Expoziția foto-documentară deschisă în clădirea CEC, spațiul-gazdă al Muzeului Județean de Istorie Botoșani, propune publicului o incursiune în istoria arhitecturii urbane, botoșănene și dorohoiene, din secolul al XIX-lea, precum și o galerie a factorilor decizionali ai administrației publice din aceeași perioadă.
Vizitatorii pot vedea fotografii de epocă ale unor edificii publice-instituții de învățământ, așezăminte religioase, multe dintre ele având statut de monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, unele restaurate, altele așteptând finanțare, facsimile din presa vremii, personalități politice din administrația publică aflate vremelnic la conducerea celor două localități, mărturii relevante ale unor vremuri apuse , toate ilustrând evoluția în timp atât a „Orașului Domnițelor”, cât și a Dorohoiului, „Micul Israel” fost important pol comercial.
„Albumul documentar” reprezintă nu doar o călătorie nostalgică în trecut, ci și un prilej de reflecție la afirmația extrem de actuală a istoricului Nicolae Iorga: „un element lipsește pentru ca în aceste schimbări să se păstreze un bun gust, un respect pentru cele trecute, un simț de continuitate care dau adevăratul caracter al unui oraș, fie și unui oraș modern, anume interesul general pentru dezvoltarea lui logică, legătura sufletească dintre toți, în vederea folosului ce ar putea să aibă orașul tuturora”, în scopul integrării și salvgardării trecutului istoric în prezentul contemporan.
Istoria e baza construirii prezentului, fundamentul viitorului. Dacă nu o cunoaștem, nu vom putea niciodată aprecia munca strămoșilor noștri, nu vom putea înțelege evoluția comunităților și nici nu vom putea continua dezvoltarea, lipsindu-ne tocmai temelia.
Expoziția „Pe urmele trecutului. Memorii din județul Botoșani” este o lecție deschisă de istorie urbană de la care nu trebuie să lipsim.