Biserica armenească „Sfânta Treime” și Turnul clopotniță (fotogalerie)

Biserica armenească „Sfânta Treime” și Turnul clopotniță (fotogalerie)

Biserica armenească „Sfânta Treime” din Botoşani a fost miruită în 1797, fiind construită pe locul unei alte biserici armene, din lemn, datată 1560, cu hramul „Sfântul Axente”, ce a funcționat inițial ca mănăstire.

Deasupra ușii din stânga a bisericii există următoarea inscripție: „Sfânta biserică cruciformă s-a întemeiat în orașul Botoșani cu hramul «Sfintei Treimi» de către hagiul Oxent, fiul lui Anton Kheulian, pe vremea S. S. Ghaucas, Catolicos al tuturor armenilor, prin strădania și supravegherea lui Ter Melkon Dreșu din Roman, sfânta biserică fiind închinată memoriei celor șapte strămoși. 1795, septembrie 1”.

La renovarea din 1832, exonarthexul a fost extins și s-a adăugat o sacristie.

Intrarea se face printr-un pridvor cu boltă, cu piloni, unde există şi o scară spiralată cu acces în turlă. Printr-o boltă cu arc în semicerc se intră în pronaos. Lateral naosului, pe ambele laturi, există două altare mici. Intrarea în acestea se face prin uşi cu arcuri în zid.

Clopotnița bisericii, construită în 1816 de A. Taft, a fost cel mai înalt turn de observație al orașului Botoșani. Este și ea monument de arhitectură de patrimoniu național.

În curte se află un cimitir cu numeroase monumente funerare de mare valoare istorică și artistică, cu inscripţii în armeană, multe aduse din Constantinopol.

Biserica armenească „Sfânta Treime” se află în conservare, din cauza prăbușirii cupolei în anul 1991.

sursa: Grupul de Facebook BOTOȘANI - Atracții și trasee turistice









 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
183

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
145

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...

Au plecat la Dorohoi, iar în urma lor a urmat dezastrul: Blocul evacuat, bunuri distruse, mii de lei topiți!

astăzi, 15:49
1164

Printr-un apel la 112, pompierii au fost anunțați că iese fum de pe geamurile unui apartament. Se pare că proprietarii au plecat până în municipiul Dorohoi, județul Botoșani, iar &i...