New York Times plaseaza un film romanesc in top 5 al celor mai bune pelicule ale secolului

Unul dintre cele mai apreciate filme din istoria cinematografiei romanesti este inclus de prestigioasa publicatie New York Times in topul celor mai bune pelicule ale acestui inceput de secol.

Este vorba despre "Moartea domnului Lazarescu", regizat de Cristi Puiu, care in anul 2005 a castigat, la Festivalul de la Cannes, premiul "Un Certain Regard".

"Cele mai bune filme ale secolului 21. Pana acum", este titlul articolului New York Times.

Cu mii de filme deja lansate in prima "sesime" din acest secol, este deja timpul pentru sortarea lor, noteaza autorii. In demersul realizarii topului, acestia au avut nevoie de ajutor din partea unor experti in cinema, de pe Facebook. Cele 25 de filme "sunt destinate sa fie clasice in viitor", mai noteaza New York Times.

Iata insa ce scrie sursa citata despre "Moartea domnului Lazarescu", plasat pe locul 5 in acest top:

"Titlul este un spoiler. Cand il intalnim pentru prima oara pe Dante Lazarescu, un pensionar din Bucuresti, de putin peste 60 de ani (desi pare mai batran), se plange de dureri de stomac. Putin mai mult de doua ore si jumatate mai tarziu - mai mult sau mai putin in timp real -, paraseste aceasta lume, fara sa fie jelit si neobservat.

De ce ne-ar pasa? Asta este intrebarea - deloc una retorica - pusa de Cristi Puiu in al doilea sau film, unul sumbru, captivant si ciudat de amuzant. La Festivalul de la Cannes, 'Moartea domnului Lazarescu' a fost o senzatie. 'Ati vazut filmul romanesc de trei ore? Trebuie sa il vedeti'.

Si asta este in continuare adevarat. Filmul lui Puiu a fost un semn timpuriu de inflorire a cinematografului romanesc care va aduce ovatii tinerilor regizori precum Cristian Mungiu (4 luni, 3 saptamani si 2 zile) si Corneliu Porumboiu (Politist, adjectiv). Asemenea colegilor sai (si uneori rivali), Puiu foloseste cadre lungi si miscari minime ale camerei pentru a crea un sentiment de realitate traita care absoarbe aproape pana in punctul claustrofobiei.

Regizorul tinteste direct, fara remuscari, absurditatile meschine si marile faradelegi care definesc viata in Romania la mai mult de un deceniu dupa caderea dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceausescu.

Insa, desi aceasta este o experienta locala intensa, se deschide si reverbereaza dincolo de strazi, locuinte si camere de urgenta din Bucuresti. Titlul poate aminti de Willy Loman (comis-voiajorul din 'Moartea unui comis-voiajor', si el in varsta de 63 de ani, asemenea lui Lazarescu - n.red.), ceea ce nu este o intamplare.

(...) Saracul domn Lazarescu este prins in angrenajul ruginit din birocratia din Europa de Est. Este pus in pericol de aroganta si indiferenta celor puternici - doctorii si birocratii atat de fermecati de propria autoritate incat sunt orbi la suferinta sa.

Un sofer de ambulanta (de fapt, asistenta - n.red.), jucat de marea actrita romanca de teatru Luminita Gheorghiu, devine avocatul si aliatul lui Lazarescu, singura persoana capabila sa insiste, eroic si in zadar, ca trebuie sa i se dea atentie acestui om. Filmul este o fabula metafizica chinuitoare si cu umor negru, deghizata intr-o tragedie a unei bucati de viata", noteaza sursa citata.

Filmul se bucura de aproape 30 de premii internationale, iar din distributie mai fac parte Ion Fiscuteanu, Dragos Bucur, Mimi Branescu, Bogdan Dumitrache, Adrian Titieni si Monica Barladeanu.

Revenind la topul New York Times, pe primul loc este "There Will Be Blood" (2007), urmat de animatia japoneza "Calatoria lui Chihiro" ("Spirited Away", engl. - n.red., 2001) si "Million Dollar Baby" (2004).

Cel mai recent film inclus este "Moonlight" (2016), castigator in acest an al premiului Oscar pentru cel mai bun film.

"Si, in timp ce suntem siguri ca aproape toata lumea va fi de acord cu alegerile noastre, suntem de asemenea siguri ca aceia dintre voi care nu o fac ne vor anunta", mai sustin autorii. Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI