IPS Teofan, Cetatean de Onoare al Municipiului Botosani: "Aici am vazut suflete asemanatoare celor din satul meu"

Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a devenit Cetatean de Onoare al municipiului Botosani. Distinctia i-a fost inmanata de catre primarul Catalin Flutur, cu ocazia Zilelor Orasului Botosani.

Sute de credinciosi au participat, in cea de a doua zi de Pasti, la slujba inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, patronul spiritual al orasului. Slujba a fost oficiata de un sobor de preoti, condus de Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Printre cei prezenti la slujba s-au numarat primarul Catalin Flutur, prefectul Cristian Roman, comandantul Garnizoanei Botosani si marea canotoare Elisabeta Lipa.

Cu capetele plecate si plini de smerenie, credinciosii au ascultat Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in timpul slujbei Inaltpresfintitul Teofan a impartasit cativa copii.



"Ambitiile si mandriile de tot felul care ne impiedica a iubi, toate acestea sa nu mai aiba putere asupra noastra, pentru ca noi suntem oameni ai Liturghiei si din Liturghie primim, luam, dobandim putere pentru a lupta impotriva pacatelor proprii, impotriva pacatelor altora si impotriva necunoasterii, ignorantei. Pentru ca spun multi Parinti: ignoranta este izvorul tuturor pacatelor. Sa aveti viata vesnica si astazi si maine si in vecii vecilor. Amin. Hristos a inviat", a spus IPS Teofan catre toti credinciosii prezenti la slujba.

La finalul slujbei, primarul Catalin Flutur i-a inmanat Mitropolitului Moldovei si Bucovinei diploma de Cetatean de Onoare al municipiului Botosani, pentru intreaga activitate pastorala.

"Ne aflam astazi impreuna, in zi de mare sarbatoare, cu dubla semnificatie pentru comunitatea noastra. A doua zi de Pasti si ziua cand sarbatorim pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta, un Sfant Martir, pomenit de aproape toate bisericile traditionale, patron al unui insemnat numar de tari, regiuni si orase din lumea intreaga. Bucuria noastra este cu atat mai mare, cu cat il avem alaturi de noi pe Inaltpresfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, un model de viata crestina si devotament spiritual caruia Consiliul Local, in semn de inalta recunostinta pentru bogata activitate pastorala desfasurata la Botosani, i-a acordat titlul de Cetatean de Onoare al municipiului Botosani", a spus Catalin Flutur, edilul-sef al municipiului Botosani.



Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a multumit primarului si consilierilor locali pentru distinctia oferita si a spus ca la Botosani, ori de cate ori vine, se simte ca acasa.



"Inca de prin anii ’90 sau ’91, cand am participat pentru prima data la hramul Manastirii Vorona, insotindu-l pe Parintele Patriarh Teoctist, in locul in care ii era atat de drag, am inceput a cunoste aceasta zona, acest oras, in care la 3, 4, 5 ani, tot insotindu-l pe Parintele Patriarh Teoctist cu alte prilejuri, am revenit cu drag, incat m-am simtit in oras, in manastirile judetului si in parohiile mai mari sau mai mici, m-am simtit ca acasa, cum zice romanul, pentru ca am vazut frunti, inimi si mai ales suflete asemanatoare celor din satul meu, un sat de munte, si am recunoscut aceeasi evlavie pentru dreapta credinta, aceeasi seninatate in ciuda norilor care mai incretesc fruntile noastre, aceeasi atitudine de rabdare in miscare, adica nu pentru a ceda in fata greutatilor si pentru a astepta momentul potrivit, ca ele sa fie depasite prin harul lui Dumnezeu si prin staruinta personala. Multumesc domnului primar pentru cuvant, multumesc colegilor domniei sale de la Primarie pentru deczia luata si ii multumim lui Dumnezeu pentru faptul ca astazi ne-a facut sa fim cu totii aici", a spus IPS Teofan.



Momentul cu totul special a fost la finalul slujbei, cand IPS Teofan a eliberat un proumbel alb, care alaturi de alti porumbei eliberati dintr-o cutie si-au luat zborul in vazduh. 


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...