Instrumentist din Botoșani, în „Legenda” lui George Enescu, primul concert al anului din seria AdMusicam, la ICR!

Stagiunea concertelor AdMusicam Concert Series din 2025 va fi deschisă la Institutul Cultural Român în 16 ianuarie, cu o ediţie inspirată de o lucrare a lui George Enescu: „Legenda”.

Considerat cel mai important muzician român, Enescu s-a stins din viaţă la Paris în urmă cu 70 de ani. „În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist şi profesor. Cel mai mult preţuiesc darul de a compune muzică şi niciun muritor nu poate poseda o fericire mai mare”, spunea George Enescu.

 

Muzicienii Răzvan Păun (vioară), Enea Trailovic (vioară), Cosmina Stîngă (violă), Larisa Dumitrescu (violoncel), Vlad Ungureanu (trompetă) şi Fabiani Prcsina (pian) vor interpreta:

-George Enescu – Preludiu din Suita în stil vechi pentru pian op. 3

-George Enescu – Pavane din Suita pentru pian nr. 3 op. 10

-Béla Bartók – 44 duete pentru două viori Sz. 98 (extrase)

-Petru Schindler – Traînée Lumineuse

-George Enescu – Légende

-Dinu Lipatti – Premiere Improvisation pentru vioară, violoncel şi pian

-Serghei Rahmaninov - Cvartetul nr. 1

„Légende” (1906) este o lucrare pentru trompetă solo şi pian, compusă de George Enescu, dedicată lui şi cântată în premieră de Merri Franquin, profesor de cornet la Conservatorul din Paris. Reflectă stilul impresionist al profesorilor lui Enescu, Jules Massenet şi Gabriel Fauré. Titlul este un omagiu adus profesorului Franquin. Lucrarea reprezintă o etapă importantă în evoluţia trompetei de la un instrument arhaic limitat la unul complet cromatic şi solist.

Printre instrumentiștii care vor evolua în cadrul concertului se află și Vlad Ungureanu. A început studiul muzicii în clasa a IV-a la Liceul de Arte „Ştefan Luchian” Botoşani. În clasa a VIII-a a obţinut premiul I la Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală şi în clasa a XI-a premiul I la Concursul internaţional „Emanuel Elenescu”. Studiile universitare de licenţă le-a absolvit la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, unde în anul III a obţinut premiul I la concursul „Eduard Caudella”. Masteratul l-a făcut la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. A colaborat cu diferite orchestre din ţară: Orchestra Metropolitană Bucureşti, Camerata Regală, Orchestra Naţională Radio, Filarmonica Sibiu şi Filarmonica de Stat Transilvania. În prezent este membru al Orchestrei de Tineret şi al orchestrei „Amman Chamber Orchestra” Iordania.

Seria de concerte AdMusicam Concert Series este un proiect iniţiat de către ICR în anul 2017, fiind continuarea firească a programului de instruire AdMusicam (sesiune de instruire în management personal, prezentare, pregătirea audiţiilor şi masterclass-uri în domeniul orchestral dedicat tinerilor muzicieni). Până în acest moment au avut loc 12 concerte care au reunit tineri muzicieni de perspectivă şi care au participat la sesiunile de instruire #AdMusicam.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Forțele de ordine au descins la Săveni în dosarul cu buletine false, 7000 de ruși, moldoveni și ucraineni au obținut documente falsificate! (Video)

astăzi, 09:53

Poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte ...

Un pisoi năzdrăvan, salvat de pompierii botoșăneni dintr-un copac înalt de 12 metri! (Foto)

astăzi, 09:39

În această dimineață, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au intervenit pentru salvarea unui pui de pisică dintr-un copac, înalt de aproximativ 12 metri. Acțiunea a avut lo...

A plecat la drum cu o mașină radiată, a fost oprit în Vama Stânca!

astăzi, 09:21

În data de 29 iunie a.c., în jurul orei 12:30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca-ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, la volanul unu...