Memorialul Ipotești organizează a X-a ediție a Seminarului Eminescu

Memorialul Ipotești organizează a X-a ediție a Seminarului Eminescu

Memorialul Ipotești ‒ Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 02-03 iunie 2023, ediția a X-a a Seminarului Eminescu.

Studenți și profesori din mai multe centre universitare din România și Republica Moldova vor participa timp de două zile la ateliere de lucru, conferințe, mese rotunde, un cenaclu literar și la alte activități care au ca obiect opera eminesciană.

La seminar vor participa studenți și profesori de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș, Universitatea „Ovidiu” din Constanța, Universitatea „Alecu Russo” din Bălți (Republica Moldova).

Lucrările Seminarului debutează pe 2 iunie, ora 10:00, cu o secțiune coordonată de prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu (Memorialul Ipotești/Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava). În continuare, conf. univ. dr. Daniela Petroșel (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) va modera atelierul de lucru „La ce e bună critica literară?” și va susține conferința „Vladimir Streinu. Note la o biografie interioară”. Conferința va fi urmată de masa rotundă „Exegeza eminesciană sub lupă. Vladimir Streinu”. Lectorul superior Anatol Moraru va ține conferința „Poezia de detenție a lui Andrei Ciurunga”. Activitățile din prima zi se vor încheia cu Cenaclul literar „Voci poetice în dialog”.

În cea de-a doua zi, pe 3 iunie, lect. univ. dr. Gina Puică (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava) va modera partea a II-a a Mesei rotunde „Exegeza eminesciană sub lupă. Vladimir Streinu”. Atelierul de lucru „Lecturi critice în dialog” va include prezentarea conf. univ. dr. Luminița Chiorean (Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș), intitulată „Eminescu... reloaded”, și cea a lect. univ. dr. Adrian Jicu (Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău), cu tema „Criticilor mei. O interpretare”.

Manifestarea se va încheia cu dezbateri finale și o vizită la Mănăstirea Agafton.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Nemulțumiri rezolvate cu managerul la un spital din Botoșani. „Suntem bolnavi, nu venim aici să stăm ca la hotel” (foto)

Miercuri, 29 Noiembrie 2023
1285

După luni bune în care au încercat să își facă o programare la Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din Botoșani și au întâmpinat doar piedic...

Contre și critici între doi consilieri locali în ședința de CL. „Două lucruri sunt omniprezente: hidrogenul și proștii” (video)

Marţi, 28 Noiembrie 2023
560

Ședința de Consiliul Local, de marți, a devenit un „teren minat” pentru liberalul Eugen Țurcanu, care a primit insulte și cuvinte grele din partea colegului său, pesedistul Marius Ro...

Societatea de apă luată în vizor și în ședința de CL: „Nova Apaserv este un dezastru și trebuie să luăm atitudine!” (video)

Marţi, 28 Noiembrie 2023
412

Ieri, la CJ, consilierii USR au cerut demiterea conducerii Nova Apaserv și luarea de măsuri urgente pentru salvarea oamenilor care au ajuns la exasperare din lipsa apei curente.În cadrul ...