Gala Excelenței Culturii Tradiționale, o seară în care Botoșaniul și-a cinstit artiștii de ieri și de azi! (Foto, Video)

”TradiÅ£ia are într-adevăr un rost numai dacă devine un factor creator, altfel e doar o cârjă pentru atâtea ÅŸi atâtea slăbiciuni ale unui neam”, spunea filosoful Lucian Blaga. Într-un timp al modernismului ”atoatecreator”, când muzica, literatura, arta sunt la un click distanță prin intermediul AI, a stărui în exerciÈ›iul frumosului devine un act de eroism. Pentru că, dincolo de tehnologia mileniului trei, de înălÈ›imile ameÈ›itoare ale inteligenÈ›ei artificiale, nimic È™i nimeni nu a reuÈ™it să le ia oamenilor dansul, emoÈ›ia, cântul, portul popular, bocetul sau tâlcul din versurile de petrecere.

La BotoÈ™ani, tradiÈ›ia rămâne un factor creator. La BotoÈ™ani există încă dragoste pentru folclor, mai avem prunci care dansează alături de fraÈ›i mai mari, ne mai uimesc bâtrânii satelor cu pasul lor apăsat, virtuos È™i aprig.    

O Gală pentru Excelență!

Centrul JudeÈ›ean pentru Conservarea È™i Promovarea Culturii TradiÈ›ionale (CJCPCT) din BotoÈ™ani a organizat miercuri, 9 octombrie, în sala Casei de Cultură a Sindicatelor, Gala ExcelenÈ›ei Culturii TradiÈ›ionale Botoșănene, un eveniment care a mai marcat un aspect important: revenirea la BotoÈ™ani a emisiunii Tezaur Folcloric, după 18 ani. Emisiunea postului naÈ›ional de televiziune TVR 1, realizată È™i prezentată de regretata Mărioara Murărescu din anul 1982 È™i până în anul 2014, poartă astăzi amprenta artistei de muzică populară GheorghiÈ›a Nicolae, cea care miercuri seara, la BotoÈ™ani, a prezentat într-un mod profesionist È™i cald Gala ExcelenÈ›ei, dovedind o atentă preocupare È™i o minuÈ›ioasă documentare asupra formaÈ›iilor, ansamblurilor È™i, nu în ultimul rând, a È›inutului Țării de Sus.


Nu a lipsit de pe scenă nici preÈ™edinta Consiliului JudeÈ›ean BotoÈ™ani, Doina Federovici folosind acest prilej pentru a felicita colectivul centrului de CreaÈ›ie pentru întreaga activitate.

”Ce bucurie È™i ce binecuvântare să fim cu toÈ›ii împreună într-o seară magică, o seară în care vorbim din nou despre cultură, despre tradiÈ›ie, despre meÈ™teri populari, despre tezaure umane vii. Centrul JudeÈ›ean pentru Promovarea Culturii TradiÈ›ionale BotoÈ™ani are o activitate îndelungată, de mai bine de 56 de ani. Este de datoria noastră să felicităm această instituÈ›ie, să îi felicităm pe toÈ›i lucrătorii È™i nu în ultimul rând pe toÈ›i colaboratorii acestei instituÈ›ii”, a rostit Doina Federovici, care a fost însoÈ›ită pe scenă È™i de DănuÈ› HuÈ›u, directorul DirecÈ›iei de Cultură BotoÈ™ani.

Iustina Irimia, managerul Centrului de CreaÈ›ie BotoÈ™ani, i-a amintit pe cei care, vreme de decenii, au condus sau au dezvoltat instituÈ›ia prin cercetări asupra folclorului botoșănean È™i nu numai: Constantin Lupu, Margareta Mihalache - etnograf, Ionel Nicorici - fost director, Dumitru Lavric - fost director ”È™i mulÈ›i alÈ›ii care, din lumea fără dor, sperăm că astăzi se bucură că Centrul CreaÈ›iei reuÈ™eÈ™te să promoveze cultura tradiÈ›ională din BotoÈ™ani”. Nu au fost uitaÈ›i nici cei care sunt astăzi printre noi ”È™i ne bucurăm foarte mult, colaboratori minunaÈ›i, oameni deosebiÈ›i, cum sunt doamna Angela Paveliuc-Olariu, Gellu Dorian, oameni care au trecut prin această instituÈ›ie È™i le suntem recunoscători”.

