Mă-ta are cratimă

Sutele de mii de tineri care au picat bacul în ultimii ani configurează o "bulă" socială cu un potenÅ£ial de proporÅ£ii al răului. Cea mai mare parte dintre nereuÅŸiÅ£i pur ÅŸi simplu n-au vrut să înveÅ£e, fiind, potrivit propriilor declaraÅ£ii, prea ocupaÅ£i cu distracÅ£ia. Literatura, gramatica, matematica sau istoria li se par acestor viitori cetăţeni de nădejde ai patriei noastre niÅŸte aiureli, obositoare ÅŸi inutile.

Cultura nu mai reprezintă o valoare în societatea românească. A reprezentat, în comunism, fie ca instrument de propagandă,  fie ca formă de rezistenţă, fie ca modalitate de îmbunătăţire a omului în singurătatea nopÅ£ii totalitare. În postcomunismul românesc, cultura-propagandă ÅŸi cultura-rezistenţă practic au dispărut, iar acum cultura sufletului bun a ajuns în faza descompunerii accelerate.

Cultura sufletului bun e dincolo de acel pragmatic ÅŸi imediat "ai carte, ai parte".

Cineva care l-a citit cu adevărat pe Eminescu, un spectator al pieselor lui Shakespeare ÅŸi Caragiale, un cunoscător al lui Don Quijote ÅŸi al Å¢iganiadei lui Budai-Deleanu, un om care a ascultat măcar o dată în viaţă Mozart, Verdi sau Bach nu are doar o minte mobilată.

Geometria, structurile algebrice, limita, asimptota, derivata nu dezvoltă doar capacitatea de a raţiona.

A înÅ£elege principiile mecanicii ÅŸi termodinamicii înseamnă mai mult decât a ÅŸti cum funcÅ£ionează un motor ÅŸi cum se învârte Universul.

O minte cultivată înrâureÅŸte sufletul. Cel ce cunoaÅŸte, adunătorul de bunuri simbolice, e mai departe de a fi un om rău, dăunător celorlalÅ£i – excepÅ£iile, unele monstruoase, confirmă această regulă de conversie a culturii în morală ÅŸi civilizaÅ£ie.

Omul atins de cultură ajunge mult mai greu intolerant, xenofob, rasist, fan al dictaturii sau anarhiei – toate, întruchipări ale sufletului rău.

Câteva versuri citite sau auzite cândva îl pot face, subconÅŸtient, să ÅŸovăie înainte de a-ÅŸi lovi soÅ£ia sau copilul.

Marea muzică ÅŸi studiul istoriei pot să-l influenÅ£eze în a fi mai atent cu semenii, în a refuza să judece ÅŸi să denigreze doar din auzite, îi dau puterea de a înÅ£elege ÅŸi ce nu-i convine sau nu-l interesează direct.

CunoaÅŸterea  gramaticii  îl  poate  opri  de la a scrie sau rosti o înjurătură – "Mă-ta are cratimă", zice o melodie făcută de tineri.

LiserupiÅŸtii de cultură generală vor fi nu numai ignari, dar ÅŸi egoiÅŸti, nepăsători, abrutizaÅ£i, mârlani.  Å¢oape cu laptoape, ticăloÅŸi lipsiÅ£i de exerciÅ£iul respectului ÅŸi admiraÅ£iei, fără onoare, bun-simÅ£ ÅŸi bună-credinţă.

Generaţiile lor vor da ţării mai mult locuitori, mai puţin cetăţeni şi mult mai puţin oameni.

Şi toţi aceştia vor vota şi vor fi aleşi.


(Cristian Tudor Popescu, senior editor al ziarului Gândul)


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cutremur cu magnitudine însemnată a avut loc duminică dimineață, recomandări ISU Botoșani! (Video)

astăzi, 08:20

În dimineaÈ›a de duminică, 24 noiembrie,  în jurul orei 07:16, în zona seismică Vrancea, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,0 pe scara Richter.  Potrivit Inst...

S-au deschis urnele: Botoșănenii votează!

astăzi, 07:30

375.747 de cetățeni cu drept de vot sunt aÈ™teptaÈ›i la urne în cele 433 de secÈ›ii de votare din judeÈ›ul BotoÈ™ani. În prima jumătate de oră, au votat deja 1680 de persoane pe lis...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (329)

astăzi, 07:20

Am în faţă primul volum (cel de debut editorial) al singurei epigramiste din Bucovina, Cătălina OrÅŸivschi: "PETE DE RUGINÄ‚" (Editura "Rocad Center", IaÅŸi, 2011: prefaÅ...