O biserică din municipiul Botoșani, cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, va fi în sărbătoare

Pe 14 septembrie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci. Printre multe alte sărbători închinate cinstirii Sfintei Cruci, aceasta este a doua sărbătoare importantă de la începutul Anul Nou Bisericesc.

În municipiul Botoșani există o singură biserică cu acest hram, însă foarte puțini o cunosc cu denumirea de Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”. Dar foarte mulți, chiar majoritatea, au fost de cel puțin de două ori pe locul unde se află această biserică.

Este vorba de Biserica Parohiei „Ziua Crucii” din curtea Spitalului de Recuperare care are acest hram.

În ajunul sărbătorii, vineri, 13 septembrie 2024, începând cu ora 17:00, se va săvârși cu sobor de preoți, Vecernia Mare a Hramului cu Litie.

În ziua hramului, Sâmbătă, 14 septembrie 2024, începând cu ora 08:00, se vor oficia următoarele slujbe: Utrenia, Sfânta Liturghie și Slujba de pomenire a ctitorilor bisericii.

Istoricul Parohiei „Ziua Crucii”

Parohia „Ziua Crucii” din Botoșani, a fost înființată în anul 1995 prin decizie eparhială.

Prin împărțirea fostei parohii „Sfântul Nicolae Popăuți”, a rezultat Mănăstirea Popăuți, parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel I” și parohia „Ziua Crucii”.

În anul 1999, a fost numit ca paroh, preotul Ioan Iordachi. Slujbele s-au ținut în capela renovată din Cimitirul Luizoaia.

În anul 2004 a fost sfințit locul noii biserici parohiale, în curtea Spitalului de Recuperare, de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul.

În anul 2010, lucrările de construire au fost încheiate. De sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, a fost săvârșită prima slujbă în biserica nouă.

În data de 31 iulie 2011, a fost sfințită biserica de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan și Preasfințitul Calinic Botoșăneanul.

Preot paroh Ioan Iordachi este născut la Darabani și este absolvent al Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, promoția 1993 și al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” Iași, promoția 1997. Este căsătorit cu Mariana si are 3 copii.

Hirotonit de către Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, întru diacon la sfințirea bisericii parohiale din Voinești-Iași (12 septembrie 1993) și întru preot în Catedrala Mitropolitană în  ziua de 14 septembrie 1993.

Între 1 octombrie 1993 și 1 ianuarie 1999 a slujit ca preot în Parohia „Sfinții Voievozi” Buhăceni-Trușești, iar din 1999, a fost transferat la Parohia „Ziua Crucii”- Botoșani, scrie timpulcredintei.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A dispărut Ioan. Poartă cizme de cauciuc și are pe cap un fes gri! (Foto)

astăzi, 14:43

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui bărbat, de 46 de ani, din comuna Havârna, județul Botoșani, care în data de 16 septembrie a.c. a părăsit st&a...

Doliu în jurnalism: „Era o enciclopedie ambulantă!”

astăzi, 14:07

Veste tristă pentru jurnalismul românesc. Dragoș Tăbăran, un expert al știrilor externe și un specialist in spatiul ex-sovietic, s-a stins din viață în această dimineață. A f...

Dacă nu ați aflat: Botoșani este ”oraș de 15 minute”!

astăzi, 12:48

Municipiul Botoșani figurează printre orașele din România în care locuitorii au acces la servicii esențiale în mai puțin de 15 minute de mers pe jos. Un nou studiu global ar...