zorele”. Şi preferata mea, punctul de atracţie al expoziţiei - „Mama Dragoniţelor”, lucrare cu nenumărate faţete şi (re)interpretări, oferind privitorului bucuria de a descoperi sensuri şi de a (re)trăi poveşti, de a (re)intra în fabulos şi de a reface drumul de întoarcere în realitate, pentru că lucrarea a fost realizată în perioada pandemiei şi face referire la traume şi conflicte, atât la nivelul sinelui, cât şi la nivel exterior, al realităţii apropiate, al lumii în care trăim.
Aparent, de o simplitate frapantă, expoziţia primeşte privirea şi se deschide sufletului, în esenţă fiecare lucrare având o complexitate care se descoperă treptat privitorului. Nuanţe care prevestesc toamna sunt prinse în contur verde vibrant, texturile materialelor induc ideea de vechime, de curgere molcomă a timpului pe un tărâm de poveste, iar diversitatea materialelor folosite sfidează limitele imaginaţiei privitorului, care descoperă roţi de bicicletă, sârme, aţe şi stofe vechi, destrămate pe alocuri, sub chipul şugubăţ, fragil şi fascinant al unui personaj din poveşti, într-o buturugă sau în cuibul fermecat al Zânelor.
Vernisajul a fost deschis de doamna Ana-Elisabeta Coşereanu, muzeograf la secţia de Artă şi Etnografie a Muzeului Judeţean Botoşani, Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”, gazdă a evenimentului, care, după o scurtă prezentare, a precizat faptul că lucrările sunt realizate în întregime din materiale reciclate şi că, la Ana-Roua Vasilescu, „această carieră didactică se împleteşte cu pasiunea pentru acest tip de instalaţie şi pentru alt profil, foarte interesant, lucrări de artă din doze, de la diverse produse, cu care a câştigat anul trecut un premiu important, dovedind că se pot face lucruri minunate din ceea ce unii consideră că au devenit doar ambalaje nefolosibile [...] – la Can Art&Design Festival, din foițe milimetrice din doze de aluminiu, a realizat o lucrare - un Dragon - cu care a obţinut un premiu important, la secţiunea Tablouri XL.
În expoziţie avem şi două lucrări, două picturi pe care artista le-a realizat în perioada pandemiei, în momentul în care a dorit să dea un exemplu elevilor care lucrau în sistemul online. [...] O să regăsiţi printre lucrări „Zâna pe role”, care ne duce cu gândul la personajul de desene animate, Mihaela, pe care îl aveam în copilărie, personaj realizat de Nell Cobar, şi „Zâna cu balon”. O să-i mai vedeţi pe „Bâzzz”, pe „Lula”, „Zânele care sar coarda”, „Reverenţa balerinei”, „Cuib de zâne”, „Loc de joacă”, fie „în cioată”, fie „printre frunze de tei”. Veţi vedea însă şi Dragoni, pentru că nicio Zână nu scapă de admiraţia Dragonului şi trebuie să-şi ducă lupta aceasta, doar că, aici, toţi Dragonii sunt personaje pozitive. Totul are un vibe pozitiv, pentru că, nu-i aşa?, până la urmă, orice poveste, cât ar fi ea de tristă, sau cu multe încercări, se termină cu bine. Pentru că vine Zâna cu un băţ magic, cu praf magic, şi toate lucrurile se îndreaptă. Ce-i doresc Anei-Roua? Îi doresc să se întâlnească odată şi odată cu o Zână, pentru că ea crede în Zâna ei. Aşa cum avem fiecare un Înger al nostru, aşa fiecare ne-am visat, măcar o dată în viaţă, personaj de poveste / Zână”.
Învăluită în aceeaşi aură inocentă şi incandescentă, Ana-Roua Vasilescu a mulţumit tuturor celor prezenţi şi a mărturisit, cu glasul vibrând de nedisimulată emoţie, cu (auto)ironie pe alocuri: „mă bucur să văd printre voi atât colegi, foști elevi, dar și vecini - de cartier, de terasă - mi-am pus afiș inclusiv lângă ușa mea (stau la parter!), pentru că nu toată lumea are adresa mea de facebook și am vrut să vadă tot blocul.
M-am ambiționat anul trecut să fac o expoziție personală, fiindcă mulți ani, eu lucrând la teatru, ceea ce lucram era expus și prindea viață pe scena teatrelor.
Nu sunt bună în pictură, în desen... Sunt ok, decentă, dar sunt alții mai buni decât mine și atunci am zis că - decât să fac eu o expoziție unde să fiu mediocră, nu mai bine să fiu mediocră în ceva ce nu face nimeni?
Cu sârme și cu cârpe - poate să vă povestească doar mama câte draperii am stricat. Am avut odată niște draperii portocalii ... Când a venit mama acasă, draperiile erau togi romane. Mai făceam și piese de teatru, cu sora mea, până a crescut și ea și a început să facă regie și eu nu suportam asta și de atunci am încetat. Deci, am stricat draperii, perne, o grămadă de chestii, dar, de fapt, nu le-am stricat, le-am refolosit.”
Adresându-se doamnei Ana-Elisabeta Coşereanu, a recunoscut: „Ai zis tu de materiale reciclate? Foarte multe sunt luate și de la gunoi, deci - artă din gunoi.
Stilul meu de lucru nu pornește de la o idee, pornește de la o schiță - caietul de schițe e plin, multe dintre lucrări nu mai au legătură cu schița inițială, pentru că, în timpul lucrului, se modifică un pic ceva. Dar asta e! [...] De exemplu, acest „Cuib de zâne” trebuia să fie „Leagănul Sânzianei”, dar nu mi-a plăcut, fiindcă mi s-a părut prea mare, i-am făcut alt leagăn Sânzianei, și așa a mai apărut o lucrare.
Sunt o persoană care niciodată nu respectă deadline-ul. Astăzi, cu jumătate de oră înainte de vernisaj, am pus ultima etichetă. E bine. M-am încadrat, totuși, în timp. Dar discuția era deschisă de luni. De zece luni am avut timp să pregătesc această expoziție. Și prietena mea de la Sibiu, cu care lucrez acum, a spus „nu-mi zi când ai vernisajul, calculează tu în mintea ta, o lună-două, dar nu-mi zi ca să le ai la timp.” [...]
Vă invit să vă bucurați de Zânele mele!”
Expoziţia inedită este deschisă publicului în perioada 24 august – 9 septembrie 2024. Vă invit cu drag, cu preţuire, să faceţi parte din povestea cu Zâne, Dragoni şi Spiriduşi, creată de Ana-Roua Vasilescu.
(Mihaela Arhip)
*Fotografii: Iulia-Carmen Mandache, Irina-Maria Honcieru, Mihaela Arhip