„Eroinele” din Botoșani ajung la alte două festivaluri din țară

„Eroinele” din Botoșani ajung la alte două festivaluri din țară

Teatrul „Mihai Eminescu” va participa cu spectacolul „Eroine”, în regia lui Andrei Măjeri, la încă două festivaluri din țară.

După ce au participat pe 22 mai la Festivalul „Buzău/Iubește/Teatrul”, iar pe 28 mai la Festivalul Internațional Zilele Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani continuă seria spectacolelor la festivalurile din țară.

Sâmbătă, 10 iunie, de la ora 19:00, actrițele botoșănene vor urca pe scena Festivalului Internațional de Teatru Oradea, iar luni, 12 iunie, de la ora 20:30, spectacolul „Eroine” se va juca la Baia-Mare la Festivalul Internațional de Artele Spectacolului „Atelier”.

Regia artistică, scenografia și ilustrația muzicală îi aparțin lui Andrei Măjeri, coregrafia este semnată de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actrițele Lorena Luchian, Crenola Muncaciu, Dana Bucătaru, Lenuș Moraru, Ella Nistor, Lidia Uja, Silvia Luca, Irina Mititelu și Gina Pătrașcu-Zamfirache.

„În noiembrie 2019, am descoperit, într-o librărie din Valencia, EROINELE poetului Ovidius. O colecție de scrisori de dragoste ale unor figuri feminine mitologice către bărbații lor, „eroii”. Doi ani și jumătate mai târziu, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, întâlnesc grupul perfect de actrițe pentru a pune în scenă, pentru prima oară în cariera mea, genul epistolar. Dar, mai ales, pentru a vorbi despre rănile iubirilor nedrepte. Într-un echipaj de 8+1, umăr la umăr, una lângă alta, ele își spun poveștile de iubire, chestionându-le, pe parcurs, dintr-o perspectivă critică. Spectacolul „Eroine” propune întreruperea unui parcurs nefast al istoriei dominante și al patriarhatului internalizat. Cele nouă eroine aruncă năvodul surorității peste cât mai multe alte eroine.

Putem chestiona memoria culturală, doar punând-o în dialog cu schimbările societale. În barca noastră, interogăm capacitatea unei femei de a trăi miza alteia. Vorbim despre regenerare, demnitate, refuz selectiv, empatie, politicile corpului, destin social și măsura în care ne definim prin persoana iubită. Unde? În larg, într-un spațiu securizant, acolo unde eroinele pot spune: Te văd, sora mea!”, a spus Andrei Măjeri, regizorul spectacolului.

Spectacolul „Eroine” a participat în luna iulie a anului trecut și la SEAS – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului Constanța, iar în luna martie a acestui an, spectacolul „Eroine” a fost jucat pe scena Teatrului Apollo 111 în București, încântând publicul și primind numeroase cronici onorante.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Circ politic în ședința de CL, s-a lăsat și cu jigniri. Primar: „Pietrele mai lipsesc și crucea...” (foto, video)

astăzi, 20:00
281

În prag de campanie electorală politicienii nu mai țin cont de nimic. Ședința de Consiliul Local a Primăriei municipiului Botoșani din cursul zilei de joi, 28 martie 2024, s-a lăsat cu o ...

Calvar pentru șoferi pe strada Pacea, consilier nemulțumit de... asfaltare (foto, video)

astăzi, 16:20
328

În plenul ședinței de Consiliul Local de luna trecută, consilierul Maxim Maricel s-a declarat nemulțumit de faptul că nu intervine nimeni pe strada Pacea, acolo unde șoferii se „chin...

Zilele municipiului Botoșani sub semnul întrebării, consilierii nu au votat proiectul: „A picat, clar. Bucurați-vă” (foto, video)

astăzi, 15:17
254

Raluca Curelariu, consilier local din partea partidului USR – Filiala Botoșani, a avut o interpelare în acest sens, punând spre dezbatere un amendament la acest proiect.„N...