E prima data cand se intampla in Botosani acest proiect, de fapt pentru noi va fi a zecea intamplare saptamana viitoare, cand vom reveni la Botosani cu Ovidiu Mihailescu. Acest proiect,
Intamplari in orasul cu oameni, a cuprins orasele Falticeni, Suceava, Gura Humorului, Bacau, Siret, si acum Botosani. Peste doua saptamani, tot aici, Marius Matache si Puiu Cretu. Este un proiect privat, suportat de oameni din propriile buzunare, cu niste costuri de mare bun simt, si care beneficiaza de acceptul artistilor de a pune o miscare pe un anumit fagas.
-Care este scopul acestor "intamplari"?
Scopul este sa descoperim cat mai multi iubitori de folk, sa lansam pe plan local tineri care pot canta astfel alaturi de artisti consacrati. Incercam sa facem, de ce nu, si proiecte mai mari. Cum am castigat acum doua saptamani, la Gura Humorului, o zi de folk la Zilele Orasului, de ce sa nu castigam cate o zi la toate marile manifestari?
-Cum percepeti reactia publicului? Era nevoie de o astfel de manifestare?
E un castig! De exemplu, la Falticeni, un oras unde nu s-a intamplat un eveniment folk de ceva timp, usor-usor, au inceput sa vina tot mai multi. Avem grupuri de prieteni care vin, invata cantecele, intretin atmosfera, sunt alaturi de noi. Pentru ca folkul e foarte multa poezie, muzica, e text de mare calitate.
-E important faptul ca va reintoarceti mereu in orasele unde ati fost o data? Ca oamenii stiu ca prima intalnire nu e si ultima?
Bineinteles! Pentru mine misiunea este diferita, eu fiind gazda. Dar lumea nu s-a plictisit de mine. Bucuria este de a aduce alaturi de mine oameni valorosi ai muzicii folk, cum e in seara aceasta Emeric Imre, unul dintre cei mai valorosi exponenti ai generatiei folk. Aseara am avut un concert extraordinar, de patru ore, la Gura Humorului. E un efort extraordinar. Un recital dureaza 40 de minute, o ora. La noi, un concert dureaza trei ore, tocmai ca lumea sa inteleaga ca e un efort comun, nu numai cel care vine sa cante si care are poate o pozitie ingrata, ba nu e ascultat, ba nu e incalzita lumea...
-In conditiile in care nu cantati intr-o sala de spectacol!
Toate locurile in care am cantat au devenit sali de spectacol. Au venit propuneri, sa cantam in locuri mai mari. Nu! Am inceput cu niste oameni un proiect pe care il ducem si pe acest sentiment, de prietenie.
-E o surpriza sa vedeti tinerii – multi dintre ei liceeni - la un loc cu generatia Cenaclului Flacara?
Surpriza este ca cei tineri canta cantecele vechii generatii mai tare, mai raspicat, cu mai mare bogatie de versuri decat cei din generatia veche. Exista foarte multi tineri sensibili. Banuiesc ca merg si in discoteci, banuiesc ca asculta si altfel de muzici, dar vin la folk cu placere pentru discursul frumos, pentru poezie.
-Nu ne dorim decat sa aveti viata cat mai lunga in "orasul cu oameni" Botosani!
"Intamplari in orasul cu oameni"! Nu e intamplatoare aceasta expresie! Aici in oras sunt foarte multi tineri valorosi cu care ne-am intalnit in festivaluri de folk. Au si cantat in seara aceasta... Madalin, Ioana...
-Ei deja au planuit ca se vor intalni in fiecare joi aici si vor canta folk. Ati deschis un drum si el se parcurge acum de la sine.
Sa deschizi un drum inseamna ca intr-o duminica, intr-un loc, unii oameni vin sa petreaca alaturi de alti oameni o seara frumoasa. Incercam sa schimbam destinatia precisa a unui bar, acolo sa ne impartasim, la o cafea, prin cuvinte si oameni frumosi. Pentru ca oferim garantia ca, indiferent cine va veni la acest proiect, va fi un om care are ce sa daruiasca si care merita sa fie primit cu drag. In mod cert, sunt oameni valorosi. Nu sunt spectacole din care sa ne imbogatim, Doamne fereste, este vorba despre oameni care astfel au sansa sa cunoasca locuri minunate, cum este si Botosaniul.
"Intamplari in orasul cu oameni" la Botosani, eveniment care a avut loc duminica, 12 septembrie, la Smart Pub, a fost un succes, Adrian Bezna reusind sa creeze o atmosfera destinsa si distinsa in acelasi timp, oferind publicului bucuria de a asculta un alt mare artist, Emeric Imre. Incepandu-si recitalul cu melodia cea mai cunoscuta din repertoriul sau, "Nebun de alb", Emeric Imre a abordat cantece pe versuri de Nichita Stanescu sau Emil Brumaru, starnind ropote de aplauze cu fiecare interpretare. La fel de apreciat a fost insusi Adrian Bezna, care a determinat publicul sa cante alaturi de el melodii indragite din folkul romanesc, precum "Pseudofabula" sau "Zadarnicie". Noul spatiu care a gazduit evenimentul, Smart Pub, deschis intr-un loc unde de 10 ani nu se intampla nimic, a prins viata intr-o seara, tocmai pentru ca folkul incalzeste inimile prin muzica si uneste prin poezie! Zeci de liceeni, tineri la varsta nebuniilor frumoase, dar si public din "generatia veche", au cantat la unison cantecele de acum 20, 30 de ani, melodii care trec prin vreme tocmai pentru ca oamenii au nevoie de ele. Uneori chiar si asa, prin "intamplari in orasul cu oameni"!
Concertul de la Botosani face parte din concertele "Intamplari in orasul cu oameni", gazda manifestarii fiind de fiecare data Adrian Bezna. De noua saptamani, aceste intamplari au loc in Falticeni, Suceava, Bacau, Gura Humorului, iar acum si in Botosani. In cadrul evenimentului "Intamplari in orasul cu oameni" au cantat pana acum Magda Puskas, Ioan Onisor si Ionut Mangu, Vali Moldovan, Cristi Buica, Eugen Avram, Puiu Cretu, Maria Gheorghiu. Urmatorii invitati sunt Emeric Imre, Ovidiu Mihailescu si Marius Matache.