La multi ani, EMANOIL MARCU!

La multi ani, EMANOIL MARCU!
Emanoil Marcu este cel mai bun traducator din franceza al lui Cioran, Kundera, Monica Lovinescu, respectat de Franta si cautat de editurile din toata tara.
 
Emanoil Marcu s-a nascut pe 17 octombrie 1948, la Saveni, judetul Botosani. A urmat Facultatea de Filologie, sectia franceza-romana, de la Universitatea Al.I.Cuza din Iasi, promotia 1972. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
 
A inceput activitatea didactica in anul 1972, ca profesor stagiar la Liceul P.Istrati din Braila, unde a ramas timp de 3 ani. In 1975 se intoarce acasa, unde obtine un post ca profesor de limba franceza la Lic.ind.nr.1 Botosani, 4 ani, pentru ca in 1979, pana in 1984, sa ocupe functia de inspector de specialitate al Inspectoratului Scolar Botosani. Se intoarce la catedra si, mai bine de un sfert de secol, activeaza ca profesor la acelasi Liceu Industrial nr. 1 Botosani.
 
Colaboreaza la reviste din tara (Convorbiri literare, Cronica, Dacia literara, Ateneu, Steaua, 22, etc) si din strainatate (Poesie/Paris, Cahier Bleu/Troyes).
 
Din 1981 face parte din colectivul de redactie al Caietelor Botosenene, contribuind cu traduceri, cronici literare si plastice, interviuri, note, comentarii.
 
In 1995 si 2000 obtine burse pentru traducatori literari a Ministerului francez al Culturii si Francofoniei, fiind solicitat de Serviciul Cultural al Ambasadei franceze ca formateur la Atelier de traduction, organizat in colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Romania.
 
A tradus din romana in franceza mai multi poeti romani (M. Eminescu, G. Bacovia, St. Aug. Doinas, M. Ursachi, N. Danilov) si din franceza in romana (Em.Cioran, J.K.Huysmans, Francois Furet, Georges Bataille, Nicolas Bouvier, Marguerite Yourcenar, Marguerite Duras, Pascal quignard, Michel Houellebecq, Andrei Makine etc.)

Citeste mai mult despre  EMANOIL MARCU!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
70

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
101

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
940

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...