Un efort de peste jumătate de secol al unor oameni care au dovedit că dragostea pentru folclor È™i tradiÈ›ie înseamnă mai mult decât o profesie. ”În prezent echipa Centrului este motivată, este ambiÈ›ioasă, este unită. Eu sunt doar o interfață pentru dvs., în spate sunt oameni pasionaÈ›i, dedicaÈ›i È™i foarte implicaÈ›i, care îÈ™i sacrifică timpul, pe remuneraÈ›ii foarte mici. Dar pentru că sunt pasionaÈ›i mergem mai departe È™i le mulÈ›umesc din suflet”, a spus Iustina Irimia, managerul Centrului de CreaÈ›ie BotoÈ™ani.   




PrezenÈ›a echipei emisiunii ”Tezaur Folcloric” a adăugat nota de profesionalism, însă a fost È™i un motiv în plus de bucurie pentru artiÈ™tii care au evoluat vreme de mai bine de patru ore pe scenă.

”Suntem într-o perioadă în care poate nu ne mai este foarte clar ce se întâmplă cu folclorul, cu tradiÈ›iile, într-o perioadă în care cu toÈ›ii ne grăbim, tehnologia ne acaparează, modernismul vine peste noi. Și e firesc să fie aÈ™a. Și nu trebuie să fie neapărat o disociere între tradiÈ›ie È™i actualitatte, modernitate. Ci pur È™i simplu să îÈ™i dea mâna È™i să se slujească una pe cealaltă astfel încât, prin oportunitățile modernismului È™i ale tehnologiei să reuÈ™im să aducem tradiÈ›ia în faÈ›a oamenilor. Și TVR 1 È™i Tezaur Folcloric reuÈ™esc să facă acest lucru, să aducă oamenilor aceste tezaure care se găsesc încă în fiecare judeÈ› al țării. MulÈ›umesc, Tezaur Folcloric, pentru că aÈ›i venit la BotoÈ™ani, îi mulÈ›umesc doamnei GheorghiÈ›a Nicolae pentru efortul pe care l-a făcut È™i pentru încrederea acordată la timpul potrivit, precum È™i regretatei Marioara Murărescu. Îl amintim È™i pe Maestrul Ioan Cobâlă, fără de care cultura tradiÈ›ională nu ar fi fost ceea ce este astăzi”, a încheiat Iustina Irimia.

În deschiderea Galei ExcelenÈ›ei Culturii TradiÈ›ionale, pe scenă a urcat Orchestra ”Mugurelul” Dorohoi (dirijor Marcel Dupu), alături de Ansamblul ”Mărgineanca” (coordonator Valentin Rău). Au primit aplauze din partea publicului tinerii interpreÈ›i Ioana CuÈ›ic, Anastasia Ailoae, Ella PădureÈ›, Măriuca Aostăchioaei, un moment muzical la vioară fiind oferit publicului de Mihail Petrescu.

Un debut memorabil pentru Grupul vocal ”Bob de rouă” – CJCPCT BotoÈ™ani (coordonator Mariana Ichim-Hodan): Iustina Lipovanu, Gabriela Simionesei, Gabriela Dumitriu, Andreea Tărnaucă, Amalia Știrbu È™i Daria Leancă. EmoÈ›ii au fost È™i pentru micii artiÈ™ti Grupul vocal ”Datina” CJCPCT BotoÈ™ani (coordonator Mariana Ichim-Hodan): Denisa Măntăluță, Anda Hârjoi, Andreea Macuc, Antonia Gavril, Cosmina Lupu, Alessia Maxim, Delia Ciubotariu, Iftodi Marina, Grigore Sofia.

Aplauze la scenă deschisă au primit din partea publicului È™i mai experimentaÈ›ii artiÈ™ti Denisia Sănduleac, Elisabeta Șeremet, CodruÈ› Știrbu, Teodor Gireadă, toÈ›i cu participări remarcabile în festivaluri naÈ›ionale È™i concursuri televizate.

Vorona la înălÈ›ime!

”VeÈ›i avea parte de o surpriză, aducem pe scenă o vatră folclorică, una dintre cele mai importante ale judeÈ›ului BotoÈ™ani. Aducem o întreagă comunitate, vor umple scena”, a anunÈ›at apoi Iustina Irimia. Și au fost cu adevărat momente unice pe scena Galei ExcelenÈ›ei Culturii TradiÈ›ionale, oferite  de trei generaÈ›ii de voroneni. EmoÈ›ie, profesionalism, autenticitate, carismă, frumuseÈ›e. Pe aceeaÈ™i scenă s-au reunit Fanfara ”Codrii Voronei” (coordonator Ioan Enciu), Ansamblul de tineri dansatori ”CodruleÈ›ul” Vorona (instructor coregraf Sergiu Dascălu), Ansamblul de dansuri pentru seniori ”CodruleÈ›ul” Vorona (instructor coregraf Costinel Leonte), Ansamblul de dansuri ”Floare albastră” JoldeÈ™ti (instructor coregraf Anton Axinte).



