Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu organizează, în perioada 22-23 octombrie 2021, a VIII-a ediție a Seminarului Eminescu. Gândit, inițial, ca un cadru de discuții pe teme de creație eminesciană pentru profesori și studenți din Cernăuți, Republica Moldova și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Seminarul și-a extins cu fiecare an arealul, anul acesta adunând studenți de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea din Tiraspol cu sediul la Chișinău, Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Universitatea de Stat din Moldova.
Ediția din anul acesta a Seminarului va avea loc on-line, prin platforma ZOOM.
Seminarul își va începe lucrările pe data de 22 octombrie, ora 10.00, cu o ședință moderată de prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, Memorialul Ipotești / Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Discuția va fi urmată de un Moment Ion Caramitru – selecții din audiobook-ul Eminescu... după Eminescu (2006) și din recitalul ținut la Memorialul Ipotești pe 15 iunie 2021, când i s-a acordat Premiul pentru promovarea operei eminesciene.
În aceeași zi, între orele 15.00 și 17.00, va avea loc masa rotundă Lecturi în dialog, unde se va comenta poemul Mortua est! de Mihai Eminescu. Discuția va fi moderată de lector univ. dr. Gina Puică, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Pe 23 octombrie, între orele 10.00 și 12.00, se va desfășura cea de-a doua masă rotundă Lecturi în dialog, la care se va analiza poemul Despărțire de Mihai Eminescu, discuția fiind moderată de asist. univ. dr. Ioan Fărmuș, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lingvistului Eugeniu Coșeriu, în programul Seminarului Eminescu a fost inclus un Moment Eugeniu Coșeriu, la care vor participa conf. univ. dr. Ala Sainenco, Memorialul Ipotești, și conf. univ. dr. Margareta Curtescu, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău.
(Comunicat de presă)