Sfârșitul acestei săptămâni aduce un eveniment cultural inedit. Cartea "Stând la răscruce - Incursiune în muzica afro-americană", de Spiridon Orlovschi, va fi lansată sâmbătă, 20 octombrie 2018, de la ora 11:00, în Sala Oglinzilor a Muzeului Județean Botoșani.
Lucrarea reprezintă o sinteză a fenomenului muzical elaborat de populația de origine afro-americană, concentrând prezentări ale curentelor blues, soul, reggae și ale ramurilor corespondente acestora, fiind o cronologie a apariției și a dezvoltării lor.
De asemenea, fiecare stil este detaliat prin cronici ale albumelor reprezentative lui, ele constituind o introducere în acest curent "mai puțin abordat în România din cauza lipsei de informații acreditate", precum susțin organizatorii.
„Stând la răscruce” este o încercare de a clarifica originile, dezvoltarea și afirmarea acestei sfere muzicale, a cărei influență rămâne decisivă asupra muzicii moderne, reprezentând o cotitură în arta secolului trecut și nu numai.
"Pe cititorul de rând, necunoscător al genului musical, îl poate trimite în arhivă pentru a căuta muzica propusă în carte și îl poate face curios pentru audiție. Iar pentru cititorul cunoscător de blues, este o reamintire plăcută a unor interpreți, discuri și piese muzicale de mult uitate. În acestă carte recunoștem pasiunea pentru citit, cercetat, ascultat, într-un cuvânt: documentare", spune Relu Oneaga, de la Memorialul Ipotești, apropiat al autorului cărții.
"Titlul ne amintește de o legendă, de perioada în care Robert Johnson (1911-1938), cântăreț și talentat compozitor american de culoare, a trăit doar 27 de ani, dar prin muzica care a compus-o, prin abilitățile lui de chitariast a rămas în memoria celor care au urmat după el, muzica lui a influențat generații de muzicieni după moartea lui. Robert Johnson era un cântăreț itinerant. La un moment dat, a ajuns la o intersecție de drumuri din Mississippi. Neștiind pe ce drum să apuce, el s-a rugat, și-a vândut sufletul Diavolului, la schimb cu inspirația de a alege calea, care îl duce spre succesul de mai târziu. De aici vine și denumirea de "Stând la răscruce" (Crossroads)", explică Relu Oneaga.