Jandarmii botoșăneni, la a doua descoperire arheologică de valoare în doar câteva zile!

Jandarmii botoșăneni, la a doua descoperire arheologică de valoare în doar câteva zile!

 Alexandru Corduneanu  

Patrimoniul istoric botoşănean s-a îmbogățit cu un artefact datând cel mai probabil din Epoca Bronzului, care a fost predat în această dimineață de un jandarm la Direcția Judeţeană de Cultură Botoșani.

Vârful de lance din bronz, cu o vechime estimată de peste 3500 de ani, a fost găsit marți după-amiază de plutonierul Alexandru Corduneanu, lângă o veche potecă din pădurea Tudora.

Alexandru este absolvent al Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș" Fălticeni, promoția noiembrie 2019, iar pasiunea pentru istorie l-a determinat, în urmă cu un an de zile, să achiziționeze legal un detector de metale, pe care îl folosește când timpul liber îi permite, în zone cu potențial arheologic.

Un vârf de lance asemănător, cu o semnificație culturală și socială deosebită în epoca respectivă, a fost găsit în luna septembrie 2023 de un jandarm teleormănean la marginea unui câmp, sub un bulgăre de pământ.

Pe lângă satisfacția unei reușite personale de excepție și amintirilor de neuitat, plutonierul Alexandru Corduneanu va avea bucuria de a-și vedea numele scris lângă vârful de lance, în momentul în care acesta va fi expus la Muzeul de Istorie Județean Botoșani, după expertizare.

Este a doua descoperire arheologică de valoare, în stare foarte bună de conservare, făcută de jandarmii botoșăneni în doar câteva zile, după cea a fibulei dacice de aur găsită pe malul râului Siret de plutonierul adjutant Cristian Comănescu, un alt ”detectorist" pasionat.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „ Alături de domnul Dănăilă, deja simt că suntem mai aproape de obiectivul nostru!”

astăzi, 17:15

„Pentru că m-a inspirat mult de-a lungul timpului, i-am propus să se alăture echipei mele, în calitate de consilier onorific, și să contribuie, cu la fel de multă dedicare ca și p&a...

Un tren din Suceava a plecat singur din gară, după ce personalul CFR a uitat să tragă frâna de mână!

astăzi, 15:47

Incident feroviar bizar în Gara Burdujeni din municipiul Suceava. Luni, la primele ore ale zilei, vagoanele unui tren au început să se deplaseze prin stație, asta deși niciunul dintre a...

93 de ani de la moartea botoșăneanului care a revoluţionat ingineria, învăţământul tehnic şi domeniul construcţiilor de poduri!

astăzi, 15:00

A construit șosele transcarpatice, realizate după Marea Unire cu Transilvania. A construit 650 km de căi ferate după idei proprii. A realizat o stație de captare a apei subterane unică în ...