Ministerul Culturii a alocat fiecărui muzeu un buget de 500.000 lei. La Muzeul de Artă Iași au fost depuse 87 de dosare. În urma jurizării și negocierilor au fost achiziționate 24 de lucrări.
Printre artiștii finaliști ai Sesiunii de Achiții de Artă Contemporană 2024 care a avut loc la Muzeul de Artă Iași se află și Ana Maria Micu, din Botoșani (Foto jos: lucrarea selectată).
Astfel, Animația "engaging activities, ... Back to All NightCrawler" (2023), tirajul 1 din ediție: 3 + 1 AP, realizată de Ana Maria Micu, a fost inclusă în colecția de patrimoniu național al României administrată de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.
Din juriul Sesiunii de Achiziții de Artă Contemporană 2024 au făcut parte Dr. Valentina Druțu - managerul Muzeului de Artă Iași (Președinte), Dr. Corina Cimpoeșu - muzeograf Muzeul de Artă Iași, Dr. Menola Iutiș - conservator Muzeul de Artă Iași, Dr. Maria Bilașevschi - lector universitar UNAGE Iași, președinte UAP Iași, critic de artă, Tudor Zbârnea - director general Muzeul Național de Artă Chișinău, Dr. Lelia Rus-Pîrvan - manager Muzeul de Artă Constanța, Dr. Vasile Duda - istoric de artă, Dr. Silvia Maria Stoica - lector universitar UNARTE București și Dr. Bogdan Iacob - profesor universitar Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca.
Sesiunea 2024 reprezintă o consolidare a demersului inițiat în 2020 de Guvernul României, prin Ministerul Culturii, când au fost alocate pentru prima oară, după o pauză de 12 ani, fonduri pentru lucrări de artă. Dacă sesiunea 2020 a fost concepută ca o măsură de sprijinire în contextul pandemiei a artiștilor activi, sesiunile 2022 și 2024 au fost remodelate ținând cont de felul cum s-a dezvoltat strategia colecției muzeului: în 2022, prin includerea artiștilor decedați; în 2024, prin extinderea intervalului de referință către prima parte a secolului XX.
Lista artiștilor incluși anul acesta în Sesiunea de Achiziții la Iași: Felix Aftene, Gabriel Caloian, Marinela Ciobanu, Dan Covătaru, Darie Dup, Ana Golici, Nicolae Golici, Nicu Ilfoveanu, Peter Jecza, Petru Lucaci, Carmen Marin, Bogdan Mateiaș, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Ana Maria Micu, Liviu Nedelcu, Cosmin Păulescu, Cristina Russu, Adrian Sandu, Marilena Preda Sânc, Lucian Smău, Radu Șerban, Ștefan Tasi Tajo, Vasile Tolan.
Artista care trăiește și creează în Botoșani
Ana Maria Micu s-a născut pe 29 martie 1979, în Botoșani, oraș în care și creează de aproape un deceniu, dezvoltând o fascinantă complexitate a gândirii, un soi de intimitate cu mediul înconjutăror, dar mai ales o perspectivă surprinzătoare asupra a tot ce înseamnă lumea și creația.
Ana Maria Micu ne dezvăluie o percepție filosofic-psihologică asupra creației, trăind și muncind deopotrivă în atelierul-laborator, acolo unde explorează limbajul corporal, unde studiază și (re)compune realitatea cotidiană transformând în artă spaţiul personal, căruia îi conferă o dimensiune concentrată asupra imanentului recognoscibil. Ca artist, Ana Maria Micu impresionează printr-un fel de a fi aproape nemaiîntâlnit. Ea inventează un alt fel de a trăi, o altă dimensiune a simțirii, alte percepții umane. Artista din Botoșani se refugiază în propriul spațiu securizant: atelierul în care trăiește minut cu minut.
Invitată la Universitatea Națională din Hsinchu, Taiwan
În perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2024, Ana Maria Micu este angajată ca artistă invitată la Departamentul de Arte și Design, Colegiul de Arte, Universitatea Națională Tsing Hua (NTHU), orașul Hsinchu, Taiwan.
Artista din Botoșani a fost invitată inițial să depună o aplicație, fiind recomandată de profesoara de arte plastice Hong-Juin Shieh, sub îndrumarea și supravegherea căreia își voi desfășura activitatea. NTHU este printre cele mai bune 5 universități din Taiwan, cu o clasare internațional fermă.
”Sunt foarte recunoscătoare și onorată pentru că am fost acceptată. Sunt pe deplin dedicată să îmi pun toate competențele la dispoziția studenților și să valorific această oportunitate incredibilă de a mă dezvolta ca artist. Sarcina mea principală este să realizez câteva lucrări la fața locului, pictând efectiv pentru mine în fața studenților, astfel încât aceștia să-mi poată urmări procesul”, a transmis Ana Maria Micu înainte de a porni în această inedită experiență.
Tototdată, pe baza experienței practice în mai multe medii, Ana Maria Micu susține aici 12 cursuri de pictură murală, pictură și desen, reunite sub titlul "Atelierul despre multiple aspecte în pictură".