Lansarea antologiei „Artă făr’ de moarte” alături de oameni de cultură ai județului Botoșani (fotogalerie)

Lansarea antologiei „Artă făr’ de moarte” alături de oameni de cultură ai județului Botoșani (fotogalerie)

Duminică, 5 iunie, începând cu ora 11:30, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” a avut loc lansarea antologiei tinerilor promovați în cadrul revistei „La AC”.

Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru artistic deosebit, având ca invitați de onoare două doamne deosebite și emblematice pentru județul nostru, și anume Lucia Olaru Nenati - publicistă, doctor în filologie, promotor cultural, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România și Cornelia Viziteu - fost director al Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” din Botoșani care au susținut dizertații despre antologia „...Artă făr’ de moarte”.

În cadrul evenimentului au fost și două momente artistice, interpretări muzicale de excepție susținute de doi elevi de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani: Alexandra Marițencu - care a interpretat Rapsodia Ungară no.8 de F. Liszt și Adrian Mircescu - interpretând Balada no. 1 de F. Chopin.

Printre cei prezenți la acest eveniment s-au numărat și Silvia Lazarovici - autoarea Dicționarului „Scriitori și publiciști botoșăneni”; Mihai Cornaci - epigramist, publicist, numismat; D. M. Gaftoneanu - poet, publicist, președinte al Societății Culturale „Steaua Nordului” din Botoșani; Florentina Dănilă - fost cadru didactic; Constantin Adam - publicist, regizor tehnic; Romulus Ungureanu - poet; Carmen Moraru -jurnalistă; Lidia Burduja - poetă; Gabriel Graur - membru al Filarmonicii Botoșani; Radu-Vicențiu Grădinaru - deputat AUR.

Revista „La AC” de la primele semne de viață și-a propus, printre altele, promovarea și sprijinirea tinerilor talentați, care dețin și mânuiesc harul cuvântului. În încercarea de a crea o mică rampă de lansare pentru acești tineri îndrăgostiți de poezie și de frumos în general, am descoperit treptat câtă esență și profunzime ascund versurile lor, iar acest lucru a fost unul dintre motivele care au determinat alcătuirea unei antologii dedicate debutanților din paginile revistei La AC.

Antologia „...Artă făr’ de moarte” are ca și coordonatori pe Marieva A. Demetrescu și Dorina Rodu. Acest volum este structurat pe capitole cronologice și pe autori, fiecare capitol începând cu un editorial semnat de Marieva Demetrescu în care prezintă tinerii autori și o perspectivă asupra versurilor lor. Toți cei publicați în volumul de față reprezintă o parte din sfera frumuseții artei, sunt tineri talentați și stăruitori în a-și picta în cuvinte sentimentele, trăirile și experiențele, cu o energie creativă rar întâlnită.

„Citind versurile noilor condeieri care își deschid aripile pe meleagurile noastre și privind retrospectiv la toți marii scriitori și oameni de cultură botoșăneni, atât la cei care nu mai sunt fizic printre noi, cât și la cei contemporani, înclin să cred că Botoșaniul nu suferă de lipsă de har, de energie creativă, ori de oameni talentați, ci, mai degrabă, suferă de o lipsă acută a interesului, care pare să se agraveze din ce în ce mai mult, cât și de o dezbinare, o dezunire născută din varii motive... Ca și cei care deja au acumulat experiență și sunt de o bună vreme în lumea culturală, tinerii care pășesc pe acest drum al literaturii ar trebui susținuți, promovați și îndrumați spre a-și urma visul, iar implicarea tuturor, din acest punct de vedere ar trebui să fie mai pregnantă și, în același timp, să încercăm să eliminăm această frică pentru unitate și acest dezinteres față de literatură, pentru cultură în general care bântuie lumea literară”, a precizat Marieva A. Demetrescu, într-un comunicat de presă.

Tânăra artistă a mai adăugat faptul că, „depășind pragul debutului și luând drept exemplu oameni de cultură deosebiți din rândurile celor cu o experiență vastă (căci în județul nostru chiar avem exemple demne de urmat - oameni ai energiilor creative, cum ar susține dna Lucia Olaru Nenati), sperăm ca acești tineri condeieri să își continue calea literară și să nu renunțe nicicând la instinctul poetic.”





(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
7

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
146

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
110

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...