La mulţi ani, IRINA MITITELU!

La mulţi ani, IRINA MITITELU!

 Irina Mititelu si Bogdan Horga, in spectacolul M0028  

Am văzut-o în acest an pe scena Teatrului Mihai Eminescu, în spectacolul "M0028", în regia lui Kadri Őzcan, revenită în atenţia publicului după o lungă perioadă în care părea să se afle în umbra reflectoarelor.

Am revăzut o actriţă de mare forţă, de amplitudine artistică impresionantă. Irina Mititelu ne-a amintit de rolul Stăpânei, pe care acum ceva ani îl reuşea tot pe scena Teatrului Eminescu, în spectacolul lui Andro Enukidze, "O poveste foarte simplă", sau de excepţionala apariţie din "Scuzaţi, doamna profesoară", o adaptare dupa textul Liudmilei Razumovskaia, in regia lui Volin Costin.

Personajul Ethel, interpretat de Irina Mititelu în spectacolul "M0028", regizat de Kadri Őzcan, este bine conturat, actriţa reuşind să încarce treptat emoţia, să dezvăluie sensibilitate şi chiar să devină, spre final, punctul forte, centrul  spectacolului, să stăpânească dezastrul, chiar dacă, aparent, îl provoacă mai întâi, prin dezvăluiri ce vor conduce, în final, la un deznodământ de neevitat.

Indiferent de rolul în care este distribuită, Irina Mititelu te fascineaza si te nauceste deopotriva... Actrita de o sensibilitate nativa, fireasca, capabila sa impresioneze fara sa apeleze la un text sau o replica antologica, ci numai prin traire si transfigurare a personajului, Irina Mititelu te ameteste in secunda urmatoare cu energia si forta aceluiasi personaj, fara insa a exagera, a forta si, mai ales, fara a deranja.

Născută pe 16 august 1971, la Iaşi. Formata in scoala de teatru ieseana, absolvind, in 1994, Academia de Arte George Enescu, sectia Actorie a Facultatii de Teatru, la clasa Profesori Geta Angheluta, Emil Coseru, Monica Bordeianu si Sergiu Tudose, Irina Mititelu isi cinsteste dascalii care au initiat-o!

De peste 20 de ai pe scena Teatrului Mihai Eminescu din Botosani, actrita a faurit personaje memorabile, pline de farmec.

Irina Mititelu este acel personaj care te impresioneaza, te inspaimanta, dar de care ti-e dor imediat ce a disparut dincolo de scena.  

Rol de debut: LIDA – Ultimul Examen – L. Razumovskaia, regia Petru Votcarau

Alte roluri: Nastasia – Domnisoara Nastasia, G.M. Zamfirescu, regia Marius Rogojinschi; Praxagora – Adunarea femeilor, Aristofan, regia Florin Zamfirescu; Cantareata – Insemnarile unui nebun – Gogol, regia Ion Sapdaru; Zamfira – Gaitele – Alexandru Kiritescu, regia Ion Manzatu; Martorul 3 – Spectatorul condamnat la moarte – Matei Visniec, regia Ion Cibotaru; Domnisoara Cucu – Steaua fara nume – Mihail Sebastian, regia Mihaela Sasarman; Martafita – Tara lui Gufi – Matei Visniec, regia Ion Sapdaru; Gertrude – Hamlet – W. Shakespeare, regia Ion Sapdaru; Baba Muntelui – Bekkanko – Asaya Fujita, regia Cristian Juncu; Hangita – Falstaff – W. Shakespeare, regia Ion Sapdaru; Printesa – Dragostea celor 3 portocale - G. Gozzi, regia M. Chris Nedeea; Ursula – Un veac de singuratate, G.G. Marques, regia Sandu Vasilache; Doica – Romeo si Julieta – W.Shakespeare, regia Ion Sapdaru.

Ştiri Botoşani îi urează actriţei Irina Mititelu La mulţi ani cu bucuri, sănătate sufletească şi trupească, împliniri artistice!

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Omagiu Părintelui Mitrofan, la 98 de ani de la naștere: ”Monahul cel frumos”, văzut prin ochii călugărilor botoșăneni!

Friday, 18 July 2025

A venit pe lume într-o zi de 18 iulie 1927, în satul Bosânceni, comuna Uriceni, plasa Frumușica, devenit apoi Nicolae Bălcescu – astăzi localitate componentă a orașului Fl...

Artista din Botoșani care a creat cel mai cunoscut monument din Iași. Model i-a fost o mătușă ”deosebit de frumoasă și distinsă” (Foto)

Thursday, 17 July 2025

Gabriela Manole-Adoc s-a născut pe 14 noiembrie 1926, în localitatea Pleșani, județul Botoșani. În urmă cu 30 de ani, Consiliul Municipal Botoșani îi conferea titlul de Cetăț...

Cea mai dureroasă taxă lovește direct în sufletele tăcute și iubitoare: ”Îmi stă plânsul în gât!”

Wednesday, 16 July 2025

Într-o societate din ce în ce mai încercată și mai vocală, cu oameni care luptă pentru fiecare leu pierdut din salariu, există niște ființe tăcute care nu pot și nu știu s...