Calendar Ortodox: Sfinţii Mucenici Ermie, Eusebiu şi Haralambie (Dezlegare la peşte)

Calendar Ortodox: Sfinţii Mucenici Ermie, Eusebiu şi Haralambie (Dezlegare la peşte)

Sfântul Mucenic Ermie era un ostaş creştin, mare la stat şi cărunt de bătrâneţe, care a trăit în Comane în zilele împăratului Antonin Piul (138-161). Pentru că era un bun creştin, mărturisindu-L cu mult curaj pe Mântuitorul Iisus Hristos, a fost prins de păgâni şi dus înaintea dregătorului Sebastian pentru a fi judecat.

Din ordinul dregătorului, mai întâi i-au zdrobit faţa, i-au despuiat obrajii şi i-au dezrădăcinat dinţii, apoi l-au aruncat într-un cuptor încins în foc, dar Sfântul Ermie a ieşit de acolo nevătămat. Văzând acestea, păgânii, în loc să creadă şi ei în Hristos Domnul pentru minunile ce se petrecuseră cu Ermie, i-au dat să bea otravă.

Şi cu toate că a băut otrava, fericitul nu a păţit nimic rău. Totuşi, în cele din urmă, după toate aceste lucruri minunate, mulţi păgâni au crezut în Mântuitorul Iisus Hristos. De aceea, tuturor acelora li s-au tăiat capetele. Iar pe sfântul, după ce i-au scos ochii, l-au spânzurat trei zile cu capul în jos. Apoi, văzând că nu moare, i-au tăiat capul, şi aşa Sfântul Ermie şi-a dat cinstitul său suflet în mâinile Domnului.

Tot astăzi se face pomenirea vrăjitorului care i-a dat otravă Sfântului Ermie şi care, crezând în Mântuitorul Iisus Hristos, a fost ucis de pâgâni, fiind înjunghiat cu sabia, scrie ziarullumina.ro.

Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor cinci Mucenici din Ascalon, care au trecut la Domnul fiind târâţi pe pământ. De asemenea, Biserica noastră îi pomeneşte astăzi pe Sfinţii Mucenici Eusebiu şi Haralambie, care de foc s-au săvârşit.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean a dat de bucluc după ce i-a mințit pe polițiști!

astăzi, 19:24
323

Echipajele de poliție din Marginea și Gălănești, județul Suceava, au identificat și oprit regulamentar pentru control autoutilitara care se deplasa pe DN17A de pe raza comunei Marginea.Cond...

Intervenție de urgență a pompierilor într-un apartament: Au murit 6 pisici și 3 câini, salvatorii au salvat o pisică și șase porumbei!

astăzi, 17:45
362

O intervenție de urgență a pompierilor militari din cadrul Detașamentului Suceava s-a desfășurat, duminică în municipiul Suceava.Potrivit plutonier Radu Gabriel din cadrul ISU Suceava...

A plecat la cele veșnice o artistă din Botoșani. ”Ai creat frumusețe toată viața!”

astăzi, 16:16
2457

S-a stins din viață Veronica Mocanu. În urmă cu doar cinci zile își aniversaze ziua de naștere, la împlinirea celor 78 de ani. Tristul anunț a fost făcut de fiul artistei, car...