Iustina Irimia-Cenușă a câștigat concursul de ocupare a funcției de manager al Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT), ea fiind singurul candidat înscris în competiție.
Artista a ocupat un post de referent în cadrul instituției, apoi a asigurat interimatul la conducerea CJCPCT începând cu data de 1 ianuarie a.c., înlocuind-o pe Cornelia Ciobanu. Concursul de ocupare a funcției de manager a fost promovat cu media 9,80, cadrul didactic fiind notat cu 9,66 pentru proiectul de management elaborat și cu 9,93 la interviu.
Mandatul de patru ani va fi aprobat în ședința de vineri a Consiliului Județean, în subordinea căruia se află instituția de cultură.
„Analizând mediul în care își desfășoară activitatea Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea culturii Tradiționale, putem afirma că în prezent există o economie cu potențial de dezvoltare, care favorizează interesul colectivităților pentru cultură. (...)
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, instituție publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, a continuat să fie liantul, organizatorul și partenerul celor mai importante evenimente culturale destinate tuturor cetățenilor județului Botoșani prin implementarea a numeroase programe și proiecte culturale care s-au bucurat de aprecierea unanimă, acestea având un impact hotărâtor în păstrarea și valorificarea tradițiilor strămoșești. Viața culturală botoșăneană a fost astfel revigorată, interesul pentru cultura tradițională aflându-se pe o direcție ascendentă atât în mediul rural, cât și în cel urban”, se arată în referatul de specialitate al proiectului de hotărâre CJ.
Iustina Irimia-Cenușă este din orașul Flămânzi, are 31 de ani, a absolvit Facultatea de Litere, a fost profesor în cadrul Colegiului Național „A. T. Laurian” și a dedicat peste 20 de ani carierei în muzică.
A debutat în anul 2000 la un concurs județean, fiind remarcată de Constantin Lupu, dirijorul tarafului Ansamblului „Datina”. A urmat cursurile Școlii Populare de Arte din Botoșani, la secția canto popular, sub îndrumarea profesorilor Maria Tronciu și Dan Doboș. În anul 2002 a început colaborarea cu Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor”, condusă de Ioan Cobâlă, alături de care a realizat primele înregistrări. A participat la numeroase spectacole, concursuri, emisiuni radio și televizate, câștigând numeroase premii, printre care:
• Premiul I la concursul „Moștenitorii” din cadrul emisiunii „Tezaur Folcloric”, realizată de Marioara Murărescu – 2006.
• Participarea la Festivalul „Cerbul de Aur” – Brașov – 2008, alături de Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor”
• Premiul de Popularitate la Concursul „Eu mi-ss mândră-n sat” – Antena 1 – 2008.
• Premiul I la Festivalul-Concurs „Din bătrâni, din oameni buni” – Iași – 2010.
• Premiul de Popularitate la Festivalul-Concurs „Strugurele de Aur” – Alba-Iulia – 2010.
În anul 2013, a colaborat cu TVR Iași, moderând emisiunea de divertisment „Muzica ta”. Din 2017, este cunoscută publicului și prin proiectul „Fetele din Botoșani”.