Biserica armenească „Sfânta Treime” din Botoşani a fost miruită în 1797, fiind construită pe locul unei alte biserici armene, din lemn, datată 1560, cu hramul „Sfântul Axente”, ce a funcționat inițial ca mănăstire.
Deasupra ușii din stânga a bisericii există următoarea inscripție: „Sfânta biserică cruciformă s-a întemeiat în orașul Botoșani cu hramul «Sfintei Treimi» de către hagiul Oxent, fiul lui Anton Kheulian, pe vremea S. S. Ghaucas, Catolicos al tuturor armenilor, prin strădania și supravegherea lui Ter Melkon Dreșu din Roman, sfânta biserică fiind închinată memoriei celor șapte strămoși. 1795, septembrie 1”.
La renovarea din 1832, exonarthexul a fost extins și s-a adăugat o sacristie.
Intrarea se face printr-un pridvor cu boltă, cu piloni, unde există şi o scară spiralată cu acces în turlă. Printr-o boltă cu arc în semicerc se intră în pronaos. Lateral naosului, pe ambele laturi, există două altare mici. Intrarea în acestea se face prin uşi cu arcuri în zid.
Clopotnița bisericii, construită în 1816 de A. Taft, a fost cel mai înalt turn de observație al orașului Botoșani. Este și ea monument de arhitectură de patrimoniu național.
În curte se află un cimitir cu numeroase monumente funerare de mare valoare istorică și artistică, cu inscripţii în armeană, multe aduse din Constantinopol.
Biserica armenească „Sfânta Treime” se află în conservare, din cauza prăbușirii cupolei în anul 1991.
sursa: Grupul de Facebook BOTOȘANI - Atracții și trasee turistice