Sâmbătă seară a avut loc premiera spectacolului „Iona”, după Marin Sorescu, dar adaptat de tânăra regizoare Bianca Gabriela Laiu.
Zeci de cetățeni, rude ale actorilor și ale regizoarei, au venit să vizioneze spectacolul, sala Cinematografului Unirea, unde a avut loc premiera, a fost arhiplină, iar aplauzele finale meritate din plin.
Adaptarea scenică a fost realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia de Victoria Bucun. Protagonistul este jucat de Alexandru Dobynciuc, iar colegul de scenă pentru această piesă este Petruț Butuman. Spectacolul este o coproducție a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani și a Facultății de Teatru și Regie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. De asemenea, a fost susținut și de Fundația Marin Sorescu.
Marin Sorescu a fost fiul lui Ștefan Sorescu și al Nicoliței, țărani din Bulzești. A debutat în 1964, la vârsta de 28 de ani, cu volumul de parodii „Singur printre poeți”. Până la moartea sa mai publică încă 23 de volume, devenind o figură marcantă a poeziei românești contemporane. În 1966 primește Premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Poeme”, reușind să repete această performanță de încă cinci ori pe parcursul carierei sale.
Dramaturgia lui Sorescu abordează cu precădere tematica teatrului poetico-parabolic în trilogia „Setea Muntelui de sare”, care cuprinde piesele Iona, Paracliserul ș Matca.
„Iona”, o piesă despre un „om singur, nemaipomenit de singur”
„Iona” este o piesă în patru tablouri, o piesă despre un „om singur, nemaipomenit de singur”. Tema condiției omului într-un univers configurat ca spațiu visceral, închis, se dezvoltă ca o dezbatere despre libertate și despre necesitate, despre raportul dintre individ și colectivitate, dintre individ și sine, despre singurătate și despre moarte.
„Este un actor care oferă foarte mult scenei”
Alexandru Dobynciuc este un actor care deține un imaginar în a cărei lume regizoarea Bianca Laiu a putut pătrunde să insereze și alte elemente. Este un actor care oferă foarte mult scenei, prin orele lungi de repetiții, prin transpirație, prin oratoria lui căutând mereu vocea lui Iona.
„Sunt multe puncte comune care au legat între mine și Alexandru o punte pe care pășim împreună pe tărâmul lui Iona”, a precizat Bianca Laiu.
„Când nimic nu mai poate căpăta sens, dansează”
Tânăra regizoare Bianca Gabriela Laiu, care, în prezent, urmează cursuri de regie la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, a reușit să mai urmeze și alte pasiuni pe lângă actorie și regie.
„Spațiul academic a ocupat foarte mult timp și dedicație în viața mea. Am reușit să inserez și alte dorințe, curiozități, activități. Un punct de plecare a fost anul când am deschis împreună cu părinții mei un afterschool în Piatra Neamț, unde am avut bucuria de a sta în preajma copiilor și de a învăța de la ei să mă joc, să fiu spontană, să fiu prezentă și să exersez mai mult ce-ul curiozității”, mărturisește Bianca.
Tânăra a mai spus că, „dansul a fost și rămâne o formă pură de expresie. Când nimic nu mai poate căpăta sens, dansează. Cred în inteligența corpului.”