Cuviosul Ioan Iacob Hozevitul (Ioan Iacob de la Neamt) este primul sfânt român al secolului XX. S-a născut la 23 iulie 1913 în satul Crăiniceni, comuna HorodiÈ™tea, fostul judet Dorohoi, într-o familie de ţărani foarte credincioÅŸi, anume Maxim ÅŸi Ecaterina. Acestora bunul Dumnezeu le-a dăruit un fiu pe care l-au pus sub ocrotirea sfântului Prooroc Ilie.
După ÅŸase luni de la naÅŸtere, pruncul Ilie rămâne orfan de mamă ÅŸi este crescut de bunica sa Maria. Începând primul război mondial tatăl său este chemat în armată ÅŸi în toamna anului 1916 îÅŸi va da viaÅ£a pe front, astfel că micuÅ£ul prunc Ilie va rămâne orfan ÅŸi de tată. Va fi crescut de rudele apropiate, mai ales de bunica sa Maria care era vaduva.
Primii ani de ÅŸcoală îi face în satul natal, apoi urmează gimnaziul la Lipcani – Hotin ÅŸi liceul la Cozmeni –CernăuÅ£i, fiind cel mai bun elev din ÅŸcoală.
Alegere pentru viata
În vara anului 1932, rudele voiau să-l dea la facultatea de Teologie din CernăuÅ£i ca să-l facă preot, dar el simÅ£indu-se chemat de Dumnezeu la viaÅ£a de mănăstire, le-a spus: "Nu, eu vreau să mă fac călugăr!".
După un an, în luna iunie tânărul Ilie, lucrând la câmp, se ruga cu lacrimi să-i descopere Dumnezeu ce cale să urmeze. Atunci deodată a auzit un glas de sus, zicând: "Mănăstirea!". Din acea clipă n-a mai avut odihnă în suflet până nu a plecat la mănăstire.
Cu binecuvântarea duhovnicului său, arhimandritul Eugen Laiu, ÅŸi-a luat cărÅ£ile sfinte, crucea ÅŸi icoana Maicii Domnului din casa natală, fiind în zi de duminică, ÅŸi călăuzit de Sfântul Duh, a intrat în obÅŸtea mănăstirii NeamÅ£. Aici, stareÅ£ul mănăstirii episcopul Nicodim Munteanu, l-a primit cu dragoste, l-a binecuvântat, l-a dus în faÅ£a icoanei făcătoarei de minuni a Maicii Domnului ÅŸi i-a rânduit ascultare la infirmerie ÅŸi la biblioteca mănăstirii. Tânărul Ilie ÅŸi-a îndeplinit aceste ascultări cu tăcere, smerenie ÅŸi ascultare.
Între anii 1934 – 1935 face stagiul militar la Dorohoi, ca infirmier, îngrijind cu dragoste ÅŸi milă pe cei bolnavi. După terminarea armatei, se reîntoarce la mănăstirea NeamÅ£ unde îÅŸi reia ascultările primite la intrarea în mănăstire.
La 8 aprilie 1936, în Miercurea Mare din Săptămâna Sfintelor Patimi, rasoforul Ilie primeÅŸte tunderea în monahism din mâinile episcopului Valerie Mogan, noul stareÅ£ al mănăstirii, primind numele de Ioan.
Nevointa in Tara Sfanta
În noiembrie 1936 împreună cu alÅ£i doi monahi, Claudie ÅŸi Damaschin, monahul Ioan pleacă în Å¢ara Sfântă pentru a se închina la Locurile Sfinte. După ce se închină la toate sfintele locuri cei trei călugări se retrag să ierneze în obÅŸtea mănăstirii Sfântului Sava din pustiul Iordanului. Întorcându-se însoÅ£itorii săi în Å£ară, monahul Ioan se nevoieÅŸte la mănăstirea Sfântul Sava de lângă Betleem, unde a primit ascultarea de paracliser. În această ascultare el se îngrijea de biserică, de prescuri sau suna clopotul de slujbă. Alături de aceasta mai era ÅŸi infirmierul mănăstirii, îngrijându-se de călugării bolnavi sau bătrâni, de numeraÅŸii arabi ÅŸi beduini bolnavi sau răniÅ£i în război.
