Marius Petrescu este un dorohoian pentru care orașul natal înseamnă mai mult decât un simplu loc pe care în fiecare zi îl bate cu piciorul. În urmă cu mulți ani, presa locală și națională scria despre isprăvile lui cu... bețe de chibrit, din care crea adevărate opere de artă. S-a considerat mereu un om simplu, dar simplitatea lui Marius Petrescu înseamnă a trăi în bucuria creației, a împărtăși deopotrivă arta și beneficiile ei.
Pasionat de fotografie, Marius a găsit și modalitatea de a scoate la lumină frumusețile locului în care trăiește. Comunicarea lui cu cei din jur invită la reflecţie, la schimbarea de mentalitate privind modul cum poţi să foloseşti timpul în afara profesiunii cotidiene.
Marius spune că cea mai mare bucurie a lui este să poată oferi celor cu care se întâlneşte o vedere cu imagini din Dorohoi. Așa că a început să facă chiar cărţi poştale care redau locuri, clădiri, monumente istorice.
"Uneori ne este dor să răsfoim albumele cu poze vechi din copilăria şi tinereţea noastră, le privim cu duioşie şi ne reamintim întâmplări frumoase, de demult, poveşti adevărate, poze foarte vechi ale bunicilor şi străbunicilor noştri. Cu ajutorul tehnologiei apărute în ultimii ani, în aceste colecţii, de familie, sunt păstrate amintiri din concedii sau de la diferite evenimente, cu părinţii, copiii şi nepoţii noştri. Apariţia aparatelor foto digitale, telefoanele mobile, iar mai recent, tabletele, au eliminat fotografia clasică, pe suport de hârtie. Acum avem zeci, sute, mii de fotografii colorate şi frumoase, dar, din păcate, le putem vedea doar pe calculator, le postam pe reţele de socializare cu ajutorul internetului şi pot fi vizualizate, instantaneu, din diferite colţuri ale ţării sau ale lumii", spune Marius Petrescu.
Artistul din Dorohoi constată cu amărăciune cum, într-un ritm vertiginos, vederile şi scrisorile au fost înlocuite cu SMS-uri, iar utilizarea reţelelor de socializare a modificat legăturile dintre oameni şi modul în care aceştia relaţionează.
“Nici fotografia nu a scăpat de modernizare, MMS-ul, JPEG-ul şi telefonul mobil ajută omul modern să împartă cu prietenii şi familia momentele şi experienţele trăite în fiecare zi. Sunt dintre oamenii care vor să lase o urmă pe acest pământ şi consider că aceste vederi sunt necesare nu mie, ca persoană, ci oraşului în care m-am născut şi trăiesc”, a mărturisit Marius.
Dorohoianul spune că, până acum, a pus în circulaţie câteva sute, oferindu-le prietenilor şi cunoştinţelor cu care interacţionează.
A încercat chiar să doneze vederi şi la Poştă. Surpriză! A fost refuzat pe motiv că nu au voie să le distribuie, deşi Marius Petrescu a scris citeţ: NU SE COMERCIALIZEAZĂ.
Totuşi, spune artistul fotograf, “dacă lipeşti un timbru de 1.50 lei pe aceste ilustrate poţi utiliza serviciul poştal, funcţionează”, așadar Poșta ar fi avut oricum de câștigat.
O librărie din Dorohoi, al doilea municipiu ca mărime din judeţul Botoşani, s-a arătat interesată de vederile lui Marius Petrescu, astfel că artistul speră ca produsele lui să ajungă la oamenii de departe, cu dor de casă.
Vă oferim mai jos o parte dintre imaginile pe care Marius Petrescu le-a realizat: