Ion Caramitru, adus pe scena Teatrului „Vasilache” în cadrul spectacolului „Luceafărul” prin vocea sa astrală (video)

Actorul de teatru și film, regizorul, politicianul și recitatorul Ion Caramitru va fi adus pe scena botoșăneană prin intermediul unei „opere de artă” scrisă de marele poet Mihai Eminescu și pusă în scenă de către regizorul Ion Sapdaru.

Este vorba despre poemul „Luceafărul”, care va apărea ca piesă de teatru pe o scenă din România după 35 de ani de pauză. Spectacolul „Luceafărul”, în regia lui Ion Sapdaru, este jucat de actorii Oana Asofiei, Pavel Petraşi, Andrei Bordianu, Ana Apetrei, Anamaria Chelaru, Adelina Cojocariu, Renata Voloşcu, Andrei Iurescu și Cosmin Tanasă, IN MEMORIAM Ion Caramitru.

Pentru regizorul Ion Sapdaru, acest spectacol este un vis pe care a dorit să îl facă realitate de-a lungul anilor, însă abia la finele anului 2021 a reușit să conceapă anumite idei și să îl realizeze. Tot acesta povestește despre opera lui Mihai Eminescu, „Luceafărul”, că este în fruntea tuturor poemelor realizate de către poet.

„Eu nu știu foarte bine istoricul montărilor acestor spectacole, a acestui text sau acestei opere de artă, pe care eu o consider fruntea operei lui Mihai Eminescu. Știu doar că acest spectacol, într-o manieră foarte interesantă și foarte colorată, a fost cândva făcut, adică acum 35 de ani, pe timpul odioșilor. În ce privește această nouă montare sau acest spectacol pe care îl oferim publicului botoșănean curând, dar sper că nu doar publicului din Botoșani, este un vis de-al meu mai vechi și foarte susținut în ani, de a face acest text, această dramatizare, care trebuie făcută după poemul Luceafărul și mereu am căutat formule de a-l transpune în scenă, ca, în sfârșit, anul trecut să se materializeze această viziune, spunându-i-o lui Marius Rogojinschi, directorul Teatrului Vasilache. Și el, de altfel, este un fanatic al operei eminesciene”, a declarat Ion Sapdaru, regizor.

Spectacolul conține câte ceva din toate elementele teatrale, cum ar fi coregrafie, costume, video art și, bineînțeles, vârful culminant, adică actoria.

Ion Sapdaru povestește că motivația lui pentru realizarea acestui spectacol a fost o discuție purtată cu fiul său, adolescent în clasa a XII-a, cu privire la opera „Luceafărul”, pe care tânărul trebuia să o învețe pentru școală.

„Am vorbit despre Luceafărul și am aflat că există o reticență față de opera eminesciană, în special a Luceafărului. Atunci, întrebându-l de motivele care există în această respingere a Luceafărului, vă dați seama că la școală, în liceele românești, opera lui Eminescu se predă formal, cu o anumită insistență a profesorilor în a formula idei despre Luceafărul, preconcepute, cu o limbă de lemn și atunci copiii care nu au mai fost educați în acel stil de disciplină, să zic așa socialistă, găseau modalități de a protesta sau a nu învăța”, adaugă Sapdaru.

Din aceste motive, regizorul s-a gândit să găsească o modalitate de a ajunge spre sufletul și mintea liceenilor, convingându-i că, de fapt, „Luceafărul” nu este o operă care nu poate fi abordată de tineri.

„Noi ne-am gândit că ar trebui să găsim o limbă sau o cale spre sufletul liceanului și spre mintea lui, în a-l convinge că Luceafărul nu este o operă sau un cavou în care nu merită să intri sau nu vor să intre. Luceafărul este o operă vie, emoționantă și cu foarte multe valențe moderne în ceea ce privește relația. Cu ocazia asta am mai refăcut traseul acesta de iubire pentru Eminescu și am descoperit noi valențe în opera eminesciană, noi dovezi că totuși în fruntea poeziei și culturii, filosofiei, psihologiei artei din România se află Eminescu”, mai spune regizorul Ion Sapdaru.

Acesta a declarat că „este foarte greu să operezi cu opera lui Eminescu, deoarece „Luceafărul” conține metafore de înaltă clasă de subtilitate maximă, cosmică și atunci, aceste metafore, aceste dimensiuni astrale pe care le oferă el este foarte greu să le torni într-o formulă teatrală, să le materializezi într-o metaforă, cel puțin la fel de tare, de puternică și cu impact emoțional uriaș pe care Luceafărul îl are”.

Poemul „Luceafărul” este descris ca fiind cel mai lung poem de dragoste, o capodoperă din toate punctele de vedere.

