Într-o zi de 20 mai trecea la cele veșnice marele actor Ion Dichiseanu. Născut în Adjud, într-o familie numeroasă, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1959, debutând la Teatrul din Botoșani, iar ulterior devenind o prezență emblematică a Teatrului Nottara din București.
Generația de Aur la Botoșani
Ion Dichiseanu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1959 şi a plecat, împreună cu toată promoţia lui, la Teatrul din Botoşani. Dar destinul lui Dichiseanu a făcut să se numească George Vraca. Acesta l-a văzut pe scenă şi l-a chemat la Bucureşti să-i ofere rolul principal din „Antoniu şi Cleopatra”. Şi aşa a început un traseu extraordinar în Teatrul Nottara, unde în cele peste patru decenii cât a urcat pe scenă a jucat roluri rămase în istoria teatrului românesc.
A făcut parte din celebra „tripletă de aur” a Teatrului Nottara, alături de George Constantin şi Cristea Avram, şi a jucat pe scena acestuia zeci de roluri care i-au adus gloria.
S-a născut pe 20 octombrie 1933. Călătoria lui prin lume a început în gara din Adjud, aşa cum îi plăcea să povestească, „printre pavilioanele CFR-ului”, căci tatăl lui a fost impiegat. Anii războiului au fost tumultuoşi şi i-au răpit unul dintre primele visuri de copil: să-şi ia o bicicletă. Apoi, istoria a venit peste el, iar la aproape 10 ani, a ajuns într-un lagăr de lângă Salzburg, unde a petrecut aproape un an, până când a fost eliberat de americani. S-a întors în ţară împreună cu familia şi, pentru că i-au murit părinţii, a fost nevoit să se întreţină, aşa că şi-a petrecut doi ani la o şcoală de ucenici, apoi a devenit student la Politehnică.
Însă destinul lui era în altă parte... Nepoata celebrului George Vraca, personalitate care avea să-i marcheze destinul, i-a sugerat să meargă la unchiul ei, pentru o audiţie. Şi, cu o intuiţie extraordinară, George Vraca a ghicit în el, în acele câteva clipe în care băiatul timid a recitat un monolog din Othello, marele actor care avea să marcheze peste jumătate de secol de teatru în România. L-a trimis să dea examen la Institut, unde a fost admis al doilea din peste 300 de candidaţi, şi de-abia atunci Ion Dichiseanu a simţit că se află pe drumul cel bun.
Actor cu peste 50 de filme
Ion Dichiseanu a avut şi o importantă carieră în cinematografie, jucând în peste 50 de filme, iar a doua iubire a vieţii lui, pe lângă teatru, a fost muzica.
A jucat în Toate pânzele sus, Trandafirul galben și Burebista. Pentru rolul din filmul Clipa, a primit Premiul ACIN. Pe lângă activitatea sa artistică, Dichiseanu a fost și autor, publicând volume precum Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză și Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel. A fost căsătorit cu Simona Florescu, având împreună o fiică, Ioana.
Ion Dichiseanu a decedat pe 20 mai 2021, la vârsta de 87 de ani.