Independența de Stat a României, celebrată la Dorohoi

Independența de Stat a României, celebrată la Dorohoi

În data de 9 mai, pe lângă Ziua Europei și Ziua Victoriei, a terminării celui de-al Doilea Război Mondial, românii sărbătoresc Independența de Stat a României, eveniment petrecut prin ieșirea de sub suzeranitatea otomană, odată cu victoria în războiul ruso-turc, izbucnit în 1877.

La această dată, Mihail Kogălniceanu declara în Camera Deputaților că, „suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare!”, proclamarea independenței statale fiind un act de încununare a tuturor strădaniilor românilor.

La Monumentul ce-l înfățișează pe cpt. Valter Mărăcineanu, căzut în lupta cu turcii, la 30 august 1877, monument aflat în Piața fostei Prefecturi a municipiul Dorohoi, s-a săvârșit, cu ocazia datei speciale de astăzi, un Te Deum, de către un sobor de preoți. A ținut un cuvânt despre sărbătoarea națională plină de însemnătate și dl. Prof. dr. în istorie, Vasile Adăscăliței, dar au avut loc și mici momente artistice, prin recitarea a două poezii istorice de către Dorel Lungu.

Deși ne-am fi așteptat ca manifestările de astăzi să facă din monumentele comemorative ale eroilor independenței românești un spațiu neîncăpător pentru omagii și coroane, doar Alianța pentru Unirea Românilor din Dorohoi și Asociația ,,Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța" au depus câte o coroană la evenimentul relatat.

Prof. Ing. Vasile Tănase, unul dintre organizatorii evenimentului, a declarat că, „evenimentul face parte, împreună cu cele din 24 Ianuarie 1859 și 1 Decembrie 1918, din Treimea înfăptuirilor cruciale ale ființei noastre naționale! Alianța pentru Unirea Românilor, partidul nostru, are datoria de a cinsti evenimentele fundamentale din Istoria Neamului și pe Eroii care și-au dat viața, spre a le înfăptui”.



(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Joaca unui copil de 6 ani: Tone de furaje făcute scrum în curtea bunicilor! (Foto)

astăzi, 07:19
253

S-a întâmplat seara trecută, în localitatea Cristești. Îngrijorați că incendiul ar putea să se extindă, oamenii au sunat după ajutor. La fața locului au ajuns,...

Calendar ortodox: Credincioșii sărbătoresc astăzi a treia zi de Paști!

astăzi, 07:15
22

În această zi, oamenii obișnuiesc să meargă la biserică, pentru a participa la slujbă, sărbătorind Învierea Domnului, apoi vizitează cimitirele, pentru a aprinde lumânări c...

Grenadă defensivă descoperită de un bărbat într-o pădure din județ! (Foto)

Luni, 6 Mai 2024
215

O grenadă de mână defensivă a fost găsită în această după - amiază de un bărbat într-o pădure din localitatea Lozna. Acesta era la plimbare cu familia când a observat...