Ne amintim astăzi de botoșăneanul care l-a făcut celebru pe Tănase și a scris versurile celebrului cântec ”Zaraza”

A semnat versurile celebrului cântec "Zaraza" şi i-a scris lui Constantin Tănase cele mai bune texte umoristice!

Prea puţin cunoscut printre botoşăneni, numele său era printre cele mai populare în vremea lui Constantin Tănase.

Ion Pribeagu s-a născut pe 27 octombrie 1887, în Sulița, județul Botoșani, într-o familie de evrei săraci, şi s-a stins din viaţă în 1971, în Tel Aviv, Israel. Numele său este pseudonimul literar al lui Isac Lazarovici. A scris poezie, proză, cronici. În perioada 1939 - 1944 a scris textele umoristice pentru spectacolele lui Constantin Tănase, la Teatrul Cărăbuş.

 

Este autorul versurilor românești ale cunoscutei melodii "Zaraza" (O melodie din perioada "Micului Paris", cântată de Cristian Vasile, compozitor Benjamin Tagle Lara).

În vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a emigrat în Israel, unde a continuat să scrie poezie umoristică în limba română în Cronica rimată a cotidianului Viața Noastră, din Tel Aviv, și a fost autorul a câtorva spectacole de revistă.

Oamenii vremii îşi amintesc despre figura cu totul aparte a lui Ion Pribeagul, care de tânăr se stabilise în Bucureşti. Era un om mărunţel, îngrijit, cu ochelari rotunzi, cu rame groase şi foarte mari.

A scris un fel de curriculum vitae: ”Numele: Ion Pribeagu / Ocupatia: scriitor, / Peste un metru înălțime / De la cap pân-la picior. / Data nașterii: octombrie / Locul nașterii: în pat / Semnele particulare:/ Mărunțel și inspirat. / Ochi deștepți ascunși sub lupe, / Nas copoi și barba râde, / După stil și comportare / Par a fi om cumsecade”.

Pribeagu s-a decis să-şi urmeze fiul care plecase în Israel dar, cum de câteva ori i se respinsese cererea de emigrare, s-a decis să-i scrie chiar lui Gheorghiu-Dej: ”Am depus actele toate / Și bilet de sănătate, / Și fotografii recente, cazierul cu amprente, / Plus biletul de vaccin / Că n-am fost supus străin, / Note bune la purtare, / Ordinul de concentrare, / Act de naștere-al lui tata, / De la fisc pe cinci ani plata. / Anexez aici chitanța / Că-s la zi cu Manutanța, / Am dovadă de la “Sacra/ C-am trăit bine cu soacra, / Că n-am bloc, că n-am moșie, / Că n-am stat la pușcărie, Că n-am fost nici beat, nici mort. / Am și act de cununie / Și-mi mai trebuie-o hârtie, /Doar atâta: Pașaport”.

În Israel a publicat în presa de limbă română.

OPERA: Vârfuri de spadă (Bucureşti: Depozitul General, Librăria A.A. Stănculescu, 1915; ed. a 2-a, Bucureşti: Atelierele Facla, 1916), Picante (poezii umoristice semnate Ion Palavră; Bucureşti: Depozitul General, Librăria Alcalay, [1916]), Bucureşti noaptea (Bucureşti: Cartea de Aur, 1922), Strofe ştrengare (Bucureşti: Cartea de Aur, 1930), Miere şi venin (Bucureşti: Tipografia Mihai Eminescu, s.a.), Puncte de foc (Israel, 1963), Treanca-fleanca, mere acre (Tel Aviv: Editura Teşu, 1972), Poezii impertinente (Israel, 1973), Impertinenţe (Israel, 1975),  Versuri (Chişinău: Cartier, 2000), Mic şi-al dracului: antologia unui rege al umorului, [cărţile 1-2] (Bucureşti: Editura Teşu, 2005-2007; din 2007 în repertoriul actriţei Maia Morgenstein de la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti), Comediile lui Pribeagu (Bucureşti: Editura Teşu, 2007), Comediile lui Ion Pribeagu, cartea a 2-a (Bucureşti: Editura Teşu, 2007), Foaie verde caltaboşi, măi suntem nişte scârboşi… (ed. jubiliară; Bucureşti: Editura Teşu, 2012).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Noapte de foc pentru pompierii botoșăneni: Distracție periculoasă cu anvelopele uzate aprinse de Înviere, a fost incendiată și o casă! (Foto)!

astăzi, 10:30

În Noaptea de Înviere, pompierii botoșăneni au intervenit pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată și deșeuri de cauciuc, dar și pentru a a stinge anvelopele uzate cupri...

Paști îndurerat pentru o mamă din Dorohoi: Pruncul ei s-a stins pe patul de spital!

astăzi, 09:15

Este imposibil de înțeles durerea unei mame care își pierde copilul. O suferință profundă și inimaginabilă, o tristețe care așază sufletul într-un doliu nesfârșit. ...

Adrian Panaete, antrenorul de genii, răspuns dur după Olimpiada de Informatică: ”Mândria de a fi botoșănean” / ”Vorbim despre oameni etern nemulțumiți!”

astăzi, 08:18

Profesorul Adrian Panaete, de la Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, care este și vicepreședintele Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) ...