"Iubeşte acest popor blând, omenesc pe spatele căruia diplomaţii croiesc hărţi şi războaie, zugrăvesc împărăţii despre care lui nici prin gând nu-i trece.
Românii au nenorocirea de a nu avea încredere în puterile lor proprii, iar noi nu ne-am convins încă, că puterea şi mântuirea noastră este în noi.
Trebuie să simţim şi să ne înţelegem cu acurateţe, unul pe altul, pentru ca să facem de ruşine viclenia inamicilor noştri comuni, a căror ţintă rămâne totdeauna aceeaşi şi care nu vor nimic mai puţin, decât de a ne dezbina totdeauna.
Politica lingăilor trebuie lăsată pe seama lingăilor, iar pe flamura românilor trebuie scrise pur şi simplu cuvintele noastre.
Cunoaştem fiinţele acelea linse, acele suflete de sclav, care fac politică de oportunitate, care cerşesc posturi şi funcţii pentru ei, în loc de a pretinde categoric şi imperativ pentru naţiunea lor, cari zic, cumcă trebuie să cerşească pentru a căpăta. Politică, demnă de reprezentanţii ei.
Oare, un popor care vede guvernul reprezentat de indivizi atât de venali şi atât de mojici poate să mai aibă conştiinţă de stat şi respect de lege, în existenţa cărora nici nu cred?
Patria un oţel, poporul o amestecătură, biserică un teatru pentru politicieni, ţara teren de exploatare pentru străini, viaţa noastră publică o ocazie pentru ilustrarea şi ridicarea în sus a "imigraţiunii din câteşi patru unghiurile lumii".
Izvorul întărior al istoriei naţionale, iubirea de limbă, de datini şi de popor sunt înlocuite la tinerime şi ceilalţi, prin romane franţuzeşti şi cântăreţe pribege ale cafenelelor străinătăţii. Un aer bolnăvicios de corupţie, de frivolitate, de câştig fără muncă a cuprins plebea noastră roşie şi infectează chiar sfera ce rămăsese neatinsă de acest spirit. A crede că o reacţie puternică, în sensul naţional şi istoric al cuvântului, ar mai fi cu putinţă la noi în tară, ar însemna a se face jertfa unei deşarte iluzii.
Oricine a şovăit doar o dată în cariera sa politică, fie el prelat fie ilustritate, fie magnificienţă, trebuiesc oameni ai faptei, pe care să nu-i orbească nici şansele, nici aurul, nici stelele şi ordurile (decoraţiile) mari care în general se pun pe inimi mici.
Popoarele condamnate la nefericire precum pare a fi cel al nostru, ajung a renunţa la individualitatea lor, ajung la dorinţa de a scăpa de ele însele. Scrieri cosmopolite şi nihiliste din pene române încearcă a dovedi deja că sentimentele de patrie şi naţionalitate sunt mofturi".
(Mihai Eminescu, Scrieri politice)
Ne vorbeste EMINESCU: "Trebuiesc oameni ai faptei, pe care să nu-i orbească nici şansele, nici aurul"
Stiri Botosani Wednesday, 9 January 2013 CulturăSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Sindicaliștii din asistența socială, nemulțumiți de Codul Administrativ depus în Parlament: „Sunt cel puțin 300 de parlamentari care habar nu au de legislație”!
astăzi, 14:20
Federația Națională Sindicală Din asistență Socială Și Protecția Copilului FNS „Pro.Asist”, federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate ”Asist...
(P) Pilates, un antrenament eficient: 5 beneficii imbatabile
astăzi, 14:03
Pilates poate fi acel antrenament care îţi transformă corpul, îţi îmbunătăţeşte postura şi te ajută să îţi antrenezi rezistenţa fără să fie epuizant şi să &ici...
Jandarmeria Botoșani recrutează: În noua sesiune de admitere sunt 700 de locuri scoase la concurs! (Foto)
astăzi, 13:45
Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani au dat startul unei noi sesiuni de admitere, iar unul dintre cele 700 de locuri scoase la concurs poate fi chiar al tău. Fieca...