Gala a continuat apoi cu premierea meÈ™terilor populari È™i a Tezaurelor Umane Vii din BotoÈ™ani, pe scenă fiind invitate Daniela Bejan È™i Mariana Ichim-Hodan, cele două având un aport important la recunoaÈ™terea valorilor tradiÈ›ionale la nivel naÈ›ional, în special la desemnarea titlurilor obÈ›inute de Aurica Cojocaru (È›esătoare), Ileana Tîrliman (È›esătoare), Constantin CiubotariÈ›a (meÈ™ter pielar) È™i Dumitru Gânga (rapsod).  

”O orchestră extraordinară care a È›inut aici spiritul viu”

 Partea a doua a Galei ExcelenÈ›ei a adus pe scenă Orchestra ”Rapsozii BotoÈ™anilor – Ioan Cobâlă”.  

”O orchestră extraordinară care a È›inut aici spiritul viu al oamenilor care cred în misiunea folclorului. Orchestra ”Rapsozii BotoÈ™anilor - Ioan Cobâlă” a luat ființă în 1970 È™i se află în subordinea CJ BotoÈ™ani. Trebuie să amintesc de Ioan Cobâlă, un dirijor cu care noi, echipa Tezaur Folcloric, am colaborat intens inclusiv la BraÈ™ov, la Cerbul de Aur 2018, a fost una dintre orchestrele de bază ale acelui eveniment”, a spus GheorghiÈ›a Nicolae, realizatoarea emisiunii Tezaur Folcloric.


Miercuri seara, Orchestra ”Rapsozii BotoÈ™anilor” - Ioan Cobâlă” (dirijor Ioan Oloieru, manager Dan DoboÈ™) a acompaniat soliÈ™tii din generaÈ›ii diferite. Au urcat pe scenă Alina Spătaru, Celina GherghelaÈ™, Mariana Ichim-Hodan, IonuÈ› Scripcariu la trompetă, publicul asistând apoi la o suită In memoriam Constantin Lupu.

Cu aplauze îndelungi au fost primiÈ›i îndrăgiÈ›ii soliÈ™ti Loredana Călin, Constantin Petrescu, Alina HuÈ›u, Alexandru Todirel Marin realizând un număr excepional la clarinet.

Un nou moment de dansuri populare a fost adus de Ansamblul ”Stejărelul – Vlăstarele lui Enescu”, coordonator Alin Chiorescu.

GeneraÈ›ia de Aur a folclorului botoșănean È™i ”Fetele” care duc mai departe tradiÈ›ia

Către final, publicul a avut parte de muzică oferită de ”generaÈ›ia de aur” a folclorului botoșănean: BrânduÈ™a Covalciuc Ciobanu, Elena Mândrescu, Cornelia Ciobanu, Oleg Sacaliuc È™i a sa vioară, dar È™i Dan DoboÈ™.

La final, Fetele din BotoÈ™ani au reuÈ™it să ridice sala în picioare, cele trei artiste (Iustina Irimia, Lorena Dupu È™i Simona Mazăre) demonstrând că Èšinutul BotoÈ™anilor È™tie să îÈ™i păstreze acasă valorile, dar È™i să ducă mai departe tradiÈ›ia primită de la generaÈ›ii întregi de artiÈ™ti populari.







































 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Botoșăneanca Anamaria Antoci, în juriul Festivalului de Film de la Zagreb!

Tuesday, 8 October 2024

Juriul pentru lungmetraj la Zagreb Film Festival este format din producătoarea Anamaria Antoci (Tangaj Production, România), regizoarea Ninna Pálmadóttir (Solitude – ZFF 202...

La doi pași de oraș: Mănăstirea care unește Cerul cu Pământul! (Foto)

Saturday, 5 October 2024

Dinspre pădure, toamna începe a-È™i trimite arămiul cald printre florile care îÈ›i agață privirea cu vreun roÈ™u catifelat sau cu albul strălucitor. Mănăstirea nu are ziduri masive ...

Educația, salvarea de la dezastru și cea mai frumoasă cale către civilizație!

Saturday, 5 October 2024

În fiecare an electoral, o cărămidă grea, aruncată în plexul tuturor alegătorilor, este sărăcia. Prea puÈ›in se vorbeÈ™te, însă, despre educaÈ›ia precară ce duce către subd...