„În spectacolul propriu-zis există și un text, mai degrabă zis un mic dialog, o mică piesă despre liceenii noștri, care au aceste păreri sau atitudini față de opera Luceafărul. Eu m-am speriat citind aceste formule despre Eminescu și despre Luceafărul ale copiilor. Ei spun că Eminescu este un strigoi, în sensul că la școală toți te sperie cu strigoiul, că dacă îți pică Luceafărul ești terminat. Elevii nu știu să simtă opera, să se înfioreze de ea, iar acest lucru m-a întristat foarte mult. Eminescu la 20 de ani nu mai era poet, era deja un lider spiritual al României și al limbii. Este cel care ne-a făcut limba noastră să fie atât de frumoasă”, completează acesta.

Ion Sapdaru a ales vocea „astrală” a lui Ion Caramitru, deoarece este un mare recitator, un actor, care spunea versuri nemaipomenite. Este o voce cu o prezență caldă, plăcută și cu o forță uriașă în această recitare inedită.

Marele Ion Caramitru a fost ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul Victor Ciorbea. A fost căsătorit cu actrița Micaela Caracaș și a avut trei băieți, pe Ștefan, Andrei și Matei Caramitru. A fost președinte al UNITER din 1990, iar începând cu anul 2005 a fost directorul Teatrului Național din București.

„Această recitare, pe care eu unul o pun în fruntea tuturor recitalurilor de acest gen. Caramitru a fost un mare recitator, actor, care spunea versuri nemaipomenite, dar nu m-am așteptat ca el să o aibă integral această înregistrare cu Luceafărul, iar atunci când am auzit-o multe lucruri le-am înțeles sau mai degrabă mi le-am hotărât în timp ce ascultam Luceafărul. Este o voce cu o prezență caldă, plăcută și cu o forță uriașă în această recitare inedită. Ne-a fost foarte greu să găsim modalitățile, pentru că aceasta a fost înregistrată la Radio România Cultural, am vorbit cu președintele, iar ei au fost de acord să ne dea voie să facem spectacol cu vocea lui, dar trebuie să vorbim cu rudele, cu doamna Caramitru și moștenitorii vocii și operei lui”, a mai spus Sapdaru.

Rudele lui Ion Caramitru s-au declarat încântate de ideea botoșăneanului și chiar și-au dat acordul pentru a prelua acest recital.

Actorii care îi joacă pe Luceafăr și pe Cătălina sunt tineri cu o viziune inedită asupra vieții, asupra sentimentului de iubire și a poemului „Luceafărul”. Oana Asofiei o joacă pe Cătălina, iar Pavel Petrași îl joacă pe Luceafăr.

„Este un privilegiu să joci acest rol, pentru că nimeni nu se aștepta ca Cătălina să aibă un impact asupra Luceafărului în adevăratul sens al cuvântului. Nu este greu, este doar puțin solicitant, atâta tot”, a spus actrița Oana Asofiei.

Tot aceasta a mai relatat faptul că tinerii „sigur își vor schimba părerea despre această operă și vor vrea să învețe cu drag despre Luceafăr și despre Eminescu, bineînțeles”.

Tânărul actor din rolul Luceafărului, Pavel Petrași, spune că „este un spectacol destul de solicitant, dar a fost o adevărată provocare pentru mine. Eu unul sunt la al doilea proiect cu regizorul Ion Sapdaru și, din nou, am învățat noi lucruri, pentru că a trebuit să mă folosesc mai mult de corpul meu, de plasticitatea lui, dar cu ajutorul Vicai Bucun am reușit să mă mișc mai bine decât o făceam înainte. Mi s-a schimbat un pic viziunea asupra operei, deși eu chiar și în liceu apreciam această operă cu toate că toții elevii urau Luceafărul dacă pica la Bac”.

Scenografia este semnată de Gelu Rîşca, video design-ul este realizat de Silviu Apostol și coregrafia este compusă de Victoria Bucun.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Șeful IPJ Botoșani, apel în ședință către cetățeni: „Vom interveni prompt pentru a sancționa orice abatere” (Video)

astăzi, 13:30

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a convocat șefii structurilor MAI de la nivelul județului nostru într-o conferință de presă pe tema alegerilor parlamentare și prezidențiale....

Dezvăluirile unui medic din Botoșani despre secția pe care activează: „Stăm prost în continuare” (Video)

astăzi, 12:45

Dr. Bogdan Alexandroaie este șeful Secției de Medicină Internă II din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, una dintre cele mai aglomerate secții ale unității sanit...

Sărăcia îi împiedică pe botoșăneni să fie sănătoși. Medic: „Puțini dintre ei au posibilitatea să își ia tratamentul” (Video)

Wednesday, 6 November 2024

Sărăcia și educația joacă un rol foarte important în ceea ce privește nivelul sănătății în județul Botoșani. Medicii confirmă faptul că foarte puțini dintre pacienți î...