Instituția din Botoșani care a moștenit de la bancheri seifurile vechi de un secol. Ușa care nu se închide niciodată pentru că nimeni nu ar supraviețui înăuntru! - Foto

Un secol de istorie, în chiar centrul orașului Botoșani. O clădire-monument, dar care continuă să trăiască și astăzi prin rolul important în comunitate.

Este vorba despre clădirea care găzduiește în prezent Biblioteca Județeană ”Mihai Eminescu” Botoșani. Construită în 1926, ca sediu de bancă, este opera arhitectului Radu Dudescu. De remarcat că aproape toate băncile din perioada interbelică au fost realizate după proiectele aceluiași arhitect Radu Dudescu.

”A fost gândită de la bun început ca sediu pentru Banca Națională și așa a și funcționat”, a precizat Ersilia Iacob, managerul Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” Botoșani. Până în 2004, când imobiul a fost trecut în administrarea Consiliului Județean Botoșani. Patru ani mai târziu, aici începea să funcționeze Biblioteca Județeană.

”Din momentul în care clădirea a fost dată în administrarea Bibliotecii Județene, de către Consiliul Județean Botoșani, s-a fructificat fiecare spațiu. A fost dată în administrare în 2004 și în 2008 s-a preluat efectiv”, a declarat managerul instituției de cultură.

Așa se face că, în vremuri marcate de mercantilism, un sediu de bancă devine sediul unei biblioteci.

”O clădire care, să spunem, depozitează alte tipuri de valori. Valori spirituale, valori culturale și multă istorie”, completează Ersilia Iacob.

Odată cu clădirea, în patrimoniul Bibliotecii au trecut și seifurile vechii bănci. Două sunt mobile, deși imposibil de mutat de la locul în care au fost amplasate, iar unul central, care reprezintă în fapt o cameră-tezaur. Cele două mobile poartă marca Milner Safe Company, firma înființată în secolul XIX de Thomas Milner.

De altfel, instituția de cultură a moștenit și sistemul de siguranță realizat după cele mai înalte stadarde de securitate, sistem care însă nu mai este astăzi funcțional. Chiar dacă circuitul noului sistem de siguranță îl urmează pe cel inițial, ”a trebuit să ne pliem pe spațiul existent”, punctează managerul Bibliotecii Județene.



Cât de dificil este pentru o instituție care se dorește a fi modernă și care vrea să țină pasul cu timpurile de astăzi să funcționeze într-o clădire veche de 100 de ani? Pentru că, se știe, intervențiile sunt drastic limitate într-un imobil cu statut de monument istoric. Din acest motiv, potrivit managerului instituției, administrarea clădirii se concentrează în special pe zona de întreținere.

”Fiind o clădire monument istoric nu putem efectua intervenții capitale. În schimb, încercăm să întreținem ceea ce avem, în niciun caz nu putem vorbi despre schimbări majore”, a declarat Ersilia Iacob, managerul Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” Botoșani.

Seiful care nu se închide niciodată!

Punctul central al clădirii în reprezintă seiful mare. Spațiul care până în urmă cu câteva zeci de ani adăpostea tezaurul cel mai de preț al filialei Botoșani a Băncii Naționale este astăzi înțesat de cărți, fiind amenajat ca depozit pentru sala de lectură.



Poziția strategică, elementele de securitate care încă mai pot fi văzute și astăzi, plus sistemul de închidere original, montat pe ușa grea, care impresionează și astăzi vizitatorii bibliotecii, fac din instituția de cultură un punct de atracție, un loc unde vizitatorii resimt atmosfera interbelicului românesc.

Managerul Bibliotecii Județene spune că, fiind date sistemele de securitate ale vechii bănci, ușa seifului principal rămâne permanent deschisă, cu cheia pe exterior. Odată închisă, dacă o persoană ar rămâne în interior, ar supraviețui doar 24 de ore, din cauza lipsei de oxigen.

Acesta este și motivul pentru care zona este permanent supravegheată de personalul instituției.

Un sediu pentru cultura județului

Puțin peste 30 de oameni se află în prezent în organigrama Bibliotecii Județene ”Mihai Eminescu” din Botoșani. ”Avem 38 de posturi aprobate, dar doar 32 sunt ocupate”, a precizat Ersilia Iacob.

Chiar dacă în județul Botoșani funcționează alte zeci de biblioteci, acestea nu se supun instituției centrale.



Bibliotecile municipale, orășenești sau comunale aparțin de administrațiile locale, instituția din municipiul reședință de județ oferind doar sprijin și consultanță. În ceea ce privește finanțarea, acestea aparțin de consiliile locale, dar funcționează în baza Legii Bibliotecilor.

”În momentul de față, în județul Botoșani își desfășoară activitatea 56 de biblioteci. Vorbim despre biblioteci municipale, orășenești și comunale. Nu este nici mult, nu este nici puțin. Noi nu putem face achiziție de carte pentru aceste biblioteci, aflate în subordinea consiliilor locale. Însă, în momentul în care Biblioteca Județeană primește o donație de carte ne adresăm lor. În funcție de solicitări, în funcție de ce primim și noi, le oferim cartea”, a declarat Ersilia Iacob, managerul Bibliotecii Județene Botoșani.  

Înfiinţarea bibliotecii publice la Botoșani s-a realizat în data de 18 martie 1882, din iniţiativa lui Theodor Boian, prin Hotărârea Consiliului Municipal. În mod oficial, Biblioteca Județeană a fost inaugurată la 14 noiembrie 1882, în localul Şcolii nr. 1 de baieţi "Marchian". Primul său bibliotecar a fost V. Nadejde, învăţător, viitor membru fondator al Ateneului botoşănean. În 1951, Biblioteca publică din Botoşani, ce purta denumirea de "Biblioteca comunală", devine bibliotecă regională, iar în 1952, conform noii împărţiri administrativ-teritoriale, se transformă în Bibliotecă raională.

În anul 1968, instituția este încadrată în categoria Bibliotecă municipală, iar din 1974 şi până în prezent funcționează cu statu de Bibliotecă judeţeană. Prin decret prezidenţial în noiembrie 1982, la împlinirea a 100 de ani de existenţă bibliotecii, i se acordă titlul de Biblioteca Judeţeană "Mihai Eminescu".















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

100 de ani de la moartea ”Binefăcătorului orașului Botoșani”. Cine îl ”salvează” din paragina uitării pe Vasile D. Vasiliu! (Foto)

astăzi, 09:50

A avut o avere însemnată și un suflet uriaș. Și-a donat întreaga agoniseală orașului în care a trăit, având înaintea morții o singură dorință: să îi fie...

La mulți ani! Doamna Maria împlinește astăzi 83 de ani!

Tuesday, 21 January 2025

Maria Moșneagu s-a născut pe 21 ianuarie 1942, în satul Răchiți, județul Botoșani. A absolvit doar patru clase elementare la Școala din Răchiți. Avea 16 ani când a intrat prima da...

DOCUMENT: Argumente pentru revenirea în patrimoniul orașului a CELEI MAI VECHI case de locuit din Botoșani!

Tuesday, 21 January 2025

La scurt timp după ce publicația noastră trăgea un semnal de alarmă cu privire la soarta celei mai vechi case de locuit din Botoșani, prima clădire ”cu cat” a orașului, informații...