La mulți ani! Constantin Pavel, botoșăneanul care a făcut mapamondul să râdă!

S-a născut pe 27 aprilie 1951, la Bălușeni, Botosani. A urmat Școala Militară de Aviație, lucrând apoi o vreme pe aerodromul din Bacău. A împărțit cerul cu pământul, pentru că în această perioadă a jucat și forbal în divizia B. A urmat apoi studii de artă plastică și a devenit profesor de desen.

La mulți ani! Constantin Pavel, botoșăneanul care a făcut mapamondul să râdă!

CONSTANTIN PAVEL
foto: ziaruldevrancea.ro

Premiat în Italia, Belgia, Japonia, Germania, Olanda... Constantin Pavel poate spune că și-a făurit viața prin artă, caricatura oferindu-i prilejul de a se exprima și de a transmite ceea ce societatea însăși ridiculizează din plin.
 
Își amintește că pasiunea pentru caricatură a prins contur abia pe la 15 ani, cand a început a desena asiduu după ce și-a văzut un coleg publicând constant în ziarul botoșănean Clopotul, pe când desenele sale erau refuzate. Nu a publicat în Clopotul, dar cunoscuta revistă umoristică a timpului, "Urzica", i-a preluat repede creațiile.

A debutat în anul 1970, la 19 ani. Un debut care i-a deschis drumul către marile reviste de gen ale României.

În prezent, Constantin Pavel locuiește în Focșani, fiul său moștenindu-i talentul.

Primul important premiu a fost în 1982, la Montreal, când a câștigat și 1.000 de dolari. Au urmat medalii internaționale obținute în Italia, Olanda, Belgia, Japonia, America, Germania, Austria, Macedonia, Brazilia, Grecia, Spania, dar și în România.

Chiar dacă, in perioada ceaușista, a avut probleme cu autoritățile, a știut să iasă viu și nevătămat din lupta cu Securitatea. Cu un an înainte de Revoluție, la Focșani a "aterizat" un jurnalist din Japonia, după ce Constantin Pavel câștigase unul dintre cele mai prestigioase premii, pe care Clubul mondial al caricaturistilor îl decernează anual. A primit 4.000 de dolari, cu care și-a cumpărat și mobilat, în acele vremuri, o casă. Artistul își amintește cum interviul s-a consumat în prezența "oficialilor" de la Cultură!

În 2016, a obținut premiul III al unui prestigios concurs din China, la care 4000 de caricaturiști din toată lumea și-au trimis lucrările.

Colaborator al unor ziare de prestigiu precum „Le Monde” și „The New York Times”. "O caricatură bine făcută poate avea același efect ca un articol editorial. În desenele mele fac tot timpul o radiografie a societății, cu părțile ei bune și rele", spune artistul.

La aniversare, Știri Botoșani îi urează La mulți ani inspirați, cu sănătate și putere de creație!
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
9

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
131

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
109

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...