Astfel, monahul Ioan era ziua în slujba obÅŸtii ÅŸi a bolnavilor, iar noaptea se nevoia singur în chilie cu multă rugăciune, cu metanii, cu lacrimi ÅŸi citiri din Sfânta Evanghelie ÅŸi a SfinÅ£ilor PărinÅ£i. Pe lângă aceste nevoinÅ£e, traducea din limba greacă scrierile SfinÅ£ilor PărinÅ£i ÅŸi fiind înzestrat de Dumnezeu cu darul scrierii, compunea învăţături ÅŸi versuri duhovniceÅŸti. Acestea le dădea celor care veneau la el sau pelerinilor români care veneau să se închine la Locurile Sfinte. În anii 1939 – 1940 se nevoieÅŸte împreună cu un ucenic de-al său român în pustiul Qumran, într-o peÅŸteră aproape de Marea Moartă. Aici îl cunoaÅŸte pe monahul Ioanichie Pîrîială care îi va deveni ucenic ÅŸi va rămâne lângă el până la trecea la cele veÅŸnice.
Adormirea in Domnul si pasarile
In vara anului 1960, era tare bolnav si suferea cu multa rabdare si niciodata nu se tanguia, ci se ruga neincetat.
Simtindu-si aproape sfarsitul vietii pamantesti, miercuri, 4 august, s-a impartasit cu Sfintele Taine, iar joi dimineata, la orele 5, si-a dat sufletul in mainile lui Hristos, fiind in varsta de 47 de ani. Dupa trei zile, a fost inmormantat in aceeasi pestera de Amfilohie, egumenul manastirii Sfantul Gheorghe. Astfel incepand slujba prohodului au venit din pustie multe pasari, carora Cuviosul Ioan le dadea zilnic pesmeti sa manance. Acum insa nu venisera sa primeasca hrana ci erau trimise de dumnezeu spre petrecerea cuviosului spre mormant. Insusi egumenul Amfilohie marturisea: Pasarile ne incomodau in timpul slujbei. Zburau pe capetele noastre, ne-au stins lumanarile, ne-au inchis cartile, bateau din aripi deasupra trupului cuviosului, se asezau si pe el. Pe cap, pe piept, pe picioare si fiecare glasuiau dupa felul ei. Ele nu voiau mancare, ci pe parintele lor, pe binefacatorul lor pe care il pierdusera.“ Toti cei de fata la inmormantare au considerat aceasta o minune pentru sfintenia Cuviosului Ioan. Timp de 20 de ani mormantul sau a fost ingrijit in pestera de ucenicul lui, monahul Ioanichie.
Descoperirea sfintelor moaste si canonizarea
Intre timp, pustnicul Pavel, ce se nevoia aproape de dansul, plecand misionar in Amercica, dupa multi ani, dorea sa-l vada. Intr-o noapte l-a visat pe Cuviosul Ioan care i-a spus: Daca vrei sa ma vezi, vino la Pestera Sf. Ana din pustiul Hozeva si ma vei vedea. Asa incat, ieromonahul Pavel, indemnat de Duhul Sfnat, a venit in Israel cu un grup de pelerini, dorindu-si sa-l vada pe parintele Ioan. Dar auzind ca este raposat de 20 de ani, s-a dus la pestera sa se inchine la mormantul lui. Si dorind sa-i sarute osemintele, dupa indelunga staruinta a primit ingaduinta sa deschida mormantul. Si, ridicand capacul, a iesit o mireasma buna, iar trupul Cuviosului Ioan impreuna cu imbracamintea se aflau cu totul intregi, ca semn ca l-a preamarit Dumnezeu si l-a numarat in ceata sfintilor pentru nevointa si sfintenia vietii sale pe pamant. Aceasta a fost o mare minune petrecuta la 8 august 1980. Apoi, la 15 august 1980, egumenul Amfilohie i-a pregatit o racla sculptata in lemn de chiparos, l-a asezat in racla cu mare cinste si l-a dus in procesiune, impreuna cu cativa arhierei de la Patriarhia Ortodoxa din Ierusalim si cu mii de pelerini care au venit la praznicul Adormirii Maicii Domnului, hramul manastirii Sfantul Gheorghe Hozevitu; si i-au depus sfintele moaste in biserica cu hramul Sfantul Stefan, din incinta manastirii, unde se afla si moastele Sfantului Gheorghe Hozevitul. Din acea zi vin zilnic pelerini ortodocsi, si chiar de alte confesiuni crestine, sa se inchine la moastele Cuviosului si sa-i ceara ajutorul, multi dintre ei marturisind ca au primit sanatate si cele de folos. Aceasta stramutare a sfintelor lui moaste s-a facut cu binecavantarea Patriarhului de atunci, Benedict al Ierusalimului. Cuviosul Ioan este cinstit de toti ortodocsiii ca sfant, mai ales in Romania, Grecia, Cipru si Tara Sfanta. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, luand in considerare sfintenia vietii Cuviosului Ioan Iacob, cunoscuta si cinstita de evlavia poporului, l-a canonizat ca sfant la data de 20 iunie 1992, sub numele de "Sfantul Cuvios Ioan de la Neamt - Hozevitul", hotarand pentru praznuire ziua de 5 august, data mutarii lui la cele vesnice.