Recenta apariție editorială ce poartă semnătura istoricului Mihai Matei se intitulează Memoria locurilor sacre. Dacă ne referim la întregul text așezat sub acest inspirat titlu, am mai putea sublinia și evocarea pe care cartea o face unor evenimente de neuitat, așa cum vom arăta în cele ce urmează.
Ce atmosferă reverberând momente și trăiri ale neamului nostru poate afecta sentimental mai mult decât cetățile și așezările mânăstirești din partea de nord a Moldovei și din Bucovina?
Și, parcă bătând din nou potecile, imaginare, căci de data aceasta itinerarul se parcurgea la bordul automobilului, străbătute altădată de Calistrat Hogaș, autorul cărții ne preumblă prin zona de excelentă frumusețe: „Târgu Neamț, Piatra Neamț, Cheile Bicazului, Lacul de acumulare al hidrocentralei, localitățile Potoci-Grozăvești, Poiana Largului (peste munte), Petru Vodă, Pipirig, Vânători Neamț, ajungând din nou la Târgu Neamț”, adăugând acestei salbe Mănăstirile Agapia și Văratec. Impresionează Cetatea Neamțului, construită de Petru Mușat I, Casa memorială a lui Ion Creangă, din Humulești, ctitoria Marelui Ștefan, din Piatra Neamț, Casa lui Calistrat Hogaș, ruinele vechii Cetăți Petrodava, dar și gondolele puse la dispoziția turiștilor în vremurile noastre. Cine poate trece prin zonă fără să admire frumusețea naturală de la Cheile Bicazului?
De-a lungul Văii Bistriței turistului zilelor noastre i se înfățișează marea acumulare de la Poiana Largului ce alimentează hidrocentrala de la Stejarul, „Marea” străjuită de munții falnici încântă ochiul vizitatorului și îl face să trăiască neuitate clipe într-un periplu nautic, ascultând povestiri despre aceste locuri de la navigatorii „de sub brazi”.
Prezentarea în paginile cărții a mănăstirilor Agapia și Văratec oferă autorului prilejul de a evoca împrejurări istorice din secolul al XVII-lea, contribuția pictorului Nicolae Grigorescu la împodobirea interioară a bisericii de la Agapia, iar la Văratec, locul de veșnică odihnă al Veronicăi Micle, să prezinte în detaliu date despre Zoe Dumitrescu-Bușulenga, memorabilă personalitate a culturii românești, care și-a petrecut ultimii ani din viață în acest așezământ monahal, sub numele de Maica Benedicția.
În cea de-a doua parte a cărții, sub titlul Călătorind prin „Grădina Maicii Domnului”, Mihai Matei descrie itinerarul de suflet, însoțit fiind de fiul său, dr. Emil Matei, cetățean american, medic chirurg la un mare spital din Florida, S.U.A., care a dorit să revadă, împreună cu familia, locurile încărcate cu mărturii ale istoriei și spiritualității românești. Este vorba de binecuvântatul ținut al Bucovinei, aureolat de personalități remarcabile de domnitori moldoveni, Bogdan I, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, sfintele locașuri prezentate în paginile cărții marcând în timp credința celor care au trăit pe aceste meleaguri, mărturia edificiilor centenare dovedind nu numai spiritual, ci și ca durată în timp, mai ales expresia capacității de a făuri asemenea „mesaje” cum sunt zidurile Cetății Sucevei, salba mănăstirilor din Bucovina, „Albastrul de Voroneț”, prezent în lucrările de pictură ce împodobesc pereții exteriori ai sfântului locaș.
Sacralitatea acestor locuri și-a pus amprenta pe celebrele monumente care au înfruntat secole, prezenţa lor atestând nu numai viața și activitatea înaintașilor noștri pe aceste locuri, ci și sfințirea pământurilor moldovene prin jertfele celor care au înfruntat năvălitorii sau oștile venite să-și potolească setea de cuceriri.
În partea a treia a cărții, autorul se referă la Momente culturale și de suflet, descriind adevăratele „escapade montane” realizate cu familia celuilalt fiu, dr. ing. Cornel Matei, soția și cei doi copii, vizitând Bucegii cu celebrele embleme ale artei naturale montane - Sfinxul și Babele, impresionanta Cruce de pe Caraiman, impregnându-se în sufletul vizitatorilor, ca expresie sacră a frumuseților românești de neuitat.
Pentru cititorul avizat, sacre devin și alte bucurii de suflet pe care Mihai Matei le dezvăluie în paginile sale: primirea sa în Societatea Culturală „Steaua Nordului”, aniversarea celor 85 de ani de viață, primirea ca membru al Societății Scriitorilor Botoșăneni „Mihai Eminescu”. Prilej de a acumula noi carate la activitatea depusă în slujba învățământului botoșănean (să amintim cei douăzeci și cinci de ani, ca inspector general județean!) și conducerea activității Filialei Județene Botoșani a Crucii Roșii din România.
Cuprinsul celei de-a patra pârți a cărții la care ne referim vizează un eveniment important pentru învățământul botoșănean: Centenarul învățământului normal/pedagogic din județul Botoșani. A fost aniversată data când la Șendriceni au început cursurile școlii care a dat tarii peste o mie de absolvenți, „lampadofori” cum avea să-i numească directorul acestei instituții, prof. Constantin N. Iancu. Din rândul celor care s-au format pe băncile Școlii de la Șendriceni s-au distins învățători de valoare, profesori în învățământul gimnazial și liceal, cadre în învățământul universitar, membri ai Academiei Române. Autorul însuși se numără printre cei care au absolvit această școală.
Evenimentul aniversar a marcat și apariția unui impresionant volum Școala Normală/Pedagogică de la Șendriceni-Dorohoi (1919 - 2019), file de monografie.
Ca de obicei, Mihai Matei ne informează în câteva rânduri și despre conținutul „cărții anului 2020” pe care o pregătește, consemnează în câteva cuvinte apariția lucrării Carte frumoasă,... dedicată împlinirii a 25 de ani de activitate a Editurii Quadrat, Sărbătorirea la Dorohoi a Zilei Naționale a României, aprecieri despre călătoriile făcute de autor.
După tradiție, Memoria Locurilor Sacre, în cea de-a cincea parte, publică un album de fotografii, cititorului oferindu-i-se imagini-simbol de pe acest traseu parcurs de autor, familie și prietenii săi.
Prof. Ivan Dumitru, directorul Editurii Quadrat