„Eroinele” din Botoșani ajung la alte două festivaluri din țară

„Eroinele” din Botoșani ajung la alte două festivaluri din țară

Teatrul „Mihai Eminescu” va participa cu spectacolul „Eroine”, în regia lui Andrei Măjeri, la încă două festivaluri din țară.

După ce au participat pe 22 mai la Festivalul „Buzău/Iubește/Teatrul”, iar pe 28 mai la Festivalul Internațional Zilele Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani continuă seria spectacolelor la festivalurile din țară.

Sâmbătă, 10 iunie, de la ora 19:00, actrițele botoșănene vor urca pe scena Festivalului Internațional de Teatru Oradea, iar luni, 12 iunie, de la ora 20:30, spectacolul „Eroine” se va juca la Baia-Mare la Festivalul Internațional de Artele Spectacolului „Atelier”.

Regia artistică, scenografia și ilustrația muzicală îi aparțin lui Andrei Măjeri, coregrafia este semnată de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actrițele Lorena Luchian, Crenola Muncaciu, Dana Bucătaru, Lenuș Moraru, Ella Nistor, Lidia Uja, Silvia Luca, Irina Mititelu și Gina Pătrașcu-Zamfirache.

„În noiembrie 2019, am descoperit, într-o librărie din Valencia, EROINELE poetului Ovidius. O colecție de scrisori de dragoste ale unor figuri feminine mitologice către bărbații lor, „eroii”. Doi ani și jumătate mai târziu, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, întâlnesc grupul perfect de actrițe pentru a pune în scenă, pentru prima oară în cariera mea, genul epistolar. Dar, mai ales, pentru a vorbi despre rănile iubirilor nedrepte. Într-un echipaj de 8+1, umăr la umăr, una lângă alta, ele își spun poveștile de iubire, chestionându-le, pe parcurs, dintr-o perspectivă critică. Spectacolul „Eroine” propune întreruperea unui parcurs nefast al istoriei dominante și al patriarhatului internalizat. Cele nouă eroine aruncă năvodul surorității peste cât mai multe alte eroine.

Putem chestiona memoria culturală, doar punând-o în dialog cu schimbările societale. În barca noastră, interogăm capacitatea unei femei de a trăi miza alteia. Vorbim despre regenerare, demnitate, refuz selectiv, empatie, politicile corpului, destin social și măsura în care ne definim prin persoana iubită. Unde? În larg, într-un spațiu securizant, acolo unde eroinele pot spune: Te văd, sora mea!”, a spus Andrei Măjeri, regizorul spectacolului.

Spectacolul „Eroine” a participat în luna iulie a anului trecut și la SEAS – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului Constanța, iar în luna martie a acestui an, spectacolul „Eroine” a fost jucat pe scena Teatrului Apollo 111 în București, încântând publicul și primind numeroase cronici onorante.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Veteranii unei instituții din Botoșani, la ceas aniversar. Kohut: „Altfel alergam de ciobani și de bâtele lor...” (foto, video)

Vineri, 12 Iulie 2024
1251

Leo Kohut, inspector de muncă superior în cadrul Compartimentului Control Muncă Nedeclarată din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani, dar care a fost și inspector ...

Un sfert de secol de Inspecția Muncii la Botoșani. Director: „Ne-am străduit să fim activi și responsabili...” (foto, video)

Joi, 11 Iulie 2024
1497

Pentru a marca această zi importantă atât în comunitate, dar și pentru cei care lucrează în acest domeniu, ITM Botoșani a organizat o reuniune la care au participat reprezentan...

Botoșăneni ajunși la urgențe din cauza caniculei, printre victime se numără și copii!

Joi, 11 Iulie 2024
664

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani a fost luată cu asalt de botoșăneni cărora li s-a făcut rău din cauza căldurii puternice de afară....