La mulți ani! Îl sărbătorim astăzi pe Nicolae Iosub, botoșăneanul împătimit de Eminescu!

Experimentat colecţionar şi filatelist, cu un optimism sănătos şi un bun simţ exemplar, Nicolae Iosub călătorește în o cu totul altă lume decât cea pentru care se pregătise temeinic în amfiteatrele universitare. De zeci de ani, Nicolae Iosub trăiește "întru" Eminescu!

La mulți ani! Îl sărbătorim astăzi pe Nicolae Iosub, botoșăneanul împătimit de Eminescu!

Născut pe 14 noiembrie 1947, în satul Sârbi, comuna Vlăsineşti, judeţul Botoşani, Nicolae Iosub urmează studiile gimnaziale în comuna Vlăsineşti, apoi Liceul de cultură generală Săveni şi Institutul Politehnic Iaşi – Facultatea de Electrotehnică (1965-1970). Imediat după absolvirea facultăţii vine la Botoşani, unde, în paralel cu activitatea profesională, începe şi una de pasionat colecţionar de filatelie (din 1974) şi de numismatică (din 1978). Este membru al Asociaţiei Filatelice Române şi al Societăţii de Numismatică din România.

S-a apropiat de Poet cu sfială, dar cu o curiozitate creatoare. "Mi-a fost frică să mă apuc să scriu despre Eminescu. Atâţia oameni mari, eminescologi au scris... Am scris întâi o carte, în 2000, Eminescu în filatelie. Apoi am început să scriu, am citit, m-am documentat, am făcut legătura între evenimente". La 120 de ani de la apariţia Luceafărului s-a gândit că sunt mulţi colecţionari în ţară iubitori de Eminescu. Astfel că a înfiinţat Gruparea colecţionarilor Mihai Eminescu, cu peste 80 de membri. Apoi a scos Buletinul informativ Mihai Eminescu. Numai în aceste buletine a scris sute de studii despre Eminescu!

În anul 2004 publică lucrarea cu caracter documentar "Mihai Eminescu la Botoşani", la Editura Axa, iar în iunie 2010, la Editura Agata, vede lumina tiparului cartea "Mănăstirea Agafton, loc de popas şi reculegere pentru Mihai Eminescu". După un an, tipăreşte la Editura Axa cartea "Data şi locul naşterii lui Mihai Eminescu". La 125 de ani de la trecerea în veşnicie a poetului, apare volumul "Mihai Eminescu – Un om, o viaţă, un destin".

”Eu am lucrat la Electrocontact. Am avut un accident cu fractură de coloană care m-a scos la pensie, nemaiputând lucra. Am o semiparalizie la picioare, merg foarte greu şi acum. Fiind un om activ, trebuia să fac ceva. Pentru că stau în casă (merg foarte puţin), trebuia să studiez. Din 1974 sunt colecţionar de filatelie, de numismatică, de carte, am adunat în timpul vieţii fel de fel de materiale, în legătură cu anumite teme. Şi ce temă mai bună şi mai dragă botoşănenilor decât Eminescu? M-am apucat să studiez Eminescu! Nu sunt literat ca să mă ocup de opera lui Eminescu, de asta se ocupă cei din domeniul respectiv. Eu m-am apucat că studiez viaţa lui Eminescu”, mărturisea Nicolae Iosub într-un interviu acordat publicației Știri.Botoșani.Ro…

La ceas aniversar, îi urăm lui Nicolae Iosub La mulți ani binecuvântați, cu sănătate sufletească și trupească și multe împliniri scriitoricești!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
753

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
70

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
295

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...