Încep pregătirile pentru a XIV-a ediție a Târgului Mărțișorului la Botoșani!

Mărțișorul reprezintă nu doar luna martie, ci și o ață răsucită, inițial în culorile alb și negru, iar mai târziu în alb și roșu.

Încep pregătirile pentru a XIV-a ediție a Târgului Mărțișorului la Botoșani!

   Foto: Arhivă Știri.Botoșani.Ro

În perioada 28 februarie – 1 martie 2024, pe Pietonalul „Unirii” din Botoșani se va desfășura cea de-a XIV-a ediție a evenimentului Târgul Mărțișorului, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.

Manifestarea are ca obiectiv principal menținerea activității de confecționare a mărțișoarelor, aceste talismane nelipsite în comunitățile rurale de altădată.

Ce condiții trebuie să respecte creatorii care doresc să participe!

„Participanții trebuie să expună mărțișoare realizate manual. Nu sunt acceptate în cadrul târgului mărțișoarele achiziționate din comerț sau realizate de meșteri/artizani/participanți într-o manieră care să imite linia produselor în serie. De asemenea, mărțișoarele croșetate sunt acceptate doar dacă respectă simbolurile specifice și nu sunt realizate din PNA cu nuanțe stridente sau strălucitoare. Totodată, nu sunt acceptate mărțișoarele care prezintă figuri antropomorfe — păpușile confecționate din șnurul alb-roșu (reprezentare a fetei și a băiatului) având în vedere că acest tip de mărțișor nu aparține culturii românești”, transmit organizatorii.

Rolul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani este de a urmări și de a îndruma participanții să respecte anumite exigențe impuse de criteriile estetice promovate cu mult timp în urmă de către comunitățile rurale care reușeau să confecționeze aceste talismane în funcție de eposul moldav, de datinile și de credințele existente.

Mărțișorul era, de fapt, luna Martie, dar și o ață răsucită, inițial în alb și negru, mai târziu, alb și roșu, având totodată și funcție apotropaică.

Instituția se detașează de rațiunile pur comerciale, încercând să răspundă într-o măsură considerabilă acelui punct de vedere care mai poate promova tipul de mărțișor tradițional și care include motive caracteristice spiritualității românești (Baba Dochia, fiul Babei Dochia, nora Babei Dochia, buburuze, fluturi, gândăcei, soarele, luna, florile primăverii).

Nu vor trece de preselecție acele mărțișoare realizate în serie și care corespund anumitor cerințe de piață generalizată. De asemenea, instituția nu-și poate asuma în totalitate răspunderea pentru acei participanți care au trecut cu anumite mărțișoare de preselecție și vor încerca să expună altele, profitând de momentele de neatenție ale organizatorilor.

Comisia de selecție sau organizatorii vor verifica înaintea deschiderii târgului expozițiile cu vânzare. Participanții pot aduce mostre la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale de luni până vineri, între orele 10:00 – 16:00, iar vinerea de la 10:00 la 14:00, ori pot trimite fotografii pe adresa de e-mail etnografie@centrulcreatieibt.ro.

Perioada de selecție va fi până la data de 2 februarie 2024.

Cazare și masă pentru creatorii veniți din alte județe și localități

Pentru creatorii din alte județe și localități, organizatorii vor asigura cazare și masă pe toată durata târgului, iar masa de prânz va fi asigurată tuturor participanților.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani va suporta transportul în limita bugetului alocat acțiunii, transportul fiind suportat și de către instituțiile de care aparțin meșterii sau de către aceștia.

Organizatorii asigură spațiile de expunere fără percepere de taxe în limita locurilor disponibile. Totodată, organizatorii își rezervă dreptul de a selecta participanții în funcție de criteriile estetice promovate și de motivele/modele abordate.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 28 februarie, de la ora 12:00.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CCR a anulat candidatura Dianei Şoşoacă la preşedinţie. Ce se întâmplă cu Mircea Geoană!

Saturday, 5 October 2024

Judecătorii Curţii Constituţionale au dezbătut, sâmbătă, mai multe contestaţii cu privire la candidaturile lui Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iova...

Valeriu Iftime, de Ziua Educației: ”Avem copii extrem de talentați, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse”

Saturday, 5 October 2024

Liderul PNL Botoșani și președitele ales al Consiliului Județean a transmis un mesaj de Ziua Educației. Redăm integral mesajul lui Valeriu Iftime: ”Avem copii extrem de talentați, c...

FC Botoșani – Rapid, mâine de la ora 18:15

Saturday, 5 October 2024

FC Botoșani și Rapid se întâlnesc mâine pe "Municipal", în etapa cu numărul 12 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Rapid! Botoșănenii v...