"Sub acelaÅŸi cer" este un film cu totul original: are în centru comunitatea de români ditr-un mic orăşel din regiunea Piemonte, Cunico, lângă Asti. Aici, românii s-au integrat perfect ÅŸi nu au avut niciodată probleme de convieÅ£uire cu localnicii italieni, deÅŸi conaÅ£ionalii noÅŸtri reprezintă 12% din totalul populaÅ£iei: mai precis, 63 din 534 de locuitori. MulÅ£i din actori sunt imigranÅ£i români fără nicio experienţă în domeniu, care au acceptat să se interpreteze pe ei înÅŸiÅŸi.
Primarul din Cunico, Piero Cognasso, s-a implicat personal în realizarea proiectului artistic, fiind unul din actori ÅŸi coscenarist. "ProtagoniÅŸtii cu care am lucrat, mă refer la românii din Cunico, sunt de o punctualitate uimitoare, să lucrezi cu ei a fost o adevărată confruntare a două feluri diferite de a gândi", a declarat primarul.
Costuri de producţie- zero
În ciuda laudelor ÅŸi premiilor din partea criticilor de film, "Sub acelaÅŸi cer" nu a ajuns în sălile din Peninsulă ÅŸi nici în atenÅ£ia presei naÅ£ionale. Am discutat cu regizoarea, scriitoarea italiancă Mary Griggion, care ne-a povestit cum a realizat un film cu un cost de producÅ£ie "aproape zero", dar care a lăsat în inima fiecăruia dintre cei prezenÅ£i în platoul de filmare "o experienţă sufletească extraordinară".
"Este vorba de un film profesionist care te Å£ine cu sufletul la gură, s-ar putea spune. Originalitatea constă în faptul că printre protagoniÅŸti sunt români imigranÅ£i în Italia, mai precis la Cunico ÅŸi care au acceptat să debuteze ca actori, chiar în roluri principale. Au reuÅŸit să intre în pielea personajelor, chiar dacă era vorba de situaÅ£ii dramatice, ceea ce a fost cu adevărat emoÅ£ionant. Nu am avut bani pentru a ne putea permite aparatură sofisticată, pentru a face filmări de sus, spre exemplu."
Destine împletite

Subiectul filmului este drama unei tinere, Florina, imigrată în Italia, care ajunge pe mâna unei reÅ£ele criminale, formată din români. Grigore ÅŸi Vasile sunt celelalte două personaje principale: doi tineri români care fug în Occident din România lui CeauÅŸescu. Odată ajunÅŸi în Italia, cei doi se despart: unul încearcă să muncească cinstit, dar până la urmă e doborât de nevoi. Celălalt alege cea mai uÅŸoară cale spre succes: să devină un criminal.
După douăzeci de ani de la sosirea în Italia, destinul celor doi se împleteÅŸte cu cel al unei tinere abia sosite în Peninsulă: Nicoleta. Fata soseÅŸte în Italia în 2002, la 18 ani, ÅŸi cade pe mâna proxeneÅ£ilor conduÅŸi de românul Grigore ÅŸi italianul "Feroce".
Cel care este pus să se se ocupe de ea este celălalt din cei doi tineri plecaÅ£i din România cu ani în urmă - Grigore. Într-un moment de beÅ£ie, Grigore o violează pe tânără, despre care va afla, ulterior, că este chiar sora lui mai mică. Cuprins de remuÅŸcare ÅŸi disperare, bărbatul îl împuÅŸcă pe Vasile, apoi se predă poliÅ£iei. Este arestat ÅŸi condamnat.
După 8 ani, Florina lucrează ca babysitter la o doctoriţă italiancă ÅŸi are o poveste de iubire cu un tânăr, Matteo. ÎÅŸi vizitează fratele în închisoare. În final, va afla că fetiÅ£a doctoriÅ£ei este adoptată ÅŸi este chiar copilul avut în urma violului din 2002.
Nicoleta Sima, rol de debut
"Florina este interpretată de Nicoleta Sima, care a reuÅŸit să-ÅŸi pună amprenta, ca ÅŸi personalitate, asupra personajului. A reuÅŸit să transmită emoÅ£ii ca o actriţă adevărată. Este o fire mai timidă, mai retrasă, ÅŸi am ales ca ÅŸi personajul să fie schimbat puÅ£in faţă de varianta originală. În plus, Nicoleta a jucat în ultimele săptămâni fiind însărcinată: a continuat să vină la filmări ÅŸi să ducă proiectul la bun sfârÅŸit", povesteÅŸte regizoarea.
Mary Griggion mai adaugă un detaliu important: toÅ£i actorii au acceptat să lucreze gratis, la filmări fiind prezente în jur de 100 de persoane: "ToÅ£i au interpretat cu cea mai mare seriozitate, când se auzea "Ciak, si gira" mi se părea că pe platou sunt doar profesioniÅŸti".
Înainte de a demara proietul propriu zis, regizoarea povesteÅŸte că a vorbit cu mulÅ£i români despre condiÅ£iile de viaţă din perioada comunistă. A ascultat povestea fiecărui, iar prima parte a filmului este dedicată tocmai "epocii de aur": acÅ£iunea are loc în România, la sfârÅŸitul anilor `80.
Una din scenele cele mai elocvente este cea a oamenilor care stau la coadă în faÅ£a unui magazin alimentar. AÅŸteaptă, răbdători, până când un vânzător iese ÅŸi anunţă: "s-a terminat laptele".
Ceea ce rămâne, dincolo de experienÅ£a unică a realizării unui film, este, în opinia regizoarei Mary Griggion, "bogăţia sufletească" câÅŸtigată în urma colaborării cu membrii comunităţii din Cunico.
Un material de Miruna Căjvăneanu, in gazetaromaneasca.com